Stort övertag – men Djurgården lyckades inte vinna

Trots stor dominans mellan straffområdena lyckades Djurgården inte vinna den sista träningsmatchen inför tävlingssäsongen.
Hemmamötet mot Lilleström slutade 1-1.

Svenska cupmästarna från 2018 skulle möta 2017 års cupvinnare i Norge. Det var en festlig stämning och 4276 personer hade tagit sig till Tele2 arena för att se en träningsmatch i februari. Förväntningarna inför säsongen var påtagliga och Djurgården möttes av en mäktig applåd när de klev ut på konstgräset.

Annons

Tränaren Thomas Lagerlöf talade inför matchen om vikten av att driva tempot i matchen och sätta presspelet. Djurgården förde under stora delar matchen med sitt finurliga passningsspel in på centralt mittfält. En spännande detalj var att Elliot Käck hjälpte till att överbelasta centralt och vänsterbacken var mycket bra med instick och skott.
Tempot var inledningsvis högt men mattades av under första halvleken. Djurgården hade problem att hantera norrmännens långa diagonala bollar på kanterna.
Lilleström skapade en farlig målchans redan efter drygt två minuter då Daniel Gustavsson testade Djurgårdsförsvaret. Men bollen smet utanför bortre stolpen. Tio minuter senare missade samme Gustavsson en jättechans men nicken gick inte på mål. Strax efter avfyrade Jesper Karlström ett tungt skott som hann toucha ribban innan skottet gick över till hemmafansens förtret.
I 18:e minuten avslutade Arnor Smarason på halvvolley och det var ytterst nära att resultera men skottet gick i burgaveln. Strax innan halvtidspausen sköt Thomas Lehne Olsen ett bra avslut som Per Kristian Bråtveit var tvungen att styra till hörna. På hörnan damp bollen och Lilleström var extremt nära att spräcka målnollan men bollen gick i stolpen.

På tilläggstid gjorde Djurgården 1-0 och det var Kevin Walker som nickade in bollen efter ett bra inlägg från Nicklas Bärkroth. Bärkroth hade under första halvleken många aktioner på högerkanten.
Djurgården gjorde inga byten inför andra halvlek medan Jörgen Lennartsson bytte ut tre pjäser i bortalaget. Efter en fin spelsekvens i 49:e minuten skapade Djurgården en halvchans – men sista passningen från Edward Chilufya nådde inte Buya Turay. Chilufya var anonym i första halvlek men var pigg i inledningen av andra halvlek och han utmanade Lillestrøms högerback ofta.
Efter 55 minuter var Bråtveit ute på äventyr och blev tämligen enkelt rundad av Daniel Gustavsson, vars skott blockerades. En kaotisk situation som avslutades med ett tamt avslut över Djurgårdsmålet.
Med drygt 20 minuter kvar kvitterade norrmännen efter en indirekt frispark och inhopparen Erik Näsbak Brenden petade in bollen.

Andra halvlek var mer avslagen men det var ett Djurgården som var betydligt hungrigare än Lilleström. Hemmalaget hade ett stort bollinnehav men hade svårt att ta sig till klara målchanser.
Sista tio minuterna forcerade hemmalaget ordentligt för ett ledningsmål – men Lilleström lyckades hålla undan. Matchen var Djurgårdens sista inför Svenska cupen, där första gruppspelsmatchen spelas nästa lördag mot Frej.
Tre Djurgårdsspelare som utmärkte sig var Elliot Käck, Jesper Karlström och Marcus Danielsson. I Lilleström stack både Arnor Smarason och Daniel Gustavsson ut i den första halvleken, men båda mattades av i andra halvlek.