Ordningsvakt polisanmäld av AIK-anställd: ”Fick ett batongslag”

Oroligheterna utanför de allsvenska fotbollsplanerna fortsätter.
På onsdagskvällen skickade AIK:s SLO John Skärlund in polisanmälan för att ha blivit slagen över armen av en ordningsvakt på Olympia i Helsingborg.
Ordningsvakten har också gjort en anmälan – gällande våld mot tjänsteman.

Annons

Det oroliga klimatet på och utanför arenorna runtom i landet fortsätter. I går kväll på Olympia i Helsingborg blev det på nytt turbulent mellan supportrar och ordningsmakten. Efter matchen spreds en video på sociala medier där man ser hur poliser och ordningsvakter försöka tränga sig in i en samling med AIK-supportrar. Enligt John Skärlund, Supporter Liaison Officer i AIK, ville polisen få tag i en bengalbrännare.
– Supportrarna ville inte lämna ut den här personen till ordningsmakten och tumult uppstod. Jag hamnade mitt i det här och jag tycker att den misstankesgrad som fanns inte står i proportion till polisens tillvägagångssätt i att försöka få fast personen. Det finns andra sätt, säger John Skärlund till Expressen.
Skärlund berättar att flera poliser och ordningsvakter drog batong och att han såg en supporter som fick en panikattack. Han säger också att han själv blev träffad av ett slag från en ordningsvakt.
– Jag fick ett batongslag över min hand. Min roll som SLO handlar om att föra dialog och lugna ner situationer. Så jag klev in för att prata och personen som mötte mig hade så hög stress, att han såg inte att jag arbetade.
– Jag gjorde en polisanmälan på plats. Jag vet att polis har förhört honom också, men han har en helt annan syn på det. Vi får se vad som händer.

Enligt Calle Persson, presstalesperson på Polisen i region syd, har däremot ingen person kommit till skada i situationen som uppstod efter matchen.
– Ordningsvakter skulle göra en kontroll, där blev det ett mindre bråk och polis fick gå in för att lugna ner stämningen, vilket också skedde. I samband med bråket var det en som ville anmäla någon annan, det kan bli fler anmälningar där också. Men ingen har kommit till skada eller frihetsberövats, säger han till Expressen.

På natten mot torsdag kom det nya uppgifter från Polisen. När Fotbollskanalen talade med Evelina Olsson, presstalesperson på polisen region syd, bekräftar hon att det finns en polisanmälan. Men enligt Olsson handlar den om våld mot tjänsteman.
– Det är en anmälan om våld mot tjänsteman där målsägande är en uniformerad ordningsvakt. Brottet som beskrivs här är våld mot tjänsteman genom att en SLO i AIK utdelat två knuffar samt ett knytnävsslag mot den här ordningsvaktens överkropp, säger Olsson till Fotbollskanalen.

FOTO: Bildbyrån