Analys: Så utnyttjade AIK Hammarbys svagheter i derbyt

AIK körde över Hammarby med 3-0.
Så hur gjorde AIK rätt och Hammarby fel?
Daniel Angergård – som driver podden och Youtube-kanalen Möt Fotbollstränarna – bryter ner taktikerna i derbyt.

Alla bilder i artikeln kommer från Dplay

AIK kom till derbyt med en uppåtgående trend. På de senaste fyra matcherna hade man tagit fem poäng och senast fått med sig 0-0 från bortamötet mot Malmö FF. Där bytte man spelsystem till ett 4-3-3 på pappret, som i deras förhindra speluppbyggnad blev mer ett 4-1-4-1/4-5-1. Malmö FF dominerade stort, men AIK kämpade till sig ett kryss.

För Hammarbys del kändes det som att laget verkligen var på gång efter 4-0-vinsten mot IFK Göteborg på bortaplan, men sedan spelade man 2-2 hemma mot Helsingborgs IF där man släppte in två billiga mål. Dessutom blev det 0-3 mot Lech Poznan i Euorpa League-kvalet.

Precis som rapporterna inför matchen pekade på, startade gästerna i ett 3-5-2-system med höga wingbacks i Vladmir Rodic och Mohanad Jeahze.

De två låg även relativt högt upp i försvarsspelet i sina utgångspositioner.

När man spelar med wingbacks är det ofta ytan bakom eller framför den spelaren som motståndarna vill komma åt.

Vid 1-0-målet är det en längre boll som slås mot Lustig som har ett kvalitativt övertag mot Jeahze i luftspelet och kan nicka ner bollen. Uppe till vänster i bild kan vi se Rodic som inte kommer ner i backlinjen för att försvara i egen box.

AIK har pratat om att få in många spelare i boxen, vilket man får här. Bollen kan tillslut nå Bahoui som har en stor och ledig yta, eftersom Rodic inte tagit sitt hemjobb. Han kan sedan avsluta fint i bortre.

AIK utnyttjade hela tiden ytan bakom wingbacks och Rodic och Jeahze var inte alltid sugna på att spela försvarsspel.

Här nedan ser vi stora ytor utanför Hammarbys tre mittbackar och en Jeahze som är långt ifrån situationen och Rodic som är gåendes på väg hem.

Goitom kan slå in bollen i straffområdet där AIK är 3vs3, vilket är väldigt bra för att kunna skapa målchans och göra mål. Man är inte ofta numerärt likaläge i offensivt straffområde. Men inget mål denna gång.

Knappt minuten senare en liknande situation som tidigare. Jeahze inte intresserad av att försvara och mer redo för en offensiv omställning.

Goitom får inte riktigt till det, men en alldeles för farlig yta att släppa till en spelare av Goitoms kaliber.

Vid 2-0 målet är det återigen optimistiskt försvarsspel från wingback – den här gången Rodic. Han är redan på väg framåt innan Hammarby har lyckats spela loss bollen ur AIK:s press.

AIK vinner tillbaka bollen efter ett par dueller och kan sedan få loss Abraham på den bortre tomma ytan, som kan skjuta in 2-0.

Även efter 2-0 målet kunde hemmalaget fortsätta skapa chanser på samma sätt som tidigare. Här är båda wingbacks högt uppe i planen för att pressa.

Lustig slår en längre boll som Goitom kan ta ner och AIK kommer 4vs4 med stora ytor utanför trebackslinjen.

I andra halvlek ändrade Billborn till en fyrbackslinje som fungerade bättre. Rodic spelade nu som högermittfältare istället och Jeahze som vänsterback.

Hammarby fick nu bättre koll i egen box, som vi ser i exemplet nedan där man är 4vs3.

Även i spelet ute på kanterna fick man bättre kontroll, då ytterbackarna fick hjälp av yttermittfältarna.

SUMMERING:

Hammarby hade mest boll under matchen, men skapade mest hörnor och kantfrisparkar än heta målchanser. De fick till ett visst tryck under första halvlek, men fick ingen utdelning. AIK utnyttjade konsekvent Hammarbys val av att spela med wingbacks i den första halvleken och Billborns ändring inför andra halvleken kom för sent. Då var skadan redan skedd. Både Rodic och Jeahze låg fel flera gånger och fuskade i sitt försvarsspel, vilket låg till grund för AIK:s första mål.

För AIK var det en tung seger och en tydlig indikation om vilken taktik som passar truppen bäst. För Hammarby lär vi se en fyrbackslinje redan i nästa match.