Bosse Andersson om nyförvärven, truppen och kritiken

Länge försökte Djurgården värva en anfallare som gick direkt in i laget.
Men på den sista transferdagen stod det klart att så inte blir fallet.
– Vi har jobbat på några spår men inte fått till det, säger sportchefen Bosse Andersson i en intervju med Fotboll Sthlm.

Bosse Andersson står och hänger över staketet på Kaknäs för att se sitt lag träna.
Det är sista dagen på det svenska transferfönstret men för DIF-sportchefen är det förhållandevis lugnt. Några fler nyförvärv kommer det inte bli. Den sydafrikanske provspelaren Bongi Ntuli, 27, som tränade med Djurgården i två veckor, har åkt hem.
– Bongi gjorde inget dåligt intryck på oss, men vi valde att inte gå för det. Vi har en bra relation med Mamelodi Sundowns så det var därför som vi kunde ta hit honom till fönstret stängde och visste förutsättningarna för en övergång. Vi vände och vred på det. Men vi har bara 14 matcher kvar på säsongen och valde att inte gå vidare. Vi känner att vi har starkt förtroende till anfallarna som vi har, säger Bosse Andersson.
Ska man hoppas på Edward Chilufya i höst?
– Det är klart att vi tror på honom, han har visat i inhopp och på träning att han kan få en ljus höst. Och jag är övertygad om att Badji kommer ha en bra höst. Vi har många exempel på spelare som vi har gett förtroende till som har lyckats.

Annons

Samtidigt berättar Bosse Andersson att Djurgården hade som mål att ta in en högkvalitativ anfallare under sommaren.
– Vi hade en förhoppning om att ta in tre spelare när fönstret öppnade. Erik Johansson, Nicklas Bärkroth och en forward. Det var vår ambition. Vi vill ta långsiktiga beslut och vi har lyckats i två fall men inte med forward.
Vilka spår har ni jobbat med?
– Jag vill inte säga vilka namn det handlar om, men tyvärr har det inte blivit som vi ville. I något fall har vi inte kommit överens ekonomiskt, i något fall har spelaren valt en annan klubb i ett sent skede.
Var målet att skriva ett långt kontrakt med en etablerad anfallare?

– Ja, någon som vi har kunskap om och som går in direkt. Annars handlar det om om att ge förtroende till spelarna som vi har.
Det sista tillskottet till Djurgårdens trupp blev Omar Eddahri. 27-åringen har haft en rörig säsong där han först bröt kontraktet med Sirius innan han åkte till Marocko för att spela med Ittihad Tanger. Men övergången blev aldrig av, och istället kunde Djurgården snappa upp yttermittfältaren som fick sitt allsvenska genombrott i fjol med åtta mål och fem assist för jumbon AFC.
– Omar är en väldigt skicklig fotbollspelare. Det blev inte som han hade tänkt med Sirius och Marocko. Han känner Özcan (som tidigare tränade AFC) och har tidigare visat att han är en bra spelare. Han vill komma till Djurgården och visa upp sig. Jag tror att han är revanschsugen.
Borde ni inte stärka upp på ytterbackspositionerna?
– Jo, men vi har skickliga mittbackar som spelat som ytterbackar tidigare. Vi tog beslutet att ta in Erik Johansson och då ersatte vi inte Felix Beijmo rakt av. Vi känner oss trygga att besättningen som vi har klarar hösten 2018.
Men byggde inte vårens spel en hel del på en offensivt skicklig högerback?

– Absolut. Felix var väldigt skicklig och hade en bra offensiv. Det är klart att om man säljer en spelare för de pengarna till Werder Bremen så kommer man inte bara sakna personen, utan även egenskaperna. Men det svåra är att göra prioriteringar. Vi bedömde att det inte fanns någon högerback med den typen av egenskaper som vi kunde rekrytera.
Det var bättre att ha is i magen?

– Ja, det tror jag absolut. Det handlar om att ge förtroende till spelartruppen. Jag tror de flesta i vår backlinje har spelat som ytterbackar, även om de är bättre i mitten. Vi kan självklart sakna en viss offensiv men om vi inte kan hitta det så vet vi vad vi har.
Hur ser ekonomin ut nu?
– Man behöver inte vara matematiker för att fatta att vi har en god ekonomi och goda förutsättningar. Det är bara att se på utvecklingen.

STORVÄRVNING. Djurgården gjorde tidigt klart med Erik Johansson. FOTO: BILDBYRÅN

Bosse Andersson understryker att han ser ljust på framtiden i Djurgården och truppbygget.
– I morgondagens elva har alla utom Isaksson, som ska sluta, och Mrabti långa kontrakt.
De flesta pusselbitarna ligger, och kommer ligga ett tag?

– Ja, det tror jag. Vi kommer gå in i 2019 med långsiktighet och trygghet.

Du har fått kritik efter förlusten i Europa League-kvalet. Hur har det varit?
– Det är med all rätt, man ska vara besviken när man inte vinner fotbollsmatcher. Så kommer det vara i framtiden också, vi kommer vinna och förlora fotbollsmatcher. Ibland är det tränaren, ibland är det målvakten, ibland är det sportchefen som får kritik. Det har jag inga problem med.
Men har det varit tufft för dig?
– Tufft kan jag inte säga. Jag och Henrik (Berggren, vd) jobbar varje dag för att göra Djurgården bättre. Vi är väldigt stolta över vad vi gjort. Självklart ska man vara kritisk mot de som leder, inget snack, men sedan ska det vara sakligt. Vi ställer oss frågan varje dag om vi är rätt personer att leda Djurgården.
Ni är självkritiska?

– Ja, klart man är självkritisk. Men jag är jävligt stolt över vad vi gjort utifrån våra förutsättningar. När vi började för fem år sedan var det fem punkter som vi drömde om. Ha stabilitet i ekonomin, ha positivt transfernetto, ha 25 procent av omsättningen i eget kapital, konkurrera om Europaplatser/spela i Europa och ha en förening med herr-, dam-, pojk- och flickverksamhet. Dit har vi kommit idag.