AIK:s lagkapten sörjer Jesper Nyholms öde: ”Så mycket skit”

Jesper Nyholms fotbollskarriär är i fara. Fotboll Sthlm satt ner med Henok Goitom, som tycker att det är orättvist det hans lagkamrat behövt uppleva.

– En så positiv kille, varför ska han få så mycket skit?

Annons

Att Jesper Nyholms benbrott var en allvarlig skada förstod alla redan när den inträffade. En tid senare kommunicerade AIK ut att 25-åringen dessutom drabbats av en infektion, och många var vi som då började skruva på sig. När Sportbladet under lördagen publicerade en lång Erik Niva-text fick omvärlden för första gången förståelse för hur allvarlig Jesper Nyholms skada var. Han har inte gått igenom ett helvete, han är mitt i det.

“I stället för att beredas plats på den ortopediska avdelningen kördes han upp på öron-, näs- och halsmottagningen. Där blev han sedan liggande i nästan 48 timmar utan att opereras. Nyholm tänkte inte så värst mycket på den saken – det hade väl sina skäl, antog han – men när han väl vaknade upp efter ingreppet så var det som att kroppen skrek ifrån.”

Så skriver Erik Niva i sin text. Nyholm hade fått en allvarlig infektion som riskerade att ta död på benet. Istället för en skada som vanligtvis håller en spelare borta ungefär en säsong, så kan det nu bli så att Nyholm aldrig mer kan spela fotboll på elitnivå igen.

Annons

Kvar på Karlberg finns en trupp som krigar för klubbens första SM-guld på nio år. De har gjort det galant och kan slå Allsvenskt rekord i minst antal insläppta mål. För lagkapten Henok Goitom är det viktigt att Jesper Nyholm känner sig delaktig i gemenskapen, även om han inte kan vara ute på träningsplanen.

– Det vi kan göra är att försöka underlätta Jespers tillvaro så mycket som möjligt. Vi gör ganska mycket aktiviteter och då vill vi att Jesper, och även Robert (Lundström) och Nisse, ska vara med, för de tillhör fortfarande truppen, säger han.

När Henok pratar om sin skadade lagkamrat gör han det med eftertänksamhet. Han väljer sina ord varsamt och rösten är inte lika stadig som när han ska prata taktik i en halvtidsstudio.

Jag tror alla spelare i truppen bidrar med någonting som man kan inspireras av. I Jespers fall inspireras man av hur han kan vara så positiv, trots att inte allt har gått hans väg. Jesper är en person som aldrig säger någonting negativt.

I Nivas text pratar Rikard Norling om den frustration och ilska han känt över hur Jesper Nyholm har blivit behandlad.

– Från det att Jesper lämnar Friends i ambulans och över de påföljande fem dagarna var det så många fel som begicks att jag inte kan begripa hur det kan vara möjligt, säger Norling till Sportbladet.

För Henok verkar det inte vara ilska som först och främst kommer till honom när han tänker på vad som hänt Jesper. AIK:s lagkapten känner orättvisa och sorg.

Varför hände det här Jesper? En person som inte ville någon illa. Det sätter igång tankar. Det spelar ingen roll om man är godhjärtad, ska man ändå få skit på sig? En så positiv kille, varför ska han få så mycket skit?

Som lagkamrat, lagkapten och medmänniska känner Henok att han har ett ansvar för att Jesper ska kunna ta sig igenom den här perioden och kunna få ut någonting positivt av det han går igenom.

– Vad är det vi kan göra för att det ska bli bättre? Det är så lätt att stanna hemma för att man är lite nere, men vi försöker tvinga honom att komma hit. Sen om det är rätt eller fel? Jag vet inte, men vi gör det av kärlek. Vi vill att han ska fortsätta känna att han är en del av truppen och att han ska kunna fly vardagen. När man vet att en person är godhjärtad vill man göra mer för honom.

SKRÄCKSKADA. Jesper Nyholm skriker av smärta efter duellen med Örebros Michael Omoh. Foto: Bildbyrån

Ett benbrott kan drabba alla och det är såklart ingenting som någon vill uppleva. Att benet sedan blir infekterat och riskerar livet av en person är väldigt allvarligt. Men hade den här skadan drabbat en psykolog, målare eller journalist hade de fortfarande kunnat utföra sitt arbete efter att ha skrivits ut från sjukhuset. I Jespers fall kan det betyda att han aldrig kommer kunna spela fotboll igen.

– Att spela fotboll är inte ett yrke, säger Henok och utvecklar vidare:

– Att spela fotboll professionellt är din dröm sedan du var liten, och när du väl får göra det finns det inget annat än det. När det försvinner blir det lite grann… “Okej, vem är jag nu om jag inte är fotbollsspelaren?” Det sätter säkert in tankar i Jesper också. “Om jag inte är fotbollsspelaren Jesper Nyholm, vem är jag då?”

Men trots att hela den här säsongen spoilerats, och trots att det troligtvis är lång tid kvar av rehabilitering med en risk att aldrig bli återställd, så hoppas Henok att hans lagkamrat kan få ut någonting positivt ur det här.

– Förhoppningsvis, om allt går som det ska och han kommer tillbaka till fotbollsplanen, så förhoppningsvis, kanske inte nu, men kanske senare, hoppas jag att det här gett honom någonting positivt. Om han bara får någonting i sin erfarenhetsbank, någonting att minnas från skadan som han kan ta med sig in i framtiden.

Annons