AIK hoppas på publik med pandemilagen: “Kapacitet på 12 000”

I mars kan den nya pandemilagen träda i kraft.
AIK hoppas då kunna välkomna tillbaka AIK-supportrarna till Friends arena.
– Vi skulle kunna ha en kapacitet på 12 000 och bedriva arbetet smittskyddssäkert utifrån de direktiv som finns för tillfället, säger klubbens vice klubbdirektör Fredrik Söderberg till Fotbollskanalen.

Från och med mitten av mars hoppas regeringen att den nya pandemilagen kan träda i kraft i Sverige. Lagen innebär att verksamheter som kan genomföra smittsäkra evenemang inte ska begränsas lika hårt. Det skulle kunna innebära att de allsvenska klubbarna får välkomna publiken tillbaka till arenorna. AIK hoppas på ett sådant scenario.
– Vi skulle kunna ha en kapacitet på 12 000 och bedriva arbetet smittskyddssäkert utifrån de direktiv som finns för tillfället. Sedan kan direktiven förändras och den 15 mars kan det vara helt annorlunda. Det är svårt att säga, säger Söderberg.

AIK backade nyligen från sitt tidgar uttalande att det är “alla eller ingen” som gäller på Friends arena. Nu hoppas alltså klubben på att pandemilagen kan göra supportrarna välkomna att titta på lagets matcher igen.
– Vi tolkar en pandemilagen som att man ska kunna göra en värdering utifrån enskilda och specifika behov. Om vi kan komma upp med en plan för hur vi kan bedriva ett fotbollsevenemang på ett smittskyddssäkert sätt så kommer man kunna lyssna på det. De här taken som man tidigare haft, oaktat arenans storlek eller arrangemangets helhet – det kommer att vara sekundärt och man ska kunna se det som en enskild händelse för respektive evenemang. Det är naturligtvis bra för oss som har en arena med så stor kapacitet och logistiska möjligheter som gör att vi kan styra olika flöden på ett smittskyddssäkert sätt.

Mats Enquist, generalsekreterare på SEF, tror också att publiken kan välkomnas tillbaka till arenorna.
– Som princip har de rätt. Det kan öppnas för 5 000, 10 000 eller 15 000 och så vidare. Det är vad den nya lagen är till för. Anpassade lösningar, säger han till sajten.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Truppanalys: AIK sitter med trumf på hand – om de vågar snåla

Annons