Silly season-bloggen – Thomas Berntsen tackar ja till AIK?

På den här bloggen ger vi er uppdateringar kring AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys silly season. Vi refererar vad andra skriver, bedömer trovärdigheten och publicerar egna nyheter.

Annons

19 april.

AIK har efter många om och men hittat sin sportchef. Det uppger Fotbollskanalen som skriver att Sarpsborg 08:s Thomas Berntsen nu tackat ja till Gnaget. Fotbollskanalen hänvisar till sina källor, som säger att Berntsen har bestämt sig efter en betänketid. Berntsen lämnar därmed den norska klubben som han har varit i tio år.

Samtidigt meddelar AIK att Manuel Lindberg, vd och tf sportchef, förlänger sin tjänstledighet till den 1 maj. Lindberg gick på sin tjänstledighet efter Fotboll Sthlms granskning av värvningen av Lamine Dabo samt kopplingarna till den kontroversiella agenturen Universal. Enligt AIK har tjänstledigheten med hög arbetsbelastning att göra.

14 april.

Pappa Olof blev svensk mästare med klubben 1998, och snart kan också John Mellberg komma att representera AIK. Det uppger nu källor till Fotboll Sthlm.

Enligt våra uppgifter är intresset bland Allsvenskans storklubbar stort för Mellberg, som är född 2006 och liksom pappa Olof spelar som mittback. AIK och IFK Göteborg ligger bäst till, men intresse finns också från utlandet i form av FC Nordsjälland och Red Bull Salzburg.

Däremot kan AIK komma billigt undan. Mellberg har ett utgående avtal med BP och tyngdpunkten lär ligga på en större vidareförsäljningsklausul snarare än en hög övergångssumma.

Fotboll Sthlm följde John Mellberg under Skandinaviska mästerskapen i slutet av 2022. Efter turneringen, där BP slutade fyra, lyfte vår redaktör Oskar Månsson fram Mellberg som en av de mest lovande spelarna i en krönika.

6 april.

Under torsdagen rapporterade FotbollDirekt att Isak Vural, som är utlånad från Fenerbahce till Hammarby, var på väg att skriva på ett permanent avtal med Hammarby. De uppgifterna bekräftas nu av källor till Fotboll Sthlm.

Enligt våra källor lämnar Isak Vural inom kort Fenerbahce för att skriva på ett permanent avtal med Hammarby, som inte behöver betala någon större övergångssumma. Det stärks också av turkiska fotbollsförbundets hemsida, som registrerat att avtalet mellan Vural och Fenerbahce brutits, och att Vural lämnade Turkiet för Sverige igår onsdag. Varför Fenerbahce har valt att släppa talangen är i dagsläget oklart.

29 mars.

Sportexpressen rapporterade under gårdagen att Lamin Dabo, 19, var nära en övergång till AIK, uppgifter som AIK:s tf sportchef Manuel Lindberg bekräftade för Fotbollskanalen tidigare idag. Dabo är en amatörspelare från CE Constància som i höstas provtränade med AIK.

– Vi har skickat in papperna i tid men vi måste avvakta in alla förbund. Vi får se vad det landar i, säger Lindberg.

Ännu har övergången inte bekräftats men det är alltså en tidsfråga innan besked kommer. Om övergången går i lås förväntas Collins Sichenje, 19, gå på lån till finska KuPs, enligt Sportbladet.

✓ Calvin Kabuye, 20, är klar för Östersund på lån. Kontraktet sträcker sig året ut.

Sportbladet publicerade under dagen uppgifter om att AIK under transferfönstret gjorde ett försök att värva Malmös Moustafa Zeidan, 24. Samma uppgifter menar dock att det aldrig var särskilt nära att en övergång blev av då MFF bestämt nekade.

✓ Samma tidning uppger också att den tidigare Arsenal-spelaren Martin Angha, 29, var aktuell för Djurgården. Mittbacken står utan kontrakt men spelade senast i Saudiarabien. Bosse Andersson och övriga i ledningen ska ha övervägt schweizaren men beslutade till slut att inte ta intresset vidare.

✓ Philip Rolke, 16, har länge ryktats bli nästa värvning för Djurgården och under gårdagen bekräftade Bosse Andersson i Fotbollskanalens deadline day-sändning att affären nästan är i hamn.

– Philip har varit hos oss i fyra-fem veckor, han kommer bli Djurgården-spelare och han kommer bli spelklar för oss. Vi kommer säkert att gå ut med det i dagarna. När man är under 18 tar det längre tid med en övergång, men vi försöker lösa det, säger Andersson.

I samma sändning tillägger han också att Frank Odhiambo, 20, är klar för Vasalund i division 1 på ett säsongslångt lån.

– Han var med och tränade i januari, men sedan vi åkte på träningsläger har han kontinuerligt spelat matcher med Vasalund. Han kommer spela i division 1 norra på lån den här säsongen.

✓ Då utländska spelare inte kan representera både Hammarbys a-lag och HTFF i division 1 så behövdes beslut om dessa tas innan övergångsfönstret stängde, något sportchef Jesper Jansson gav besked om i en intervju med Fotbollskanalen under tisdagen.

– Saidou Alioum, 19, kommer ingå i den allsvenska truppen. Moustapha Sabo, 18, och Ibrahima Breze Fofana, 20, mest troligt i HTFF, säger Jansson.

28 mars.

✓ Hammarby förstärker talanglaget i division 1 med Egon Kurtulus, 19, bror till Edvin Kurtulus, enligt assisterande tränare Magnus Österberg.

– Egon är klar, säger han till Fotboll Sthlm.

– Han är en spelskicklig central mittfältare som är duktig med bollen och bra på att vända spel. Han besitter inte särskilt fysiska attribut men det är en frän spelare som inte ryggar undan från närkamper trots sin storlek. Han vet att han behöver trycka till lite extra och det har han gjort under hela provspelet, säger Österberg.


✓ Det fortsätter hända grejer i AIK.

Först en spelare ut: 19-årige anfallaren Calvin Kabuye kan ha gjort sitt i svartgult. Superettanklubben Östersunds FK är intresserade av spelaren och försöker förhandla till sig ett lån, enligt Sportexpressen.

Samma tidning uppger också att AIK försöker värva Lamin Dabo, också han 19 år, från spanska CA Constància. Dabo provspelade i klubben i november, spelade mot Västerås SK och IK Sirius, och beskrivs som en värvning för framtiden.

21 mars.

Det är trångt på AIK:s mittfält, så till den grad att Jesper Ceesay kan få se sig om för ny klubbadress.

Enligt Sportbladet har både IK Sirius och IFK Norrköping försökt värva spelaren, och det är den östgötska klubben som ligger bäst till. “De sista detaljerna” återstår att lösa, innan Norrköping köper loss Ceesay, skriver Sportbladet.

Jesper Ceesay kom till AIK inför säsongen 2022. Ifjol gjorde han åtta matcher i Allsvenskan, varav två från start. Tidigare har Fotboll Sthlm berättat att Ceesay varit aktuell för BP i efterspelet till affären som tog en 14-åring till AIK med hjälp av det kontroversiella agentnätverket Universal.

9 mars. 

Hammarby har nu offentliggjort både Simon Strand och Anton Kralj. Strand har skrivit på för tre år medan Kralj har signerat ett korttidskontrakt till sommaren med option.

5 mars.

✓ Hammarby ser inte bara ut att värva en ytterback, utan två, enligt Sportbladets uppgifter. För även Anton Kralj ska på väg till klubben. Tidningen uppger det mesta talar för att affären blir klar så att spelaren kan presenteras i slutet av veckan.

24-årige Malmökillen Anton Krajl är för tillfället kontraktslös och spelade i fjol i Degerfors.

4 mars.

✓ Hammarby värvar Simon Strand, enligt Sportbladet. Hammarby och Elfsborg har länge förhandlat om den 29-årige vänsterbacken och nu är parterna överens, uppger tidningen.

✓ Djurgården är överens med 16-årige mittbacken Philip Rolke, skriver Sportbladet. Rolke, som tillhör schweiziska Basel, tränar för tillfället med Djurgården.

✓ AIK lånar ut mittbacken Ahmed Faqa till isländska HK. Överenskommelsen som gäller över 2023-säsongen är officiell.

✓ AIK sätter upp en preliminär deadline för när en sportchef ska vara anställd. Det säger vd och tf sportchef Manuel Lindberg till Fotbollskanalen.

– Det är bättre för oss att hitta rätt person än att stressa fram ett beslut. Det får hellre ta en månad till i sådana fall. Samtidigt står målet fast: Vi har den här månaden på oss, säger han.

27 februari.

Ett svep med det senaste:

✓ AIK backar ur affären med Kwaku Karikari. Det uppgav reportern Josip Ladan på söndagen samt Expressen på måndagen.

✓ Djurgården har enligt Expressen träffat Philip Rolke, den 16-årige mittbackstalangen som tillhör Basel. Knäckfrågan handlar om klubbarna kommer överens, men det mesta tyder på att det blir en övergång under våren eller till sommaren.

✓ Randers sportchef Sören Pedersen har tackat nej till AIK, uppger Expressen. Därmed fortsätter arbetet med andra namn. Enligt Fotboll Sthlms uppgifter har AIK intervjuat fler kandidater i Danmark, och minst ett namn i Norge.

25 februari.

Två nyheter från gårdagen:

✓ Djurgården värvar Oskar Fallenius från Bröndby enligt flera medier. Fotboll Sthlms uppgifter bekräftar det samma. Enligt våra källor ligger övergångssumman på drygt två miljoner kronor för 21-åringen som gjort succé för BP i division 1 och i Obosligaen för IK Start, men som än så länge inte slagit igenom på högsta skandinaviska nivå.

✓ AIK gör en oväntad värvning, uppger Sportbladet. Kwaku Karikari, en 20-årig ghanansk anfallare från den serbiska andraligan ska vara klar för klubben.

21 februari.

Två AIK-relaterade nyheter från gårdagen:

✓ Gais talang Harun Ibrahim väljer att gå till Molde, uppger Sportbladet. Imorgon ska 19-åringen, som kan spela mittfältare eller ytterback, resa till Norge och skriva på enligt tidningen som tidigare rapporterat om AIK:s försök att värva spelaren.

✓ Rasmus Bonde är på väg till IL Hödd, enligt Expressen. Den 20-årige vänsterbacken har det tufft i konkurrensen i AIK och får nu testa den norska andraligan.

Annons