Planer på att förkorta CL- och EL-kvalen – kan gynna Djurgården

I slutet av maj lär det komma besked om nästa CL- och EL-säsong.
Ett av förslagen som finns kring CL-kvalet skulle innebära att Djurgården bara behöver en kvalrunda innan gruppspelet.

Champions Leagues gruppspel planeras att sättas igång den 20:e oktober. I och med att vissa länder inte får sätta igång sin fotboll innan september, och det redan är tajt med ligamatcher under perioden efter coronautbrottet, så jobbar Uefa med att fundera ut kortare kval till Champions League och Europa League.

Detta enligt uppgifter till The Times. De skriver att det finns flera olika idéer till CL-kvalet, där Djurgården deltar.

En av idéerna är att bara spela enkelmöte istället för dubbelmöte, och att de matcherna kanske även spelas på neutral plan.

En annan idé ska vara att det bara blir en avgörande kvalrunda till de sex återstående platserna, där de enda deltagarna är mästarna från de tolv högst rankade länderna som inte redan har ett lag i gruppspelet.

Baserat på hur Uefa tidigare har jobbat med ranking skulle det innebära att Sverige får en av de tolv platserna. Skulle det förslaget gå igenom innebär det alltså att Djurgården bara får en kvalrunda till gruppspelet. De klubbarna som inte får vara med i ett kval kan istället bli ekonomiskt kompenserade.

När det gäller kvalet till Europa League är det klart mer komplext, eftersom det är så få klubbar som är direktkvalificerade till gruppspelet.

Det finns till och med en “worst case scenario”: att skrota CL- och EL-kvalen helt och hållet. I så fall skulle Uefa istället kunna välja klubbar på exempelvis nations- eller klubbranking. Mycket lär avgöras när Uefa har sitt nästa stora möte, den 27:e maj.

LÄS MER. Bosse Andersson: “Vi förstår att det blir en annorlunda typ av kval”

Foto: Bildbyrån

Annons