AIK struntar i RF:s direktiv: ”Integritetskränkande”

RF:s visitationsdirektiv har väckt starka reaktioner.
Nu har AIK bestämt sig för att strunta i kraven.
Klubben vd Jens T Andersson kallar metoderna för verkningslösa och integritetskränkande.

Annons

Riksidrottsförbundets nya direktiv för visitation har stött på hårt motstånd. Enligt riktlinjerna ska publikvärdarna på fotbollsmatcher göra en mer intim visitering än tidigare – främst på personer i klacken – i syftet att stoppa insmuggling av pyroteknik. Både SFSU och Sef har ställt sig kritiska till instruktionerna – och nu stämmer AIK in.
– AIK Fotboll tycker att de metoder som RF, och även Polisen i sina tillståndsskrivningar, nu förespråkar är helt verkningslösa, integritetskränkande och troligen även kontraproduktiva då de med största sannolikhet inte kommer att ge den effekt som man önskar, säger AIK:s vd Jens T Andersson i ett pressmeddelande.

AIK har därför bestämt sig för att strunta i direktiven och istället visitera så som man har gjort tidigare.
– AIK Fotboll har en mångårig erfarenhet av att kontinuerligt genomföra och arrangera några av de allra största publika arrangemangen i Sverige och vi tror inte att det här är rätt väg att gå för att skapa en positivare läktarkultur. Vi har sedan en lång tid tillbaka tagit stora steg framåt genom en öppen och ärlig dialog mellan klubb och supporter och vet med säkerhet att dialog är den enda framkomliga vägen för att se resultat – och i denna fråga har ingen dialog alls förts mellan RF, Polisen och fotbollsklubbarna, säger Jens T Andersson.

FOTO: Bildbyrån