”Måste svida för AIK och DIF att vi har så mycket mer publik”

Potentialen i Hammarby är enorm, menar klubbens vd Henrik Kindlund.
Han ser få eller inga gränser för hur långt Bajen kan nå.
Fotboll Sthlm tog ett längre snack med med en frispråkig Kindlund om gratisbiljetter, offensiva budgetmål och vilken arena i Sverige som borde jämnas med marken.

Henrik Kindlund ler stort.
– Folk hade tyckt att jag var en kaxig jävel, menar du?
– Ja, eller i alla fall väldigt optimistisk om jag publicerat citaten direkt, svarar jag.
Vi står och väntar på presskonferensen efter Hammarbys dramatiska derbyseger mot Djurgården i den sjätte allsvenska omgången. Pa Dibba har med andra ord precis skickat upp Bajen i tabelltopp med sin sista minuten-lobb.
Bakgrunden till vår ordväxling är en intervju som vi gjorde för tre veckor sedan. I den sticker Kindlund ut hakan rejält om hur Hammarby kommer utvecklas de närmaste åren.
Så låt oss återgå till den 9 april.

Det är dagen före Hammarbys möte mot IFK Göteborg på bortaplan, en match som Bajen ska vinna med 2-1 sedan Jiloan Hamad petat in segermålet på övertid. När vi ses i en hotellobby vid Skanstull har Hammarby en premiärseger, 3-1, mot Sirius i ryggen.
– Jag är medveten om att vi inte var bra i fjol så jag förstår att vissa tvivlar på oss. Men om man ser till premiären så tycker jag faktiskt att det är klasskillnad mellan oss och Sirius. Vi har tagit stora steg på slutet. I Göteborg till exempel… i mina ögon är det max två-tre spelare som skulle ha en chans på vår elva, säger Kindlund.
Vilka då?
– Emil Salomonsson är i grunden en väldigt bra fotbollspelare. Sebastian Eriksson är också en väldigt bra spelare, i alla fall när han har dagen. Gustav Engvall? Nej, honom skulle jag inte byta mot någon av våra forwards.

Jag har förståelse för att alla inte är nöjda. Än är vi ju inget topplag.

Om vi hade backat några år hade Kindlunds uttalanden framstått som inte så lite världsfrånvända. När han tog över som vd i maj 2012 hade Bajen nyligen varit konkurshotade. Under hans tre första säsonger var det Superettan som gällde och de följande tre har gett en niondeplats i Allsvenskan som bäst. För Kindlund personligen har det heller inte varit en dans på rosor.
– Det är klart att det har varit stökiga år. När jag började hade det lugnat ner sig något jämfört med de värsta säsongerna, men 2013 var tufft. Då tyckte vi att vi hade en bra trupp med spelare som Kennedy och Erik Sundin men spelade oavgjort hela tiden. Då hade många fått nog. Men jag upplevde inte att kritiken riktades så mycket mot mig ändå.
Det har förekommit en del hot mot ledande personer i Hammarby genom åren. Vad har du upplevt?
– Jag brukar säga att jag aldrig blivit hotad av någon som jag varit rädd för. Jag fick hot 2015 men det var inte från supporterhåll. Det var folk som reagerade på  “He for she” (ett FN-grundat jämställdhetsprojekt som Hammarby deltar i). Det var av allt att döma folk på den yttersta högerkanten som ville göra någon form av markering, men det lugnade sig ganska fort.
Varför har du annars varit förskonad tror du?
– Jag tror att det är viktigt att vi träffar supportrarna väldigt ofta och försöker vara transparenta med vad vi vill. Det är inte alltid som vi lyckas, men en del personer som varit här tidigare har kanske inte förstått vikten av kommunikation eller haft klubbförankringen. Det gäller att förstå att Hammarby är det viktigaste som finns för många, och då kan man inte behandla dem som kunder på Postnord. Om jag går på en träning och det står ett gäng supportrar och surar i ett hörn så går jag alltid fram och snackar med dem.
Hur uppfattas du av supportarna tror du?
– Väldigt blandat. Jag har varit supporter hela mitt liv själv och vet att det spretar åt alla håll. När man träffar folk på stan är det bara positiva ord, i alla fall från de som är nyktra, men på mejlen är det tvärtom. Där hör de kritiska av sig.
Hur hanterar du kritik?
– Om det bara är stora bokstäver skrivna på fredagskvällen så lägger jag bara undan det. Men jag tänker att det oftast finns någon form av substans i kritiken. Och jag har förståelse för att alla inte är nöjda. Än är vi ju inget topplag.
Gillar du att vara i centrum?
– Både och. Jag är inte så fåfäng av mig. Men att vara med i intervjusammanhang som detta, när man går lite mer på djupet, är kul. Jag tycker om att prata om Hammarby och svensk fotboll. Dessutom ingår det i rollen, menar jag.

Hammarby Fotbolls VD Henrik Kindlund under en fotbollsträning med Hammarby den 8 Januari 2018 i Stockholm. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

Henrik Kindlund på en kylig Bajen-träning.
Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

Om Hammarbys sportsliga utveckling gått långsamt till fram årets säsongsstart har den ekonomiska resan gått fortare. När Kindlund tillträdde omsatte Hammarby runt 50 miljoner. Nu är det cirka 110.
– Det är stor skillnad på nu och då men jag tycker att det är en ganska rimlig utveckling. Dels för att vi gått upp i Allsvenskan, dels för att vi gjort en arenaflytt som blivit väldigt lyckosam. Förra året gjorde vi en analys av samtliga klubbar i Europa som bytt arena och tittade på publikutvecklingen fem år före och fem år efter. Vi jämförde ungefär 50 klubbar och kom fram till att vi var trea efter Hoffenheim och Brighton.
Det är ni nöjda med, antar jag?
– Ja. Hoffenheim flyttade från typ Enskede IP till Tele2 arena och Brighton hade inte ens arena, de flyttade runt mellan olika ställen. Den de har nu är en kopia av Tele2 arena för övrigt. Att vi är med där uppe är ett kvitto på att det gått väldigt bra.
Hur stod sig Djurgården?
– De låg också högt i listan. Däremot var IFK Göteborg i absoluta botten. Den genomsnittliga tillväxten var 25 procent och de har lyckats backa med sex procent, vilket egentligen är fullständigt osannolikt. De tappar åtta-tio miljoner per år jämfört med om de legat på Europa-snittet. Det är rätt stora pengar.
För Kindlund är slutsatsen given. Blåvitt måste flytta på nytt för att kunna lyfta.
– När de har byggt en ny arena kommer de vara tillbaka i toppen. Innan dess blir det tufft.
Varför har det inte funkat?
– Men har du varit på Gamla Ullevi? Det känns inte som en modern arena om man jämför med Tele2 eller stadion i Malmö. Den är dessutom för liten. Nej, de måste riva den och bygga nytt.
Men den ligger väl bra till?
– Ja, den ligger fantastiskt till, men är likväl en dålig arena i förhållande till Göteborg som klubb. På en större match skulle de kunna ha 35-40 000 med deras publikunderlag, men vad får de in nu när man räknar in avspärrningarna? 16 000? Hade de haft 35 000 på en stormatch hade de haft fyra miljoner mer i intäkter bara där.
Har du pratat med folk i Blåvitt om det här?
– Nej, inte i klubben. Det kan ju vara knepigt att vara stockholmaren som kommer och säger “vilken dålig arena ni har!”
Kindlund skrattar till för sig själv.
– Fast nu har jag ju sagt det ändå. Men om man pratar med folk i Göteborg som är insatta så är de inne på samma spår. Blåvitt kämpar också på sponsorsidan men det hänger ihop med arenan och publiken. Historien och storleken på klubben talar för dem men som förutsättningarna är nu får de vara glada om de blir bättre än tia som de blev i fjol.

Har du varit på Gamla Ullevi? Det känns inte som en modern arena om man jämför med Tele2 eller Stadion i Malmö. Den är dessutom för liten. Nej, de måste riva den och bygga nytt.

Henrik Kindlund tror att Allsvenskan kommer skikta sig mer i framtiden. På senare år har Malmö – som visserligen fått en svag säsongsstart 2018 – dominerat stort i det som ibland kallas för “världens jämnaste liga” och där bakom har utmanarna blivit något mer återkommande.
– Vissa trodde att vi var på väg mot en sådan utveckling redan 2001-02 men sen dröjde det inte länge förrän AIK åkte ner. Men nu börjar toppklubbarna bygga upp kapital och då ska man inte åka ur. Om man har 40-50 miljoner i eget kapital kan man alltid plocka in några tunga spelare på sommaren och göra det där lilla rycket från botten. Förra säsongen var det väl Sirius och Östersund som grumlade bilden något men annars tror jag på en mer konstant topp.
Bland lagen som Kindlund räknar med i toppen över tid är Malmö, AIK och – inte helt oväntat kanske – Hammarby.
– Vi tre bör vara topp sex-klubbar över överskådlig framtid. Samtliga ligger bra till på publik- och marknadssidan som vid sidan av spelarförsäljningar är de stora intäktskällorna.
När är Hammarby ett lag i Europa?
– Inom tre år ska vi ha knipit en plats.
Varför nämner du inte Djurgården som ett givet topplag?
– De ligger ganska långt efter på kommersiella intäkter: 20-25 miljoner efter oss och AIK. Nu har de kompenserat det genom försäljningar men att de ska fortsätta vara så mycket bättre än oss på den biten år efter år har jag svårt att se.
– Men å andra sidan: Så länge Henrik Berggren (vd) och Bosse Andersson (sportchef) är kvar så kommer de vara att räkna med.
För att de är bra team?
– För att de är bland de absolut bästa i sina roller. Djurgården borde fundera på att resa en staty av dem alltså. De har verkligen räddat klubben. Hade inte de kommit in hade resan mycket väl kunnat sluta i Superettan. Så dålig var ekonomin. De har gjort en nästan osannolik prestation, i mina ögon nästan lika stor som Graham Potter och Daniel Kindberg (intervjun gjordes före brottsmisstankarna mot den senare, Fotboll Sthlms anmärkning) gjort i Östersund.

Kindlund talar till publiken innan fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Kalmar den 28 augusti 2015

Kindlund talar till publiken inför hemmamatchen mot Kalmar i augusti 2015. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Hammarbys omsättning har alltså fördubblats på fem år och utveckligen kommer fortsätta, om man frågar Henrik Kindlund. Om ytterligare fem-sex år ska den ha fördubblats en gång till, vilket gör att Bajen vid det laget ska kunna matcha FC Köpenhamn i spelarlöner.
– Det blir en ny nivå. Har vi en omsättning på 220 miljoner ska vi kunna lägga hundra på spelartruppen vilket är ungefär där FCK ligger.
Är det inte väl optimistiskt?
– Nej, det är realistiskt om man ser till vår utveckling och potential.
Kindlund fortsätter att argumentera för sin sak genom att lyfta fram sina medarbetare på “kontorssidan” av klubben, det vill säga de som inte i huvudsak jobbar med det sportsliga. Framförallt är han nöjd med marknadsavdelningen som har jobbat hårt med publikrekryteringen på senare år.
Men det måste väl vara tufft att öka publikintäkterna? Ni ligger ju redan högt.
– Vi budgeterar för 22 000 åskådare och arenan tar trots allt 8000 till. Vi vet att vi har det publikunderlaget.
Men är det inte svårt att snitta upp mot fullsatt?
– Den södra delen av läkaren – ståplats utan klack – är svår att sälja slut. Men i övrigt ska det gå. Kommer man upp i 26-27 000 så blir det alltid en riktigt bra upplevelse och där kommer “lagen om knapphet” in. När biljetterna håller på att ta slut blir de eftertraktade.
Prismässigt då?
– Jag tycket att vi ligger på en rimlig nivå. En del klubbar i Europa har infört en dynamisk prissättning där biljetterna blir dyrare närmare matchstart, så som det är med tåget eller flyget, och det har vi tittat en del på.
Det låter spontant som en bra idé när det är på väg mot fullsatt, men en sämre om det är mycket biljetter kvar.
– Så är det ju. Och man vill ha mycket publik för inramningens skull. Dessutom får man inte glömma att vi är medlemsstyrda. Skulle en ny färsk vd komma in och dubbla säsongskortspriset…ja, då hade det blivit liv. Så kan man inte göra helt enkelt.
Om man frågar AIK:are och djurgårdare så delar ni ut massor av gratisbiljetter vilket får upp era publiksiffror.
– Jaja. Och att det är folk från Leksand och turister från Japan och allt vad det är. Men det är klart att det är tufft för AIK och Djurgården och dess supportrar att hantera att vi har så mycket mer publik.
Men hur är det med gratisbiljetter?
– Vi har ett projekt som heter Linjeprojektet där vi jobbar med skolor och föreningar i södra Stockholm, vi bjuder in dem en eller ett par gånger per år. Däremot står vi inte i Sickla köpcenter och delar ut biljetter till allt och alla.
Ni vill nå framtidens publik?
– Ja, och vi ser ett fantastiskt resultat. Nu står många i klacken eller har tvingat med mamma och pappa till familjeläktaren. Så det fungerar verkligen.

Henrik Berggren och Bosse Andersson är bland de absolut bästa i sina roller. Djurgården borde fundera på att resa en staty av dem.

Om Hammarby har dubblat omsättningen om fem-sex år återstår att se. Likaså om Henrik Kindlind är kvar i klubben då. Själv är han tveksam till det senare.
– Från början sa jag väl att jag skulle vara här i tre till fem år. Jag är redan på övertid på så sätt. Men vi får se!
Har du varit nära att ge dig?
– Nej. Men beslutet ligger väl där i bakgrunden hela tiden. På ett personligt plan är det väldigt roligt men också jobbigt. Om jag jobbar på annandagen och får lust att snacka lite skit slår jag en signal till Henrik Berggren i Djurgården. Alla andra är ju lediga. Än så länge har jag inte velat sluta men skulle jag känna att jag inte bidrar längre skulle jag säga upp mig direkt.
Är det ett kollegialt klimat mellan vd:arna i 08-klubbarna?
– Vi träffas ganska ofta, jag och Henrik, så det har fallit sig naturligt. Han har också suttit länge och vi har en del gemensamt.
Kan ni vara bjussiga mot varandra, trots att ni är rivaler?
– När det gäller det kommersiella så berättar vi förstås inte om våra planer. Däremot är det inga hemligheter om vad vi har gjort tidigare, så det kan man diskutera. Men det lite djupare håller man tyst om, allt annat vore ju rätt dumt.

Vy över arena Gamla Ullevi och lagen på line up innan fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Hammarby den 10 april 2018 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen /

Vy över Gamla Ullevi och lagen på line up när Hammarby gästade IFK Göteborg den 10 april 2018.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Tillbaka till nutiden. Under de första sju omgångarna i Allsvenskan har Hammarby inte bara överraskat, de har krossat alla förväntningar. Efter derbysegern mot Djurgården har Bajen slagit Sundsvall med 4-3 i en svängig match vilket innebär att Hammarby har spelat hem 19 poäng av 21 möjliga och fått en start på serien som inte ens den mest optimistiske supportern lär ha kunnat föreställa sig.
Eller ens Henrik Kindlund, för den delen.
– Det är klart att jag inte tänkte mig att vi skulle ha sex vinster och en oavgjord på sju omgångar, säger han när jag ringer upp.
– Vi vann dessutom de två sista träningsmatcherna, så om man bara ser till sviten har vi åtta vinster och en oavgjord på de nio senaste. Vi är inne i ett väldigt flyt helt enkelt. Hade du frågat mig inför säsongen om vi skulle komma före Elfsborg hade jag svarat ja, men att vi är 14 poäng före på sju omgångar känns nästan matematiskt omöjligt.
Men du hade på känn att ni skulle vara starka från start?
– Jag vet vilka kvaliteter som finns i truppen. Och nu har vi fått ihop det sportsliga teamet på ett riktigt bra sätt.
Europa inom tre år: är det läge att snabba på den målsättningen?
– Nu gäller det snarare att vara lite kall, jobba vidare på det som vi har gjort bra. Men det är klart att vi är medvetna om vilka chanser vi har. Säg att vi tappar två nyckelspelare under sommarfönstret samtidigt som vi ligger bra med i toppen, då får man fundera på om det kanske är läge att lägga lite extra krut på ersättarna.
Om ni vinner SM-guld, är det läge att hoppa av då?
– Haha. Jag tror snarare att jag skulle se nya utmaningar isåfall. Jag skulle nog vara mer: “Jaha, nu är vi regerande mästare, nu ska vi ut i Europa, nu ska vi ta nästa steg.” För man vill hela tiden veta vad det nästa steget är.
Kindlund fortsätter resonemanget en stund, innan han vänder på steken.
– Å andra sidan vore det ju det perfekta slutet. Jag vet inte hur många gånger som vi förlorade mot lag som Degerfors, Falkenberg och Ljungskile under de första åren jag var här och nu toppar vi Allsvenskan. Det är en rätt häftig utveckling som jag har fått vara med om.

****

Gillar du vad du ser? Vill du att Fotboll Sthlm ska leva vidare?

Isåfall: Snacka med dina kompisar, dela artiklarna i sociala medier, fyll på med kommentarer där det passar. Vi finns på Facebook, Instagram och Twitter.

Läs mer om planerna för Fotboll Sthlm här.

****