Invasion Kalmar – tusentals AIK:are reser till matchen

På söndag AIK kan vinna klubbens första SM-guld på nio år och det förbereds en smärre invasion av Kalmar. Cirka 6000 bortasupportrar har biljett, men fler väntas åka ner för att fira ett SM-guld.

Annons

För första gången sedan 2015 har AIK en möjlighet att vinna guld i sista omgången av Allsvenskan. Då krävdes det en klar seger mot Örebro, samtidigt som både IFK Göteborg och Norrköping förlorade sina matcher. I år är läget helt annorlunda. Alla AIK:are har såklart koll på det, men förutsättningarna är alltså: Poäng = SM-guld. Guldfågeln Arena tar in 12 000 åskådare och svartgula supportrar gör sitt bästa för att få tag i en biljett.
– Jag har hört att det är cirka 5000 till 6000 biljetter sålda till AIK:are, men att säkert fler kommer åka ner, säger Fredrik Söderberg, AIK:s biljett- och marknadsansvarig.
– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Kalmar på alla plan. Biljetter, säkerhet och SLO. Det känns som att det inte är en ordinär situation för dem att sälja ut Guldfågeln och de är säkert nöjda.
Som hemmalag har Kalmar en skyldighet att ge bortalaget 10 procent av arenan, men de har bjudit till mer än så. 4500 biljetter har sålts som bortabiljetter.
– De har varit väldigt generösa och samarbetsvilliga. AIK:are har verkligen haft en möjlighet att köpa biljett, säger Söderberg.
Cirka 800 biljetter släpptes i ett andra biljettsläpp. Sittplatsbiljett med wrap och dryck. Biljetterna gick åt snabbt, trots att de kostade nästan 700 kronor. Enligt Söderberg är wrap+dryck-paketet någonting Kalmar haft hela säsongen men de ändrade prissättningen på grund av efterfrågan. Om wrapen innehåller tryffel och hummer kunde han inte svara på.

Annons

När det i söndags stod klart att Allsvenskan 2018 kommer att avgöras i omgång 30 var det många AIK:are som började leta sätt att ta sig ner till Kalmar. Om de hade tänkt åka tåg med Allmänna Supporterklubben missade det dock sin chans med ett par månader. I september släppte ASK 500 platser på sitt tåg ner till den sista matchen och de bokades upp direkt, med en reservlista på nästan 100 namn.
– Jag får förfrågningar dagligen ifall vi inte kommer köra bussar ner också, men tyvärr har vi ingen möjlighet att göra det, säger Ola Thews, reseansvarig i ASK.
Han säger att andra supporterföreningar anordnar bussar ner och man får höra sig för med dem. Annars får man hitta alternativa vägar.
– In på sociala medier och kolla om det finns folk som kan köra. Det finns säkert plats i flera bilar.
Anledningen till att det specialchartrade tåget bara tar 500 passagerare beror på perrongen i Kalmar som är för kort. I annat fall skulle SJ kunna köra 1700 supportrar på deras tåg.
– Jag har jobbat säkert en 50 procent-tjänst med att svara på mejl gällande det här tåget. Tyvärr gick det inte att få ihop fler platser, säger Ola Thews.
Om AIK säkrar guldet i Kalmar väntas en guldfest hemma i Solna. Klubben släpper biljetterna till festen redan på fredag, till mångas förvåning.
– Vi gör oss själva en otjänst om vi inte planerar den här festen nu. Vi har gått igenom tänkbara scenarion och kommit fram till att det här är bäst för AIK och AIK:s supportrar, säger Fredrik Söderberg.
Den planerade festen kommer ske i Quality Hotel Friends och om AIK skulle missa att ta guld kommer de som köpt biljett inte få tillbaka sina pengar, det är helt enkelt för dyrt att avboka lokalen med så kort varsel. Överskottet av en eventuellt inställd guldfest kommer däremot gå till AIK:s ungdomsled.
– Det går inte att returnera biljetterna, så vi får helt enkelt se till att det blir av!

Annons