Wesström om den tröga starten: ”Sällan som det avgörs i mars”

AIK har tagit in fem spelare för säsongen.
Men efter ett trögt cupgruppspel vill vissa supportrar se fler värvningar.
Fotboll Sthlm tog ett snack med Björn Wesström om trupparbetet.

– Det är många som vill kasta fram stora namn som lösningen på sin egen nervositet, säger sportchefen.

Annons

AIK är vidare till kvartsfinal i svenska cupen och på lördag möter de Öster på Myresjöhus Arena. Däremot har Gnaget bara lyckats få in tre bollar på tre matcher och en av lagets anfallare, Stefan Silva, tränar med Vasalund.  Men Björn Wesström är fortfarande säker på truppen.
– Ja, det är sällan som det avgörs i mars, som vi är i nu. Utan vi har strävat efter att försöka ha en kontinuitet i det som vi håller på med. Delar av den kontinuiteten är så klart att behålla många bra spelare. Vi var uppenbarligen bäst när vi avslutade i november och det är inte så många månader sedan, säger sportchefen när Fotboll Sthlm träffar honom på Karlberg.
– Vi är kvar i kvartsfinal i svenska cupen där en hel del lag uppenbarligen har ramlat av, så att vi känner nog att vi är ganska bra rustade. Sen så måste utvecklingen också få ha sin gång, Man måste ha tålamod med den. Det är många som vill kasta fram stora namn som lösningen på sin egen nervositet, tror jag i stora drag. Vår uppfattning är att vi ska jobba med utvecklingen varenda dag och om utgångspunkten är att vi har stora delar kvar av det laget som var bäst förra året. Då har vi också väldigt bra förutsättningar.
Efter Kristoffer Olsson-försäljningen har ni plockat in bland annat Saku Ylätupa, är han anfallare eller mittfältare?
– Han är rekryterad som mittfältare, sen så har vi som sagt haft lite anfallsbekymmer under början här nu. Vilket gör att Saku har fått ikläda rollen som anfallare några gånger. Men tanken är att han, i grunden, ska konkurrera som mittfältare.
Är det Saletros och Ylätupa som ska fylla hålet som Kristoffer Olsson lämnade efter sig?
– Ja, så kan man väl se på det.

Försvarsspelet har däremot, inte helt oväntat, imponerat och AIK har endast släppt in ett mål i gruppspelet. I senaste matchen mot Örgryte startade två nyförvärv i trebackslinjen i form utav Magnar Ödegaard och Daniel Granli. Men både Jesper Nyholm och Joel Ekstrand är långtidsskadade och Robin Jansson är sannolikt på väg bort från AIK eftersom han fått tillåtelse att besöka en annan klubb.
– Det är inte så att det ena föder det andra, utan vi har en ständig bevakning av spelare. Sen om det händer saker och ting så aktiverar vi det. Skulle vi välja att sälja en mittback, då kommer vi troligtvis att ta in någon annan, säger Wesström och fortsätter:
– Vi tror att vi kommer att ha fem mittbackar på tre positioner, sex mittfältare på tre positioner, fyra anfallare på två positioner, fyra wingbackar på de positionerna och två målvakter. Det är ungefär så vi ser på det hela. Det är konkurrenssituationen som vi strävar efter.