Sjöberg: Hoppet för Bajen är väl att hoppet snart är ute

För tillfället ser ingen Hammarby som den stora guldfavoriten.
Kanske kan det just detta rädda den grönvita säsongen.

Annons

Är det inte typiskt Hammarby? När klubben för första gången någonsin arbetat sig fram till en position där de ses som en rejäl titelkandidat förändras plötsligt allt. Det vore givetvis förmätet att utse denna verklighetens tragedi till en stor konspiration riktad mot den titelfattiga publikbjässen, men när vi insåg att det inte skulle bli en vanlig allsvenska var det lätt att föreställa sig hur uppgivet det måste ha känts i grönvita led. Cupstarten skvallrade om ett lag redo att rusa igenom motståndet på samma sätt som gjorts under hösten året innan. Självförtroendet var så stort att man faktiskt kändes redo att bjuda in självaste Zlatan Ibrahimovic i omklädningsrummet och trots detta få till en trupp-feng shui som i slutändan skulle räcka hela vägen. Men det blev som det blev med allting. I dag vete tusan om Muamér Tankovic svarar när Zlatan ringer. Om han ringer. Nu står vi hur som helst här. Alla med samma förutsättningar att hantera den utmaning som Allsvenskan 2020 innebär. Kanske vill man nu hävda att det är något som Bajen inte klarat av och att det är därför det ser ut som det gör, men jag vill återvända till en annan teori jag redan presenterat så smått i samband med derbydebaclet mot AIK, nämligen den att Hammarby inte kan hantera favoritskapet.

Det märktes egentligen redan 2018. Då var det ingen som riktade blickarna mot söder när guldtipsen skulle fördelas inför året. Det pratades AIK och det pratades, givetvis, Malmö FF. Vad som hände vet vi. Det var show halvvägs in i serien, t-shirtförevigande av text-tv-sidan 343, kaxiga uttalanden och en Stefan Billborn som släppte derbyelvan dagen innan när det på många sätt skulle avgöras i Solna. I slutändan höll Hammarby inte. De föll till ohc med ihop ochorkade inte ens behålla tredjeplatsen. Även om man i mångt och mycket överträffat förväntningarna stod det klart att man samtidigt underpresterat när kraven plötsligt vägde tungt på spelarnas axlar.

Snabbspola till 2019. Vi hade lärt oss. Hammarby var att räkna med. Det fanns de som såg laget som favoriter till guldet. Helt klart var att fansen förväntade sig mer än bara en ökad takt en sista kvart. Svaret från laget var direkt svagt. På de 13 första omgångarna räknade man in fyra kryss och lika många förluster. Först när de åter glömdes bort i tipsen påbörjades klättringen som gjorde att de inför 2020 var den stora titelfavoriten, tillsammans med Malmö FF, såklart.

Nu står vi här. Sju omgångar in i denna märkliga sommarstart och vi kan räkna in två segrar, hemma mot svaga Östersund och nykomlingen Varberg. I dag tog man sin åttonde poäng och vem kunde för bara ett par veckor sedan ha anat att det är en poäng man ska vara glada över. Att 0–0 mot Sirius måste ses som en bärgad pinne snarare än två förlorade. Vi sitter inte här och räknar upp missar framför mål i en pågående ineffektivitetssjuka som vissa nog gärna ville hävda efter 0–3 senast mot BK Häcken. Henrik Rydströms spännande gäng kom dessutom till huvudstaden och visade att man var redo att göra mer än försvara sig till någon nolla. Det fanns ingen rädsla att bli fullständigt översköljda av hemmalagets ofantliga offensiv.

Här skulle det rullas boll och man var egentligen bara ett felbeslut av Mohammed Saeid ifrån att gå in i paus med en ledning. Hammarby kändes fullständigt vilse Många förväntade sig givetvis en rejäl uppryckning under den andra halvleken från Bajen, men den uteblev och den bilden kan inte ett för offside korrekt bortdömt mål ändra på. Snarare kröp gästerna ytterligare lite närmare segern när såväl Yukiya Sugita som Stefano Vecchia var nära att böja in segermålet i det bortre hörnet.

Det symboliska strömavbrottet finns det givetvis en hel del att säga om, men Junior har redan gjort det med den äran och jag lämnar det därmed okommenterat.

För nu står vi som sagt här. Innan den sjunde omgången är färdigspelad befinner sig den stora favoriten på plats tio. Det skiljer åtta poäng upp till IFK Norrköping som har en match mindre spelad och enda trösten är väl att det endast är detta laget, av de på förhand tilltänkta favoriterna, som har visat upp någon slags jämnhet. Ett par segrar och det kommer att klättras rejält. Eller, det finns möjligen ytterligare en ljusglimt. Om det inte redan skett lär Hammarby snart räknas bort som guldkandidat. Kanske kan de då åter börja uppträda som en.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Flera underkända efter 0-0 mot Sirius – spelarbetyg i Hammarby

Annons