ASK skänker förkläden till vårdpersonal: ”Man blir stolt”

I veckan började ASK tillverka skyddsförkläden som ska skänkas till vårdpersonal. Supportrar arbetar frivilligt åtta timmar om dagen för att hjälpa till i de tuffa tiderna. 

– Det är helt fantastiskt, säger Sixten Rosén från ASK:s styrelse till Fotboll Sthlm. 

Annons

Förra veckan öppnade ASK Allmänna Förklädesfabriken. Supportrar samlas för att tillverka långärmade skyddsförkläden som så småningom ska skickas till vårdpersonal i Stockholm.
– Vi förstår det som att det används 60 000 skyddsförkläden varje dag, bara i Stockholm. Det krävs nya hela tiden och det är många vårdinrättningar som inte får någon del av kakan, säger Rosén.

Förra veckan var ett upplärningstillfälle för supportrarna. I måndags började själva tillverkningen av förklädena. Supportrar kan skriva upp sig på olika pass och arbeta tillsammans med vänner och andra fans. Från början var målsättningen att tillverka 20 000.
– Den siffran är ju helt beroende på hur många som jobbar. Vi ska sätta ett bra mål men framför allt satsa på att göra så många som möjligt. Vi siktar på att göra detta i en månad till att börja med och sen får vi se.

Under varje pass arbetar tio personer åt gången. Antalet volontärer har växlat mellan två och sex men till helgen blir det full uppslutning för första gången. Stämningen i fabriken är det inget fel på om man frågar Rosén.
– Det är helt fantastiskt, det är så jävla häftigt. Folk är så vänliga mot varandra. Själva produktionen har varit som ett självspelande piano. Det finns en grundläggande AIK-gemenskap. Man pratar inte om AIK hela tiden men man vet ändå man alltid har det att prata om. Det är ett öppet klimat, man blir stolt över att AIK:are.

Tanken ör att förklädena ska skickas till vårdpersonal som inte har tillräckligt med utrustning. Till sin hjälp har man haft Förklädesfabriken i Farsta och ambitionen är att huvudsakligen dela ut förkläden till mindre vårdmottagningar.

Foto: Bildbyrån

Annons