Polisens märkliga utspel om Uefa-matcher: ”Brinner inga bengaler där”

Det finns ingen pyroteknik på Uefas matcher, meddelade Stefan Hector från Polisens nationella operativa avdelning, idag på en pressträff.
Fotboll Sthlm ställde följdfrågor efter det felaktiga påståendet.

Under tisdagen kallade Polismyndigheten till pressträff där man ville informera ytterligare om sitt arbete rörande idrottsrelaterad brottslighet. Stefan Hector, chef för Polisens operativa enhet, Noa, fanns på plats och var den som höll myndighetens talan.

Hector kom snabbt in på att svensk fotboll bör ta efter Uefa i frågan om pyroteknik.
– De av er, som har följt Uefa, kan konstatera att det inte brinner några bengaler där. Vår analys är att det är beroende på att det finns sanktionssystem inom förbunden. Det kan vara ekonomiska och sportsliga sanktionssystem. Någonstans dithän skulle Sverige också kunna ta sig med ett ansvarstagande från klubbar och förbund, sa han under pressträffen.

Det uppenbart felaktiga påståendet – att det inte skulle finnas pyroteknik på Uefa-matcher – fick många att reagera. Snart svämmade sociala medier över med bilder och filmer på bengaler från sådana matcher. Även Malmö FF:s SLO Pierre Nordberg gav sig in i debatten.

Under eftermiddagen fick Fotboll Sthlm en enskild intervju med Stefan Hector.

Du pratade om att det inte tänts några bengaler på Uefa-matcher. Det stämmer ju inte, Stefan?
– Exemplet var att titta hur andra gör för att reducera (pyroteknik). Det är en erfarenhet som har lyfts fram att det här är ett arbetssätt som används av Uefa, det vill säga sportsliga och ekonomiska sanktionssystem. Jag vet inte hur det fungerar och vilken verkningsgrad det har, men det jag vet är att detta är ett sätt för idrotten att själva ta ansvar för sin egen verksamhet.
– Jag tror att det finns en unison uppfattning, och här tror jag att vi kan enas, att idrotten ska sköta sin säkerhet själv i så pass stor omfattning som möjligt.

Stefan Hector menar dock att det förmodligen inte kommer att kopiera Uefas bötessystem rakt av.
– Det är väldigt sällan du kan ta en verksamhet och stoppa in i Sverige, så fungerar det inte. Snarare är det så att vi får titta på vad andra länder gör och se om det skulle fungera i Sverige och pröva.

Uefa har väldigt höga bötessystem för klubbar med ordningsstörningar. Är det något som ni också tittar på?
– Ja, för det är dithän som jag vill. Sedan menar inte jag att vi, polisen, ska titta på det, utan det är Riksidrottsförbundet och specialidrottsförbunden ska titta på det. För jag tror att alla supportrar, arrangörer och klubbar är för en mer nyanserat system som kanske “in house” inom idrotten skulle uppskattas av många.

Hur skulle ert bötessystem fungera?
– Jag vet verkligen inte hur det skulle fungera. En del av våra verktyg som vi har idag anser vi är lite trubbiga, det vill säga att vår villkorsgivning inte alltid träffar där vi vill att den ska träffa alla gånger. Då skulle det vara en ansats att titta utomlands där idrotten själv står för säkerheten i en högre andel och det skulle kunna vara sanktionssystem.

Du lyfter frågan om ett bötessystem på din pressträff. Då måste det ju vara mer än dina personliga åsikter utan något som ni har bearbetat inom myndigheten? 
– I komplexa problem finns det sällan en checklista på hur du tar dig an problemen. Du får ha en prövande ansats där vi får titta på hur andra gör.

Vilka länder menar du? 
– Jag tänker på den beskrivningen jag fått att Uefa har ett sanktionssystem som är ekonomisk och sportsligt. Det är ett sätt att reglera för våra arrangörer. Sedan tänker jag inte att det är polisen som ska titta på detta.

Men ni ska ställa krav på förbunden att införskaffa ett bötessystem?
– Nej, ett uppslag.

Du vill att de ska göra det helt enkelt, en vilja?
– Ja, en vilja, ett uppslag, en tanke kring att hitta nya lösningar.

Böter till klubbar är ingen oprövad metod. Det har vi ju testat förut här i Sverige. Det var något som togs bort för att det inte fungerade. 
– Jag kan inte bedöma det, för jag var inte med och har ingen kunskap om det. Det jag far efter är dels att idrotten tar ett större ansvar genom sitt förbund till exempel och det andra är den experimentella ansatsen.

✓ Fler artiklar från Polisens pressträff kommer publiceras på Fotboll Sthlm under de kommande dagarna.

LÄS MER. Polisens vision: böter och straff från förbundet vid pyroteknik