AIK-panelen: “Ångesten är större nu än någonsin”

Malin Hägg, 31, poddar om svensk supporterkultur i Klackspark

Då var det dags för derby igen! Dina tankar?
– Jag är mest glad över att landslagsuppehållet är över. Jag har inte riktigt landat i att det är derby dock, just nu är stresspåslaget högt inför varje match. Men det slår nog till nu i helgen.

Vilka är nycklarna för AIK:s del?
– Som vanligt är det att vi måste lyckas med att spela vårt eget spel. Jag hoppas att landslagsuppehållet i alla fall gjort att spelarna fått återhämta sig lite (de som inte varit iväg i alla fall) och att man lagt Örebro bakom sig och går in och gör jobbet som vi gjort i de flesta matcherna den här säsongen. Då ska det gå vägen den här gången också.a

Vem eller vad fruktar du i Djurgården?
– Det enda som oroar mig är att ett derby är ett derby och vad som helst kan hända, men mitt fokus ligger på AIK, inga andra.

Annons

Christoffer Svanemar, 29, mångsysslande AIK:are 

Då var det dags för derby igen! Dina tankar?
– Som vanligt, ren ångest. Kanske att den ångesten är större nu än någonsin. Det blir värre med åldern det där. Djurgården har ju faktiskt ingenting att spela för längre, rent tabellmässigt, vilket gör att de kan gå in helt utan press. Når vi upp till normal standard ska vi vinna, men andra halvlek mot Örebro sitter kvar och gör att man blir orolig. 

Vilka är nycklarna för AIK:s del?
–  Att inte drabbas av några derbynerver eller guldfrossa. Stort ansvar där ligger på Henok Goitom, Tarik Elyounoussi och Sebastian Larsson. De spelare med lite mer rutin måste visa vägen och bidra med ett lugn. Hittar vi bara vårt eget spel så är vi ett klart bättre lag än Djurgården. 

Vem eller vad fruktar du i Djurgården?
– Ingen och inget. Just nu är vi i ett läge där vi själva är vår enda motståndare. Det är upp till oss att knyta ihop säcken den här säsongen och det är likadant inför denna match. Det är bara vår egen prestation som avgör resultatet. Tappar vi poäng så gör vi det inte för att Djurgården är bättre än oss, utan för att vi inte nått den nivå vi ska ha i oss.

Annons

Kettil Henriksson, 34, svartgul tusenkonstnär

Då var det dags för derby igen! Dina tankar?
– Att det ska bli riktigt kul att vinna ännu en gång på Tele2. Jag trivs väldigt bra där faktiskt även om kioskerna förstås håller fruktansvärt dålig standard, akustiken är direkt rutten på delar av nedre etaget och plastmattan ser ut som en relik från Nackas minne. Det brukar ju heta att hunger är den bästa kryddan, och för mig fungerar det ungefär så. Segrar med derby-stämning gör själlösa arenor till bombastiska tempel. Så fram med lite rökelse, hymner och så blir det nog helig extas denna gång också.

Vilka är nycklarna för AIK:s del?
– Det känns inte som att det går att svara på detta utan att låta som Nog Bachner. Men om vi bara gör samma sak som vi gjort hela säsongen så vinner vi även den här matchen, precis som vanligt. Problemet med ett maskineri som AIK, med nästan tysk precision och kvalitet, är ju att snabbt så blir man helt blasé över att den fungerar. Det blir svårt att säga, “Det är viktigt att BMW:n startar och i maxfart klarar av hela distansen.” eftersom det till slut blir tautologi. Kör över Dif bara, ingen hastighetsgräns.

Vem eller vad fruktar du i Djurgården?
– Hahahahahahahaha… Vadå seriöst? Inget. Absolut ingenting. Det finns inget, och har aldrig funnits någonting alls att frukta i Djurgården. Kanske att dom fruktar Dif på landet. Men jag vet inte ens om bönder är så vidskepliga att de tror på en sådan bluff.

Annons