AIK efter bengalkasten i Malmö: ”Ska fortsätta jobba mot villkorstrappan”

”Rädda Svensk fotboll” var det gemensamma budskapet inför Malmö FF-AIK.
Efter matchen flög det pyroteknik mellan två läktarsektioner.
– I detta fall är det uppenbart att personerna ska straffas, men de ska inte drabba någon som inte gjort något, säger Fredrik Söderberg, vice klubbdirektör i AIK, till Fotboll Sthlm.

Annons

Efter stormötet mellan Malmö FF och AIK kastades det bengaler mellan två läktarsektioner, och personal från MFF kom till skada.

Under torsdagen tog AIK avstånd från händelserna via sin hemsida där man skriver att incidenten skadar klubbens trovärdighet i arbetet mot villkorstrappan.

Fredrik Söderberg, klubbens vice klubbdirektör, såg med egna ögon hur pyrotekniken flög i luften.
– Jag upplever såklart att det är ett steg tillbaka och inte det vi vill ska förknippas med fotbollsläktare. Det hör inte hemma här. Lyckligtvis är det ovanligt att den här sortens incidenter sker, men det är lika förkastligt ändå. Det också potentiellt väldigt farligt att använda pyroteknik på det sättet.

Att incidenten i Malmö skulle få AIK att tysta i debatten mot villkorstrappan kommer däremot inte ske.
– Villkorstrappan är en kollektiv bestraffning och vi vill istället att man lagför de personer som kastade bengalerna. I detta fall är det uppenbart att personerna ska straffas, men de ska inte drabba någon som inte gjort något.
– Detta är ett tydligt exempel där man kritisera tillämpningen av villkorstrappan om en sådan här incident skulle bedömas med hårdare kapacitetsvillkor.

Samtidigt menar Söderberg att onsdagens incident kommer att påverka debatten, främst när den flyttas utanför fotbollens kretsar.
– Jag förstår att denna bild av fotbollen inte direkt skapar bästa förutsättningar för företrädare för fotbollen att komma in i det politiska rummet eller vinna trovärdighet hos polismyndigheten.

Upplever du att fotbollen tagit tillräckligt med avstånd från händelsen i Malmö?
– Ja, det upplever jag verkligen. Jag har inte sett någon som gett stöd till det som hände igår.

Jag tänker på att varken på Allsvenskans hemsida eller att Svensk Elitfotboll lagt ut något ställningstagande kring händelsen. Är det inte nu fotbollen bör vara väldigt tydliga och ta avstånd?
– Här gäller det att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det här är en visuellt kraftig ordningsstörning. Vi säger att det istället varit ett fall med ett slagsmål inne i foajén där det inte hade kunnat kablats ut tv-bilder. Det hade fortfarande varit en allvarlig ordningsstörning och hade hanterats på samma sätt.

Han förklarar att det är arrangören som gör en polisanmälan och har dialogen med sin polisregion. Efter onsdagens händelser har även flera anmälningar gjorts av MFF.
– Polisutredningen pågår och därför ska man inte prata så mycket om detaljer då man riskerar att hamna i ett läge där du tagit ställning för något som senare visar sig vara på ett annat sätt. Därför måste man ha respekt för polisutredningen.

Söderberg menar att klubbens arbete mot villkorstrappan kommer att fortsätta oavsett det som hände i Malmö.
– Även om du är emot all användning av pyroteknik bör du vara emot villkorstrappan. Som tillämpning har denna metod gjort det svårare för arrangörer att skapa ett bättre säkerhetsläge och dessutom skapat en starkare radikalisering av läktarna, vilket gjort att pyrotekniken ökat.

LÄS MER: Oroligt på Eleda stadion – bengaler kastades mellan läktarna