AIK:s CL-hopp – bulgariska eller polska ligan: ”Vi måste ha tur”

AIK ser ut att bli seedade i första kvalrundan till Champions League.
Säsongsavslutningen i Bulgarien och Polen avgör om så blir fallet.

– Vi måste ha lite tur, konstaterar Tarik Elyounoussi till Fotboll Sthlm.

Annons

Det återstår tre allsvenska omgångar innan det är dags för sommaruppehåll. Då får lagen ett par veckors vila innan den andra delen av säsongen tar vid i slutet av juni. 9-10 juli spelar AIK sedan sin första match i Champions League-kvalet och förhoppningen är att sommaren ska bli ett tvåfrontskrig med allsvensk toppstrid och en kvalresa mot Europa.

Parallellt med att den allsvenska vårsäsongen går mot sitt slut avslutas också merparten av Europas inhemska ligor. Det påverkar bland annat den seedning som AIK får i sommarens Champions League-kval. I skrivande stund är AIK seedade i inledningen av kvalet. Det innebär i praktiken att de regerande svenska mästarna inte kan ställas mot lag som Celtic, BATE Borisov och Astana redan i den första kvalrundan.

Det som kommer att avgöra ödet för AIK vad gäller seedning är den polska och bulgariska ligan. Om antingen Piast Gliwice (som leder serien med två poäng inför sista omgången som spelas på söndag) eller CSKA Sofia (som är tvåa i ligan med tre omgångar kvar) blir mästare i sin respektive liga inleder AIK sommarens Champions League-kval som seedade. Då kan det bli motstånd som isländska Valur, nordirländska Linfield eller albanska Partizani Tirana istället för exempelvis Celtic.

Tarik Elyounossi hoppas såklart att AIK är seedade i den första kvalrundan.
– Vi måste ha lite tur där. Att ta sig till Champions League är jättesvårt, det är bra lag och många tuffa fighter. Vi måste ha lite tur på vägen för att vi ska klara det också. Men vi ser fram emot det, det kommer bli jättekul, säger den formstarke norrmanen till Fotboll Sthlm.

AIK har varit tydliga med att Europa är ett stort mål med den här säsongen. Under våren har fokus legat på Allsvenskan, men nu känner Tarik Elyounoussi att det närmar sig.
– Vi har pratat mycket om att vi har lust att komma ut i Europa. Det är viktigt för oss. Jag hoppas att vi kan ta mesta möjliga poäng i Allsvenskan och när tiden kommer för Champions League-kvalet ska vi vara fokuserade på det.

Så funkar Champions League-kvalet

– Totalt finns det fyra kvalomgångar till Champions League, där svenska lag numera går in i den allra första kvalomgången. Det innebär i praktiken att AIK måste vinna fyra dubbelmöten, där det sista är ett rent playoff, för att kvalificera sig till huvudturneringen.

– Sedan säsongen 2018/2019 får alla lag som åker ur Champions League-kvalet en andra chans i kvalet till Europa League. Det lag som förlorar i Champions League-playoff blir automatiskt kvalificerade till gruppspelet i Europa League.

– Kvalet inledes den 9-10 juli med returmöte veckan därpå. Lottningen till den första och andra kvalrundan sker den 18 juni. Därmed vet man redan innan den första kvalomgången vilka lag som kan vänta i den andra.

– AIK kan inte bli seedade i fler än den första kvalrundan i Champions League-kvalet. Då lottningen till nästkommande kvalomgång alltid sker innan pågående kvalomgång är färdigspelad utgår lottningen från det mest högrankade lagets seedningspoäng. I praktiken innebär det att AIK, i händelse av att man slår ut ett lag som hade varit seedat i nästa kvalomgång, kan få möta något av de oseedade lagen i exempelvis kvalomgång 3.

– Första kvalomgången: 9-10 juli/16-17 juli
– Andra kvalomgången: 23-24 juli/30-31 juli
– Tredje kvalomgången: 6-7 augusti/13 augusti
– Champions League-playoff: 20-21 augusti/27-28 augusti

Så ser rankingen ut just nu – där AIK ligger på den kritiska 16:e platsen. Källa: Uefaranken

FOTO: Bildbyrån