Bartosz efter premiärsegern: “Möjligtvis behöver vi en till striker”

Tävlingspremiären blev en planenlig trepoängare för AIK:s del.
Efter matchen resonerade Bartosz Grzelak om Bahouis försäsong, talangerna som imponerade och huruvida AIK behöver en till anfallare.


Annons

AIK segrade utan större besvär i cuppremiären mot Örgryte. Två mål från Nabil Bahoui gav solnaiterna segern.
– Jag är nöjd. Vi möter ett bra Superettanlag. Örgryte höll på med sin spelstil förra året och gjorde det bra, nu har de utvecklat den vidare. I det stora hela är det en väldigt bra första halvlek, men vi hade kanske kunnat göra det lite bättre i andra halvlek. På det stora hela är det väldigt bra, säger Bartosz Grzelak efter matchen.

Nabil Bahoui var mannen som fick rubrikerna den här lördagen. Efter matchen hyllade Bartosz Grzelak sin tvåmålsskytt.
– Jag såg inte riktigt första målet, det var för långt bort. Men det andra målet är väldigt distinkt, ett riktigt nummer nio-mål. Det är jättekul för Nabil, han har visat under försäsongen att han är en bra forward.

För Nabil Bahoui har försäsongen gått nästan ovanligt bra. De senaste två åren har årets första månader präglats av skadebekymmer.
– Jag tror nyckeln är att komma i form tidigt. Att man får vara hel på träning och bygga relationer runt om sig, det trot jag betyder mycket. Vi får hoppas att han håller hela säsongen. Han jobbar på bra på träningarna, om det skulle hända något har det i vart fall inte berott på slarv.

AIK formerade en förhållandevis väntad elva, där flera av startspelarna från fjolåret återfanns från start. Frånvarande var Sotirios Papagiannopoulos, som satt på bänken, och Henry Meja, som sent ströks ur elvan. Vad gällde Papagiannopoulos var mittbacken bänkad delvis på grund av skadeskäl.
– “Sotte” hade bara tränat fem träningar med laget, han hade haft en mindre skada. För dagen låg “Pertan” längre fram. “Sotte” fick komma in i halvtid, men han var inte helt redo för nittio minuter.

Henry Meja, å sin sida, var struken av konkurrensskäl.
– Det är ren konkurrens. Vi har många unga spelare och han är en av dem. Jag har sagt att vad gäller Henry är första halvåret en utbildningsresa. Han ska acklimatisera sig till det vi gör, lära sig vår spelidé. Sen finns det spelare som var med förra året och ligger längre fram. Vi måste ge Henry tid att utvecklas, och han har jättestor potential, men för dagen var det konkurrens.

Om inte Henry Meja är spelduglig förrän sommaren och Bojan Radulovic lämnat på lån – behöver du en till striker?
– Vi får se. Man får se till att vi hittills har spelat en match i veckan och lätt kunnat ställa över folk. Ser man till vårt allsvenska schema under våren, så kommer det innehålla, tror jag, två perioder med tre matcher i veckan. Då måste vi ha någon som är redo att ta fanan när det blir skarpt läge. När det kommer till sommaren blir det ännu tightare matchande, så ja, möjligtvis.

Under matchen fick flera unga spelare speltid. Det är framförallt dessa som Bartosz Grzelak ville hylla för sina insatser, bland andra Amar Abdirahman Ahmed, som firade 18-årsdagen med ett lyckat inhopp.
– Amar är en fantastisk en mot en-spelare. Han har tagit stora kliv och mognat över vintern. I ungdomslagen har han alltid tagit ansvar för kollektivet, men det syns än mer i a-laget och det tycker jag är väldigt positivt. Han stora skill är i en mot en-spelet, jag tror inte han förlorar en en enda en mot en-duell idag offensivt. Så han gör det riktigt bra.

Jag tycker att Joe Mendes spelar upp sig i andra halvlek. Håller du med eller var det en jämnbra insats?
– Jag tycker nog att det är jämnbra. Däremot såg vi i andra halvlek att han fick mer yta att gå på. Då gör han några väldigt fina rusher. Det ska vi utnyttja mer, när han rusar framåt. Sen får han också jobba på precisionen inne i boxen. Då kan det bli riktigt, riktigt bra.

Hur ser du på Yasin Ayari som yttermittfältare? Ett tag såg det nästan landslagsaktigt ut över AIK, när han som central mittfältare tar en plats på kanten.
– När han spelar offensivt går han in i plan, men han försvarar brett. Han är jäkligt klok, Yasin, väldigt mogen för sin ålder. Han har lätt för att ta till sig saker. Jag hade kunnat spela honom som ytterback om det behövdes, han är fantastisk på det sättet. Just nu är det där vi har en lucka i vår spelidé. Vi vill ha spelare centralt, och då passar han perfekt in.