Lennart Hedstigen: Bäst för Sverige om AIK får EL-platsen

Det är bra för svensk fotboll om AIK, Hammarby eller Malmö FF vinner Svenska cupen – åtminstone om man ser det ur ett rankingperspektiv. Då får AIK, som har bättre chanser att gå långt, den sista platsen i Europa League-kvalet.

Åtta klubbar är kvar i Svenska cupen. Om någon av de tre från den senaste allsvenska toppkvartetten vinner blir det AIK som får göra Malmö FF och Hammarby sällskap i Europa League-kvalet. Annars blir det cupvinnaren.

Varför är det då bättre att det blir AIK som får den sista platsen och inte Häcken, Falkenberg, Elfsborg, IFK Göteborg eller Mjällby? Därför att AIK har betydligt större chans att gå långt i kvalet än de andra fem. Och ju längre de svenska klubbarna går i kvalet, desto bättre för Sverige i kampen om att nå två platser i Champions League-kvalet.

Att AIK har större chans att gå långt än de andra beror inte bara på att de med sina sex raka Europakval har så mycket större Europarutin än de andra. Det beror framför allt på att AIK är den enda klubb av de sex som blir seedad i andra omgången – den omgång där cupvinnaren startar. I fjol gick cupvinnaren Häcken in som oseedad i andra omgången och åkte ut direkt mot AZ från Alkmaar. Året innan hade Djurgården gjort samma sak mot ukrainska Mariupol.

AIK har skaffat sig 7,0 poäng till klubbrankingen medan de övriga fem ligger på den svenska minimipoängen 4,55 (20 procent av nationspoängen 22,75). För att bli seedat i andra omgången kommer det att krävas en bit över 5,0 poäng, troligen uppåt 5,5. Det är bara AIK som kommer över det.

Skillnaden i motstånd är stor: Det värsta AIK skulle kunna råka ut för är lag av typen schweiziska Servette, bulgariska CSKA Sofia eller litauiska Ventspils. De oseedade riskerar att ställas mot Valencia, Besiktas, Basel eller Wolfsburg i sin premiäromgång. Inte mycket chans till avancemang där.

Om det blir någon av redan EL-kvalsklara Malmö FF eller Hammarby som vinner cupen är det de som får starta i andra kvalomgången. Då får AIK börja i första kvalomgången och blir seedat där.