18-åringen om sin allsvenska startdebut: ”En speciell känsla”

För första gången i sin karriär fick Erik Ring under söndagen starta en allsvensk match.
– Det är en speciell känsla att få chansen från start, säger han själv efter segern mot IFK Göteborg. 

Debuten gjordes mot Hammarby, startdebuten kom mot division 1-laget Karlslund i cupen, ändå kommer söndagen för alltid att vara en speciell dag för Erik Ring. 18-åringen fick förtroendet av Bartosz Grzelak att starta i Allsvenskan, mot IFK Göteborg och en match som betydde mycket utifrån lagens tabellposition.

Efteråt var tränaren Bartosz Grzelak nöjd med vad han fått ut av tonåringen som fick förtroende efter att Nabil Bahoui skadat sig och var inte aktuell för spel.
– Eriks insats bådar gott för framtiden. Jag tycker att han har spelat sig till den här chansen. Det var inte så att vi chansade genom att spela med honom utan vi har sett i träning och genom hans insats i cupen att han är en av de spelarna som kan spela längst fram och har gjort sig förtjänt av det.

Tonåringen själv ville mest förtränga att det var en allsvensk match som han skulle ut och spela.
– Det är en speciell känsla att få chansen från start, men jag försökte att inte tänka så mycket på att det var i Allsvenskan utan att det var en helt vanlig match där jag skulle kliva in och spela mitt spel.

Ring var också nära att bli målskytt i början av den andra halvleken då han tog sig fram till avslut och tvingade Giannis Anestis att tippa bollen till hörna. När Grzelak summerar 18-åringens insats poängterar han att det är svårt för en tonåring att prestera i sin första match från start.
– Det är en stor dag för alla spelare. Erik fick inte ut allt han ville, men han blixtrade till ibland och gör ett fantastiskt försvarsarbete. Jag är väldigt nöjd med hans insats.

Det har gått fort för AIK-talangen de senaste månaderna. När Eric Kahl, Robin Tihi och Tom Strannegård redan i vintras flyttades upp till A-laget blev Ring kvar nere i U19 där han fick vänta på sin chans.
– Det var roligt för dem att få chansen, de är mina kompisar som jag spelat med i flera år. Då kunde jag även se att det fanns en stor chans även för mig, så det var bara att jobba hårt.

Chansen kom också till slut. Tre år efter han lämnat Segeltorps IF för AIK fick han till slut också skriva på kontraktet med A-laget. Sportchefen Henrik Jurelius hade sett talangens potential och ansåg att alternativet från den egna akademin var ett hetare alternativ än den inlånade Jasir Asani.
– Det är jättekul att unga spelare kan komma fram från den egna verksamheten. Speciellt nu under pandemin är det viktigt att klubben har spelare som kan komma fram och är redo att ta klivet. Jag har verkligen känt att AIK tror på mig.

När fick reda på att du skulle skriva på ett A-lagskontrakt?
– Det var en liten stund innan jag skrev på, sedan tog det en tid innan det blev möjligt.

Hårda förhandlingar?
– Nej, det var inga förhandlingar, säger han och skrattar och tillägger att AIK:s tuffa period både sportsligt och ekonomiskt var anledningen till att det dröjde.

Det har dock inte varit en lätt period att som 18-åring kliva ner till Karlberg och träna med ett bottenlag i gungning.
– Nu har vi vunnit fyra matcher i rad så det är klart att det är en annan stämning, men jag skulle det alltid varit en positiv känsla där alla tror att vi kan vinna. Nu känns det som att vi startat ett segertåg som är svårt att stoppa.

Ring berättar att när han började träna med AIK:s A-lag var den största skillnaden att det var ett hårdare fysiskt spel och att han behövde tid att anpassa sig. Samtidigt lyfter han de äldre spelarna i laget som hela tiden stöttat honom, även de som konkurrerar på samma position.
– Vår lagkapten, Henok, har hjälpt mig mest. Alla andra hjälper till men Henok har erfarenheten och kommer alltid med tips. Sedan har även Heradi Rashidi och Nabil Bahoui hjälpt mig, de ser vad jag kan göra bättre och vad jag redan gör bra.

Hur viktigt kände du att matchen mot Karlslund var för dig, att du redan hade startat en match i AIK när du klev in idag?
– Jag tror att jag hade varit redo oavsett, men det kan ha varit bra att man hade med sig den lilla erfarenheten. Det var ett bra steg för mig.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER. Daniel Sjöberg: Den erfarenheten var värd ett räddat kontrakt

LÄS MER: ”En av hans bästa insatser i AIK-tröjan” – trion var bäst i Gnaget

Annons