Fotografen träffades i huvudet av stol: ”Idioterna ska inte vinna”

Den inkastade stolen träffade honom i huvudet med full kraft.
Fotografen Nils Petter Nilsson fick en skallskada – men fortsatte att jobba.
Att sluta plåta har aldrig varit ett alternativ.

– En individ som gör något korkat ska inte förstöra för mig, säger Nilsson i en intervju med Fotboll Sthlm.

Derbyt på Tele2 arena mellan Hammarby och Djurgården den 2 september i fjol kantades av mörka rubriker. En bengal kastades från Djurgårdens klacksektion in på en Hammarby-läktare vilket gjorde av matchen avbröts under en stund. I samma match träffades fotografen Nils-Petter Nilsson i huvudet av en inkastad stolsrygg.
– Jag har funderat på det där med tur och otur i efterhand. Polisen och sjukvårdspersonalen på arenan tyckte att jag hade haft världens tur. Stolen träffade där skallbenet var som hårdast – annars hade det kunnat sluta mycket värre. Men jag tycker också att jag hade en jävla otur som råkade sitta precis där stolpen damp ner, säger fotografen till Fotboll Sthlm.

Annons

Nils Petter Nilsson är en rutinerad sportfotograf som jobbade i många år på Expressen. Numera är han frilans med regelbundna uppdrag för bland andra Aftonbladet, TT och Getty Images. Att bevaka Allsvenskan tillhör vardagssysslorna.
– För det mesta funkar det bra att jobba på arenorna. Men det verbala klimatet på läktarna är väl inte det bästa. Som fotograf kommer man nära och hör både det ena och det andra, säger Nilsson.
Inför derbyt i höstas tyckte fotografen att stämningen var mer hotfull än vanligt.
– Det låter kanske lite flummigt, men man lär sig känna av en stämning när man har jobbat på så många matcher. Den här gången var det något extra oroligt i luften. Samtidigt… när stolen kom var det som en blixt från klar himmel. Det bara small till.
Hur mycket minns du?
– Jag var aldrig avsvimmad, så jag minns det mesta. Jag åkte ner i backen och märkte att det rann blod från huvudet. Men jag blev snabbt omhändertagen av Djurgårdens SLO:er, sjukvårdspersonal och poliser. Och jag bestämde mig för att fortsätta jobba.
Hur ser du på det idag?
– I stunden tyckte jag att det var rationellt, men i efterhand förstår jag att det var irrationellt. Jag kunde knappt sätta skärpan på kameran. På ett vanligt derby har jag över hundra bilder, men nu hade jag 37 där många var oskarpa.
Så varför fortsatte du?
– Jag har funderat på det. Men kanske för att jag tänkte “fan, de där idioterna ska inte få vinna.” Sjukvårdspersonalen tyckte att jag skulle avbryta och jag förstår nu att jag borde ha lyssnat på dem. Det var helt meningslöst att jobba vidare.
Var du rädd?

– Nej, jag var bara förbannad.

Nils Petter Nilsson på jobbet. Foto: Michael Erichsen

Efter matchen läkarundersöktes Nilsson och en lindrig skallskada konstaterades. Någon sjukskrivning behövdes dock inte. Polisens kunde identifiera stolkastaren, en känd huligan knuten till DFG, Djurgårdens Fina Grabbar. I mars slog Södertörns tingsrätt fast att mannen gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada och dömdes till skadestånd på 7905 kronor (till Nils Petter Nilsson) och dagsböter på 6300 kronor. Mannen fick även sex månaders tillträdesförbud – som nu har löpt ut.

Efter att domen föll var Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson kritisk till det korta tillträdesförbudet. Nils Petter Nilsson tycker även att Tingsrättens dom var för mild.
– Det var väldigt lindrigt måste jag säga. En viktig del var att rätten inte kunde slå fast ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Det vill säga att om man förstår att någon kan bli skadad om man kastar in något i en i massa, säger Nilsson och påpekar att bengalkastaren från samma match fick två års tillträdesförbud och fyra månaders fängelse – mycket på grund av just likgiltighetsuppsåtet.
– För mig var det ett märkligt resonemang. Killen sa att han ville kasta ut stolen på planen men där finns ju en massa spelare, domare och så vidare. Alla som varit på en fotbollsmatch borde förstå att risken är stor att den träffar någon.
Har du pratat någon med killen som kastade stolen?
– Ja, han ville faktiskt be om ursäkt i samband med rättegången. Jag uppskattade att han ville göra det, men jag hade svårt att ta emot det där och då får jag erkänna.

Att sluta jobba med fotbollen har inte varit ett alternativ för Nils Petter Nilsson. Han tycker fortsatt att det är kul att fota på fotbollsmatcher.
– Jag kan förstå om vissa tycker att det är märkligt att jag fortsätter. Men det är ju det här som jag gör, liksom. Jag vill inte att en yttre faktor ska påverka det.
Hur har händelsen påverkat dig?
– Jag jobbar ju fortsatt och jag sitter på samma ställen som tidigare. Men jag har nog blivit mer säkerhetsmedveten och tänker igenom situationerna på förhand. Och i derbyt efter skadan hade jag en sorts kepshjälm, en keps med hårdplast i. Jag fick den av min kollega Peter Wixtröm på Aftonbladet.
Nils Petter Nilsson understryker att han inte har blivit bitter av händelsen.
– För mig är det viktigt att se det som att en individ har begått en brottslig handling – det är inte Djurgårdens supportrar som ett kollektiv. Det är nog också en anledning till att jag jobbar vidare. En individ som gör något korkat ska inte få förstöra för mig.

LÄS MER. Silly season-bloggen – allt om 08-klubbarnas övergångar