Jonas Olsson funderar på att sluta efter säsongen: ”Ganska stor risk”

Jonas Olsson har varit rubrikernas man på slutet.
I Fotboll Sthlms podcast Bergman 90 minuter berättar Djurgårdens lagkapten utförligt om sin syn på det uppmärksammade utspelet under matchen mot Kalmar.
Dessutom avslöjar Olsson att han funderar på att lägga av efter säsongen.

I veckans avsnitt av Bergman 90 minuter – som släpps imorgon – gästar Jonas Olsson.
Få lär ha missat hans utspel i C Mores halvtidsintervju i helgens match mot Kalmar där han kritiserade klubbens truppbygge.
I Fotboll Sthlms podcast ger nu Olsson sin syn på saken.
– Det var så klart fel forum och läge att framföra den kritiken. Men jag har varit väldigt tydlig ganska länge med att det kanske finns mer att göra på den punkten. Som förening gäller det att visa framfötterna, göra det bättre på alla delar. Det är någonstans dit som jag vill med kritiken. Jag känner extremt mycket för Djurgården och vill att klubben ska må bra och nå nya höjder.
– Det handlar inte om att flytta ansvar från vår eller min prestation som inte varit tillräckligt bra på slutet.
Ångrar du dig?
– Man kan ångra mycket i livet. Ja, jag ångrar att det kom ut just där.

Enligt Olsson var kritiken inte riktad direkt mot sportchefen Bosse Andersson, utan klubben i sin helhet. Men han berättar att han och Andersson har talat ut.
– Jag inser själv att det inte var rätt och vi har pratat utifrån det. Men framförallt har vi fokuserat på matchen mot Kalmar.
Var Bosse arg?
– Bosse är en fantastisk människa, han blir aldrig arg. Det finns ingen prestige i honom, jag har bara gott att säga om honom. Hans hjärta för Djurgården kan ingen betvivla.
Olsson ångrar alltså sitt utspel, men i ett större perspektiv tycker han inte att frispråkighet behöver vara fel.
– Ibland ligger det som en våt filt över svensk fotboll och föreningarna att allt måste tas internt. Jag tycker inte det, jag tycker inte att det måste leda till splittringar. Om folk bortser från prestige och positionering borde all kritik vara välkommen. Jag har heller inte bara framfört kritiken där (i intervjun) utan även internt. Sedan behöver det inte vara rätt. Alla önskar att vi hade en bättre balans i truppen, men det är inte kaptenens uppgift att säga det i en halvtidsintervju.

Bosse Andersson har talat ut med Jonas Olsson. FOTO: BILDBYRÅN

Olssons kontrakt med Djurgården går ut efter säsongen, och någon förhandling om förlängning har inte inletts. I podden berättar 35-åringen att han funderar på att lägga skorna på hyllan i vinter.
– Det är ganska stor risk att det går åt det hållet. Jag har inte bestämt mig hundraprocentigt men jag känner att kroppen säger till.
– Jag vill spela länge till men då vill jag hålla en nivå också. Jag vill inte känna att prestationen dippar för varje år. Man kan inte “fight nature” hur länge som helst. Förut tränade man för att bli bättre, nu tränar man för att inte tappa. Så är det för alla i min ålder. Och det är svårt att förlika sig med den tanken, att man måste lägga ner tiden som krävs för att inte bli sämre.
Olsson understryker att han kommer vara motiverad så länge han spelar, och att han inte kommer ta ett beslut förrän efter säsongen. Men han har redan tankar på vad han ska göra när den aktiva karriären är över.
– Jag har börjat jobba på Viasat och det kanske är något som jag vill (göra i framtiden). Ska man hoppa på det ordentligt så är det kanske efter den här säsongen.

Bergman 90 minuter – som innehåller betydligt mer än ovanstående – släpps imorgon, lördag.

Annons