AIK-taktiken försvaras: ”Vad är problemet? Jag fattar inte”

AIK rörde upp känslor förra helgen när de rullade boll i backlinjen vid ställningen 1-1 borta mot Superettanlaget Norrby IF.
Men beteendet försvaras av de tidigare allsvenska stjärnorna Mattias Lindström och Lasse Nilsson.

– Vad är då problemet? Jag fattar inte vad det är det pratas om, säger Lindström i NordicBets podcast Ljugarbänken.

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN NORDICBETS PODCAST LJUGARBÄNKEN

Det var i den andra omgången av Svenska Cupens gruppspel som de regerande svenska mästarna AIK var på väg att tappa poäng borta mot Superettanlaget Norrby IF, men istället för att gå för ett segermål i slutminuterna så valde Gnaget att rulla av matchen i backlinjen och ta med sig en poäng hem till Solna. Ett resultat som kan göra att de är piskade att besegra Örgryte IS i den sista omgången för att ta sig vidare.

Det taktiska draget har fått kritik såväl i supporterled som på andra håll, men nu försvaras tränaren Rikard Norling av den tidigare Helsingborgsmittfältaren Mattias Lindström.

– Svenska Cupen är lite extremt i och med att det bara är ett lag som går vidare från en grupp med fyra, men AIK kommer att vinna och AIK kommer att gå vidare. Hade de dock förlorat mot Norrby så hade det sett helt annorlunda ut. Jag tycker att det sänder ut fel signaler till supportrarna att stå och bolla mot ett bottenlag i Superettan, men samtidigt vet vi om att AIK är väldigt resultatorienterade under Rikard Norling. För deras del är det lite som att “vi går vidare från gruppen så har vi gjort vårt och allt annat är meningslöst”. Så tänker Norling och det kommer de också att göra, säger Lindström med eftertryck i NordicBets podcast Ljugarbänken och fortsätter:

– Så jag tycker inte att det är fel. Det kan sända ut fel signaler och jag förstår frustrationen hos vissa supportrar, men jag tycker att du har gjort vad som behövs om du går vidare från gruppen.

Han får även medhåll av poddkollegan, tillika den tidigare Elfsborgs-anfallaren, Lasse Nilsson. Även om denne samtidigt höjer en liten varningsflagga.

– Det är inte vackert någonstans, men det handlar om att ta sig vidare. Skulle de däremot inte göra det så är det brutalt dålig coachning, säger Nilsson och berättar vidare att han både är förvånad och imponerad över hur AIK-tränaren fått alla sina spelare att ställa upp på taktiken.

– Som spelare har jag väldigt svårt att se hur du ska kunna ställa dig där och rulla runt bollen i backlinjen när det är fem minuter kvar. Du vet att du egentligen är det bättre laget och så bara “nej, vi skiter i det och kör på 1-1 så är vi nöjda”. Norling måste ha otroligt bra kontroll på sin spelartrupp om han kan få alla att göra det de gjorde. Jag tror inte att jag hade tänkt “fan va skönt med en poäng här borta”. Jag hade ju försökt göra mål.

Annons

Mattias Lindström går tillslut igång rejält på det faktum att Gnaget kritiseras redan nu för agerandet och att domen inte kan vänta fram till ett eventuellt misslyckande med att ta sig vidare.

– Vad fan ska de göra då? Om de vinner gruppen och går vidare, som de kommer att göra… Vad är då problemet? Jag fattar inte vad det är det pratas om. De behöver väl inte åka till Norrby och vinna om de inte behöver det, säger Lindström.

Men du vet ju inte om de går vidare från gruppen tillslut.

– Nej och om de inte gör det så är det en katastrof, men om de hade vunnit mot Norrby så hade fortfarande kunnat förlora gruppsegern. De spelar ju efter resultaten och vad de behöver. Det är klart att de hade koll på Örgrytes resultat också.

– Jag tycker inte att man går fram och analyserar och tar fram motorsågen när det är en omgång kvar att spela. Det finns ingen anledning att göra det förrän de eventuellt har misslyckats.

FOTO: Bildbyrån