AIK presenterar plan mot villkorstrappan: ”Oklara motiveringar”

Under onsdagen presenterade AIK en ny handlingsplan i polis- och supporterfrågan. Från och med nu ska klubben bland annat överklaga publiknedskärningar och ta hjälp av jurister.
– Det finns en risk för att systemet som polisen inrättade förra säsongen kommer fortsätta på samma sätt i år, säger tf VD Håkan Strandlund till FotbollDirekt.

Annons

Förra året kommunicerade Polisen att man skulle tillämpa den så kallade villkorstrappan. En stor del av säsongen präglades av en ansträngd relation mellan supportrar och polis. Bland annat bestämde polisen att begränsa publikkapaciteten vid ett antal allsvenska matcher. Nu har AIK presenterat en handlingsplan för att ta itu med frågan.

Handlingsplanen omfattar flera områden. Bland annat ska AIK tillsätta en styrgrupp som ska hantera de frågor som blev aktuella under säsongen 2019. Klubben kommer också att samarbeta med en juristbyrå i frågan om publiknedskärningarna.
– Det är oklara motiveringar i de tillstånd som polisen utfärdar. Man ser inte riktigt kopplingar mellan tillstånden och effekterna. Så det började i fjol med att vi framför allt ville pröva det här på en enskild match, då blev det matchen mot Sundsvall där vi fick kapaciteten på Norra stå neddragen. Sedan vill vi ha någon form av systematisering av vårt arbete. Att vi är uthålliga kring det här och inte släpper frågan, säger Håkan Strandlund, tf vd, till FotbollDirekt.

Klubben har även tillsatt Daniel Norlander på en ny tjänst som man kallar för strategisk SLO som ska arbeta med dialogen mellan klubben och supportermiljön. Vidare vill AIK att man ska kunna samarbeta med externa parter som SvFF, SFSU, Polisen och de andra Stockholmsklubbarna i Allsvenskan.

Håkan Strandlund hoppas att andra allsvenska klubbar följer i AIK:s spår.
– Vi tror att klubbar som berörs av samma problematik som vi gör också ser över de här frågorna. Det är bra om vi alla är samlade, effekten blir större då. Så det är bara positivt om de gör det, säger han.

Till skillnad från förra året har klubbarna god tid på sig att förbereda sig inför den diskussion mellan supportrar och polisen som kan komma att uppstå även säsongen 2020.
– Det finns en risk för att systemet som polisen inrättade förra säsongen kommer fortsätta på samma sätt i år. Då är det bra att vara tidigt ute, säger Strandlund.

Foto: Bildbyrån