Wesström: ”Ett extremt dåligt betyg till Hammarbys akademi”

Hammarbys talanglag väcker känslor.
AIK:s vd Björn Wesström ser spelartruppen som ett underbetyg för Bajens akademiverksamhet.
– Jag vet att det är ganska mycket liv om det, säger Wesström i podcasten Vår Värld.Annons

AIK:s vd och klubbdirektör Björn Wesström har gästat AIK-supporterpodden Vår värld för en längre intervju. Ett av ämnena som avhandlas i det långa avsnittet handlar om Hammarbys omdiskuterade talanglag.

Det är i en utläggning om faran i att ge ut för mycket information om AIK:s arbetssätt som Wesström kommer in på IK Frejs division 1-lag som numera heter HTFF.
– Hammarby gör en AIK light-version med personal som var involverade i Väsby (som AIK samarbetade med för runt tio år sedan). Det är liksom: så kan det bli, man får kopiera. Sedan blir kopian sällan lika bra som originalet, säger Wesström.

Under vintern har HTFF rekryterat flera spelare med bakgrund hos rivalklubbarna i Stockholm, däribland tidigare AIK-spelare som Josafat Mendes, Noah Tesfai och Maxime Sainte.
– Konceptet som sådant tror jag på. Men när jag tittar på truppen är det ett extremt dåligt betyg till deras akademi, vilket är jättekonstigt. Det är lika konstigt som när Djurgården rekryterade Jesper Nyholm. All respekt till honom, men vad skickar det för signaler till ens egna spelare? Jag tycker att de (Hammarby) skickar jättekonstiga signaler. Och jag vet att det är ganska mycket liv i ungdomsverksamheten: vad fan är det som händer? Ta in andras juniorer framför våra egna? Det blir en identitetsdiskussion. Är det någonstans vi ligger först i Stockholm så är det där. Vi är tydliga, leder och de andra försöker jaga oss, säger Wesström.

AIK:s vd tror alltså på HTFF-konceptet i grunden, men tycker att laget är för ungt.
– Jag tror att man ska ha en seniormiljö som en övergångsfas, absolut. Sedan exakt hur den ska se ut… Hammarby spelade mot Umeå med bara spelare födda på 00-talet, vilket kanske inte är min idé. Då blir det juniorfotboll i seniormiljö. Då blir det okej, vad vinner vi med det?

Wesström lägger sedan till att han tror att AIK kommer ha någon form av samarbetsklubb både på dam- och herrsidan där spelare kan utvecklas i framtiden.