Jimmie Åkesson kritiserar Polisen: ”Framstår som obegripligt”

Det är sällan som politiker uttalar sig om konflikten mellan Polisen, fotbollsklubbarna och supportrarna.
Men nu ifrågasätter SD:s Jimmie Åkesson Polisens flagg- och banderollförbud.

Annons

Konflikten runt fotbollen har fått ny fart sedan publiken återvände till arenorna. Polisen tillämpar fortsatt villkorstrappan trots att myndigheten sånt sent som i april höll en pressträff om att den skulle slopas.

Det har bland annat drabbat AIK som endast får ta in 800 personer, fördelade på två sektioner, på Norra stå.

Igår meddelade Sirius på sin hemsida att Polisen har förbjudit flaggor och banderoller inför kvällens match mot IFK Norrköping.

”Sirius Fotboll har svårt att förstå motiveringen bakom detta villkor. Som klubb har vi varit tydliga med att samverkan och dialog bör utgöra grunden för utvecklingen av våra evenemang på Studenternas. Det känns därför väldigt tråkigt att den ambitionen inte tagit fäste hos Polismyndigheten.” skriver klubben.

Sirius text ledde till skarpa reaktioner på många håll i Fotbollssverige, där många uttryckte sitt stöd till Uppsala-klubben. Något oväntat gav Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, vars fotbollsintresse är välkänt, också sig in i debatten.

”Det här framstår som obegripligt. Jag har både respekt och förståelse för att en fotbollsarena ska vara trygg att besöka, men det är svårt att förstå på vilket sätt glatt, stämningsfullt flaggviftande kan utgöra något hot mot säkerheten. En förklaring från polisen vore på sin plats.” skriver Åkesson på Facebook.

Polisen skriver i ett pressmeddelande, som Fotbollskanalen återger, att begränsningen ska motverka att supportrar döljer bruk av pyroteknik under flaggor och tygstycken.

En annan politiker som tidigare uttalat sig om kritiskt om villkorstrappan är Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.