AIK:s fotbollsprofil på Tallbackaskolan läggs ned: ”Orättvist”

AIK:s fotbollsprofil på Skytteholmsskolan har varit populär.

Nu, ett drygt år efter att den flyttats till Tallbackaskolan, står det klart att den läggs ned .

Annons

2019 startade AIK Fotboll tillsammans med Solna stad upp en fotbollsprofil på Skytteholmsskolan. Inriktningen gick ut på att högstadieelever fick träna fotboll på skoltid under ledning av AIK-tränare.

Hösten 2021 flyttades fotbollsprofilen från Skytteholmsskolan till Tallbackaskolan. Nu står det klart att den läggs ned, rapporterar Mitt I. Orsaken ska vara sviktande skolresultat bland de elever som har fotboll på skoltid.
– Utvärderingen visar att eleverna har haft svårt att nå målen och vi ser att det kan bli än svårare om man tappar mer ämnestid, säger Jonas Lindgren, tillförordnad rektor på Tallbackaskolan, till Mitt I.

Sedan fotbollsprofilen flyttades till Tallbackaskolan har två av tre elever lämnat inriktningen, många av dem högpresternade, enligt Dennis Hörtin, ungdomstränare i AIK. Det har skolan försökt lösa genom att ta bort ämnet “elevens val”, som på fotbollsprofilen var just fotboll, till förmån för annat. Ett felbeslut, menar Hörtin.
– Ja, det finns behov av extra resurser. Men att peka på AIK Fotboll som någon form av orsak till svaga studieresultat är ganska orättvist. I min värld är det här en skolfråga – politiken dränerar Solnas skolor på högpresterande elever – inte en fotbollsfråga, säger Dennis Hörtin till Mitt I.