Daniel Sjöberg: Mitt allsvenska år 2020 – Good Riddance

Det är dags att inventera 2020.
Det här är den allsvenska jag minns.

Alldeles nyss publicerades mitt näst sista inlägg på den institution som är Debutantbloggen. Jag kan konstatera att jag inte behöver Allsvenskan eller ens en pandemi för att inse att jag alltid kommer att minnas 2020. Det var ett speciellt år för mig av många olika skäl, men om vi nu ska hålla oss till det jag är här för så blir det en upprepning av tidigare konstaterande. Det här var ett SPECIELLT år och för att det där med upprepningar inte ska bli till normen stannar jag där.

Låt mig bara slå fast hur tydligt det blivit för mig vilket behov vi har av vår alldeles egen lilla serie. Hur älskad den är och hur saknad den var i år när allting bara pågick på tv och lika gärna kunde ha varit en usel version av Premier League. Ni vet, distansen, kylan och den elektroniska rivaliteten som inte kommer i närheten av känslan när tusentals röster stämmer upp i derbysång.

Det finns massor att säga och skriva och jag ska inte utesluta att jag återkommer till ämnet på ett eller annat sätt, men jag känner mig redo att försöka sammanfatta det som började med att världens längsta försäsong blev ännu längre. Jag minns en hel del, men inget som kommer i närheten av hur mycket jag glömt. Således får ni förlåta mig när ni inser att jag hoppat över något som tycks givet. Med det sagt: Här är Allsvenskan 2020 som jag minns den och det jag kallar för …

ÅRETS …

… Coachning – “Vi orkar hur mycket som helst!” Bartozs Grezslak fick vänta ett bra tag på en vändning, men när den väl kom var det via en kämpapoäng mot blivande svenska mästarna.

… Mästarmunsbit – Kalmar FF hade visserligen ett tungt år generellt, men aldrig var det tydligare än mot Djurgården. 0-8 över två matcher och än mer anmärkningsvärt att dessa 7 av dessa 8 mål gjordes i minuterna 5, 9, 10, 11, 18, 31 och 39.

… Mest nöjda tränare – Olof Mellberg. Ja, Helsingborg slutade visserligen näst sist och var klara för nedflyttning innan sista omgången och vann bara fem matcher, men den som endast läser Mellbergs 30 efter-matchen-citat har nog svårt att förstå att det kunde gå så illa. För HIF var inte sällan det bättre laget i tränarens ögon och det lät han oss förstå gång på gång.

… Namn – Mellberg hade åtminstone en skyttekung som levererade (så småningom). Redan innan hade Anthony van den Hurk skänkt glädje till varenda rubrikmakare bara genom att heta något.

… Derbykungar – En lång svit bröts visserligen, men när allt var sagt och gjort hade AIK nio derbypoäng och ståtade i toppen av den emotionellt viktigaste tabellen.

… Huvudstadskungar – Men bäst i stan var Djurgården. De nu detroniserade mästarna var aldrig nära guldet, men de var det närmaste Stockholm hade en utmanare. Det enda laget med någon slags stabilitet. Den riktiga toppen saknades dock hela tiden.

… Tortyr – När sändningarna tog slut tog Dplays låt vid. Vem som skapat denna styggelse vet jag ej, men det skulle inte förvåna mig om förhörsledare på Guantanmo Bay står listat på cv:t under tidigare erfarenheter

… Statistik – Han hade ryktats hem till Allsvenskan länge och särskilt då till AIK. När han väl anlände levererade Mikael Lustig direkt. Inte minst till sändande tv-bolagets stora glädje som fann Lustigs nolla oerhört kittlande och hänvisade till den så länge den höll.

… Prestation – Trots att det inte var någon publik på matcherna vilket trots allt erbjöd en unik möjlighet att ta ett kliv tillbaka och kanske lugna ner situationen lyckades Polisen på något sätt ändå visa kass fingertoppskänsla och demonstrera hur lite man förstår av fotbollens betydelse för det här samhället.

… Stegräknare – Att en åttondeplats ses som ett rejält fiasko är ändå ett bevis på de kliv Hammarby har tagit de senaste åren. Det är något att ta med sig, trots allt.

… TV-back – Jag såg honom inte särskilt ofta på planen under sändningarna, men i varje liten paus dök han ändå upp med hammare i handen. Erik Berg verkar bygga något slags hus och av någon anledning ska vi tydligen vara intresserade av det.

… Sportcheferi – Han var ett minst sagt oprövat kort och han valde att kliva fram på ett sätt som kunde ha lett till en rejäl käftsmäll, men när allt var sagt och gjort måste det konstateras att Henrik Jurelius sannerligen levererade.

… Årets efterlysning – 14 poäng under mästaråret. En poäng året efter. Jonathan Ring spelade visserligen mer än hälften av matcherna från start och totalt blev det 24 insatser på planen, men han var ändå som försvunnen.

… Comeback – Skadan var fruktansvärd, läkarinsatsen tycks ha varit ännu värre. Ändå lyckades Jesper Nyholm på något sätt ta sig tillbaka till fotbollen och stod dessutom för några riktigt fina insatser. Imponerande och glädjande.

… Polare – Akinkunmi Amoo gjorde efterlängtad debut och konstaterade efterår att han “är kompis med alla” i Hammarby.

… Vad fan hände med den här grejen – Minns ni “Bra för svensk fotboll”-debatten? Det är klart ni gör. Jag gör det sannerligen. Nåväl, vad hände med den grejen egentligen? Sex år senare kan vi konstatera … ingenting. Sverige har inte klättrat på något ranking på något sätt, svensk fotboll har inte blivit rikare. Malmö FF blev rikare. That´s it.

… Zlatan – Zlatan

… Ärlighet – Felix Michel i Länstidningen som avslöjade att vissa spelare var så trötta på Rikard Norling att de struntade i att ta sin man-man-markering för att “man tycker på ett annorlunda sätt.”

… Överdrift – Nog för att Richard Kingston gjorde det helt okej under sin korta tid i Hammarby, men nog tog Sulley Muntari i lite grann när han pekade ut sin landsman som den bäste målvakten i världen.

… Hyresvärd – Ulf Johansson var en av de generösa i polisstyrelsen som delade ut lägenheter hit och dit.

… Ånger – Glenn Nyberg förde handen mot fickan, greppade det gula kortet, lyfte det lite, insåg vad det skulle innebära och la tillbaka det. Jo Inge Berget slapp rött.

… Tydlighet – Det hörs med jämna mellanrum samma klagan från fotbollsspelare. De har inte fått någon förklaring till varför de petas. Det kan åtminstone inte PK Bråtveit hävda. Thomas Lagerlöf var väldigt tydlig när han konstaterade till Fotbollskanalen att: “En målvakt ska vara där för att rädda bollarna och gör man inte det tillräckligt ofta kan det finnas någon annan som förtjänar chansen.”

Rekordman – Backar kommer och går. De må heta Majstorovic, Backman, Hooiveld, Milosevic, Sandberg, Tihi, Papagiannopoulos eller något annat. Per Karlsson består.

… Engelska – De får tycka vad de vill i Skåne, men om JDT tillåts tala danska i intervjuerna så förstår vi andra ingenting.

… Förkortning – JDT

… Smajl – När han själv gjorde 1-0 mot Hammarby såg han mest förbannad ut, men när Paulos Abraham satte 2-0 strålade Nabil Bahoui som i en Colgatereklam.

´… Kortaste kontraktsförlängning – Årets och årets förresten. Muamer Tankovic hann knappt sätta pennan till papperet så hade han packat väskan och dragit till Grekland.

… Försovning – Djurgården klev in i Champions League-kvalet mot Ferencvaros utan att vara påslagna. På något sätt hade de glömt att ställa väckarklockan och så tog det roliga slut utan att det ens börjat.

… Hälsning – Det blev inte någon Markus Rosenberg-nivå på avskedet direkt, men att Roger Federer skickade en videohälsning till Behrang Safari måste ju smälla minst lika högt som att sparka in ett avgörande mål inför galna fans.

… Svengelska – “Do you need a bår?” Tomi Vaiho briljerar med sin utrikiska när Varbergsspelare låg och kved i offensivt straffområde.

… Peppare – David Fällman som höll det enkelt med sitt “Spring eller byt” till lagkamraterna.

… Alla ska med – När det skulle “avslöjas” vilka som var aktuella för tränarjobbet i AIK kunde vissa inte hålla sig och således konstaterades det att AIK hörde av sig till alla från Fredrik Ljungberg till Sven-Göran Eriksson.

… Venkman – Aslak Fonn Witry var strålande hela året och krönte det när han bröt en tung trend med sitt frisparksmål mot AIK

… Konsonantdrabbning – Än i dag måste jag säkerhetskolla när jag skriver AIK-tränarens namn, men det är alltså sz Grz som gäller.

… Atalanta – Fortfarande Atalanta

… Substitut – I väntan på riktig sport satt jag på riktigt och kollade på spelkulor som färdades i en bana.

… Hjärtan – Supportrarna som samlade in pengar, som köpte och köper årskort och som på annat sätt stöttade lagen i en tid när de trots allt fick väldigt lite tillbaka.

… Groda – När Mikael Lustig blev Sebastian Larsson så glad att han hoppade bock över en kameraman.

… Jeg hørte ikke hva du sa – Danska är omöjligt, men norska kan tydligen vara krångligt det också. Fråga bara Jakob Une Larsson som bröstade bollen i mål bakom PK Bråtveit borta mot Elfsborg

… För tidiga utlö … avblåsning – Kristoffer Karlsson kunde inte hålla sig och blåste i pipan och i samma stund Yukiya Sugita på ett drömmål och troligen Sirius på segern mot Kalmar FF.

… Första mästare – IFK Norrköping rivstartade så till den milda grad att vi var rätt många som hann fundera på om det faktiskt var avgjort innan det ens börjat och det är svårt att inte fundera på hur det hade gått om det där skottet från Jonathan Levi gått i mål i stället för i insidan av stolpen.

Sista mästare – I slutändan går det dock inte att konstatera något annat än att Malmö FF var klart bättre än alla andra som i ärlighetens namn inte var särskilt bra.

… Sista och första värvning … Att Hammarby ser ut att landa (när det här publiceras kanske det är klart) Astrit Selmani sänder signaler och det ska bli intressant att se hur konkurrenterna svarar. Härmed startar vi Allsvenskan 2021.

Good riddance … 2020. Även om jag på något sätt försökt bevisa motsatsen här ovan i punkt efter punkt är det här sannerligen inte ett fotbollsår att minnas. Alla längtade efter det odramatiska slutet och aldrig förr har väl ett mästartecken delats ut med en sådan axelryckning. Att MFF vann guldet var mer logiskt än något annat och att guldmiddagen ställdes in på grunda av corona en sammanfattning så fruktansvärt sammanfattande att inget mer behöver sägas eller skrivas.