AIK försvarar Abraham-köpet: ”Ser inte problematiken”

Först värvade AIK in talangen Paulos Abraham.
Sedan bad klubben om supportrarnas stöd och tog statlig hjälp för att klara sig ekonomiskt.

– Jag ser inte problematiken här, säger AIK:s vd Håkan Strandlund till Fotboll Sthlm. 

Annons

Den 17 mars blev det officiellt att AIK värvat in talangen Paulos Abraham. Övergången ska enligt medieuppgifter ha kostat upp mot en miljon kronor, samt att BP har en vidareklausul på omkring 20-25 procent.

Tre dagar efter affären startade klubben en insamlingskampanj med målet att få in fem miljoner kronor under våren från supportrarna.

”Vi inser att vi står inför en situation som endast kan beskrivas som allvarlig. Vi ber nu dig som supporter om hjälp. AIK Fotboll har som målsättning att samla in 5 miljoner kronor fram till den 31 maj för att klara oss igenom den här situationen.

Vi sträcker ut vår hand. Vi vädjar till er att ta emot den. För AIK Fotbolls skull. Det som får oss att leva, inte bara existera.” skrev AIK på sin hemsida.

Sex dagar efter värvningen av Paulos Abraham stod det klart att klubben tar hjälp av regeringens stödpaket för att kunna klara sig ekonomiskt under coronakrisen, vilket väckt en del reaktioner.

Klubbens tillförordnade vd, Håkan Strandlund, ser dock inte något problem med hur man har agerat.
– Nu blandar ni ihop två saker. Permitteringen är kopplad till aktiviteter inom verksamheten och det är tillgängligt för alla företag och klubbar runt om i Sverige, säger han till Fotboll Sthlm.

Men det är fortfarande ett statligt stöd inom krispaketet?
– Ja, och det där tillgängligt för alla klubbar och företag i hela Sverige. Så jag förstår inte din fråga.

Det jag menar är att ni gjorde en investering precis innan man tar hjälp av det statliga krispaketet.
– Vi har en situation där vi inte har full aktivitet som många andra klubbar också har. Det är en svår situation.

Många motståndarsupportrar har reagerat på att ni gör en investering några dagar innan ni tar ekonomisk hjälp.
– Vi har en situation där vi inte har full aktivitet inom AIK, precis som många andra. Det är ett nationellt krisläge där massvis med klubbar har intäkter som inte kommer in. Aktiviteten kopplad till att vi har ett coronafall i truppen måste därför dras ner.

Håkan Strandlund tycker att AIK har agerat ansvarsfullt för att hantera situationen.
– Jag ser inte problematiken här, det finns massvis med lag som köpt in spelare under 2020. Då handlar det även om betydligt större belopp än vad det här handlar om. Vi har hållit ganska hårt i plånboken det här året och har hållit ner investering i truppen totalt sett. En investering och permitteringen är två helt skilda åtgärder. Vi har legat lågt med investeringar inför det här året och inte dragit på oss några dyra anställningskostnader, sedan har vi även en svår situation där vi och många andra inte har några löpande intäkter.

Foto: Bildbyrån