Silly season-bloggen – Det senaste om AIK, Djurgården och Hammarby

På den här bloggen ger vi er uppdateringar kring AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys silly season. Vi refererar vad andra skriver, bedömer trovärdigheten och publicerar egna nyheter.

Annons

20 september.

Ett svep med det senaste:

✓ Enligt Sky Sports försökte Charlton värva Marti Cifuentes som ny tränare, men det hela stoppades då League One-klubben och Hammarby inte kunde komma överens. Istället anställde Charlton nyligen Michael Appleton som tränare.

Till Fotbollskanalen dementerar dock sportchefen Mikael Hjelmberg att de förhandlat med den brittiska klubben.

FotbollDirekt hävdar att allt mer talar för att Mads Fenger får ett nytt kontrakt.

✓ Djurgården nobbade ett bud på 12 miljoner från Rizespor på Hampus Finndell, uppger Sportbladet.

✓ Albion Ademi har gjort bra ifrån sig i Värnamo dit han är utlånad från Djurgården. Nu ser det ut som att Värnamo utnyttjar optionen i kontraktet och gör flytten permanent, rapporter Expressen.

✓ Thomas Berntsen säger till Fotbollskanalen att han räknar med att AIK snart skriver ett nytt kontrakt med Jonah Kusi-Asare, samt att det då inte kommer finnas någon fast övergångssumma för köpande klubbar.

12 september.

De senaste dagarna har bjudit på en del sillynyheter. Här är en sammanfattning.

✓ AIK har mottagit bud i storleken 12 miljoner kronor på Omar Faraj från grekiska Aris FC, men valt att inte sälja. Det uppger Expressen, som menar att klubbarna inte kunde enas om varken transfersumma eller tidpunkt för övergången.

✓ Också Hammarby håller i sina spelare. Rumänska Sepsi OSK:s förfrågan om att värva Simon Strand resulterade i ett blankt nej från Bajen, enligt Expressen.

✓ Samtidigt kan Hammarby komma att förlänga med Mads Fenger. Expressen skriver om samtal som “förs i en positiv anda” och att parterna skulle vara nära varandra.

Samma tidning rapporterar om att inget beslut fattats om Djurgårdens provspelare Osita Junior och Amos Prince, men att Blåränderna kommer bjuda in ytterligare provspelare under hösten.

✓ Albin Ekdal är fortsatt sugen på att spela i Djurgården. Till Sportbladet säger landslagsmittfältaren att det “fanns ett sug” från både honom och klubben i somras, och att en övergång i vinter kan bli aktuell om DIF “löser dynamiken” i truppen.

1 september.

Deadline day är över. Alla fönster är inte stängda, men de flesta, och nu är det köpstopp för svenska klubbar.

✓ AIK har plockat in Bersant Celina, 26, på ett lån med köpoption. Celina tillhör Dijon men har varit utlånad till Ipswich, Kasimpasa och Stoke de senaste säsongerna.

✓ Samuel Lech Holms flytt från BP till AIK blev ej av. BP:s tränare Olof Mellberg förklarar för Fotbollskanalen att klubben helt enkelt inte ville sälja.

✓ Djurgården lånar ut Jesper Löfgren till BP resten av säsongen. Carlos Moros Gracia, som ryktats vara på väg bort, stannar i klubben.

✓ Djurgården gjorde försök att låna/köpa Edward Chilufya, säger Bosse Andersson till Fotbollskanalen, men menar att tajmingen inte blev rätt. Istället kommer den 23-årige yttern gå till Häcken, enligt DIF-sportchefen.

✓ Edvin Kurtulus är forfarande i Hammarby efter att ha nobbat ett förslag från Sturm Graz. Österrikes fönster stänger först vid midnatt idag, men sportchef Mikael Hjelmberg säger till Fotbollskanalen att han räknar med sin försvarare säsongen ut.

✓ Saidou Alioum är på Cypern för att bekanta sig med Omonia Nicosia där Jesper Jansson är sportchef. En affär är nära.

✓ Hammarby har värvat mittfältaren Hampus Söderström från Skövde. 22-årige Söderström har en bakgrund i Hammarby och representerat IK Frej/HTFF på seniornivå.

✓ HTFF-spelaren Hampus Skoglund, 19, har förlängt sitt kontrakt med Hammarby till och med 2024.

31 augusti.

Ett svep med de senaste nyheterna på sillyfronten.

✓ Benjamin Tiedemann, 29, är ny AIK-spelare då mittbacken presenterades under gårdagen. Dansken kommer senast från Molde och ansluter till Gnaget på lån året ut. I avtalet finns även en utköpsklausul som kan aktiveras efter säsongen.

✓ Det svänger om Edvin Kurtulus, 23, och dennes framtid. Det började med att Sportbladet i dagarna rapporterade om att Hammarby kommit överens med österrikiska Sturm Graz om en övergång för försvararen. Igår kom emellertid Expressen med uppgifter om att 23-åringen nobbat flytten.

✓ Under onsdagskvällen blev det officiellt att Bilal Hussein, 23, lämnar AIK för Hertha Berlin. Enligt Sportbladet vill Gnaget ersätta mittfältaren med Brommapojkarnas Samuel Leach Holm, 25.

✓ AIK:s 20-årige vänsterback Rasmus Bonde har under året varit på lån hos norska Hödd. Speltiden har dock blivit knapp och lånet avbröts i förtid. Nu rapporterar fotbolldirekt.se att AIK är överens om ännu ett lån för Bonde, och det med Örebro SK i Superettan.

28 augusti.

De senaste rubrikerna.

✓ AIK är på väg att ta in Benjamin Tiedemann Hansen från Molde, rapporterar norska TV2. Den danska mittbacken ser ut att komma på ett lån med köpoption som är ”under fem miljoner kronor”.

✓ Djurgården testar två talanger från den nigerianska akademin Trippe 44. Det handlar om Amos Prince och Osita Junior som båda är tonåriga yttrar.

– De kommer att vara här till den 11 september och träna med U19 och ta A-lagsbiten när vi har landslagsuppehåll, samt spela med U21 mot Degerfors. Vi har haft en dialog med akademin en längre tid och har följt deras utveckling. Därav har vi ett gemensamt projekt med att bjuda hit dem, så att de kan bekanta sig med Djurgården och vår verksamhet, säger sportchef Bosse Andersson till Fotbollskanalen.

✓ Tesfaldet Tekie är på väg att lämna Hammarby, enligt kvällstidningarna. Sportbladet skriver att Bajen och cypriotiska Apollon Limassol är överens om ett lån med köpoption.

26 augusti.

De senaste dagarnas rubriker:

✓ Joel Asoros flytt till Metz är officiell. Djurgården får runt 15 miljoner kronor för sin anfallare, uppger Sportbladet.

✓ HTTF-talangen Amadou Sabos låneaffär – med köpoption – till Royal Antwerp är officiell. Enligt Fotboll Sthlms källor ligger optionen på över tio miljoner kronor.

Sportbladet uppger att Hertha Berlin vill värva Bilal Hussein. Sportchef Thomas Berntsen har tidigare sagt att mittfältaren ska lämna som bosman efter säsongen, men nu kan det alltså bli en affär.

✓ Saidou Alioum är enligt Sportbladet källor nära ett lån till Omonia Nicosia där Jesper Jansson har tagit över som sportchef. 

✓ Bajens kultlirare Pa Dibba, 35, har skrivit på för division 2-klubben IFK Haninge.
– Jag ville komma till Bajen men de ville inte, säger Dibba till Fotbollskanalen, samtidigt som han understryker att det inte finns någon bitterhet.

21 augusti.

Ett svep med de senaste nyheterna på sillyfronten:

✓ De senaste dagarna har flera medier rapporterat om Malmö FF:s intresse för Djurgårdens Oliver Berg, 29, och idag offentliggjorde klubbarna att de kommit överens om en övergångssumma. Nu ska Bergs personliga kontrakt förhandlas fram innan norrmannen kan presenteras som MFF-spelare.

Expressen har tidigare skrivit om Lyngbys intresse för Djurgårdens mittback Carlos Moros Gracia, 30, men nu rapporterar samma tidning att flytten kan spricka. Anledningen är att danskarna vill låna in Moros Gracia, medan han själv föredrar en permanent övergång. Något som gör att Lyngby nu ser sig om efter andra alternativ.

Sportbladet rapporterade för elva dagar sedan om Royal Antwerps intresse för Hammarbys Moustapha Sabo, 18, som till vardags spelar med HTFF i division 1. Nu menar Expressen att en flytt “i princip är klar” och att pappersarbete är det enda som återstår.

20 augusti.

Efter uttåget i Conference League förklarade Bosse Andersson att truppen skulle bantas. Det kommer nu hända, om man får tro de senaste rubrikerna.

✓ Igår kom ryktena om att Oliver Berg kan återförenas med sin före detta tränare Henrik Rydström i Malmö FF. Först med uppgifterna var Sportbladet, men Expressen hade också hört samma saker.

Mittfältaren är dock uttagen i Djurgårdens trupp till dagens möte med Malmö FF.

✓ Dessutom skriver Expressen att Carlos Moros Gracia närmar sig en flytt till danska Lyngby. Det hänger på om värvningen blir på lån eller permanent. Spelaren föredrar det sistnämnda.

✓ FC Metz är intresserade av Joel Asoro, enligt Sportbladet. Till Expressen säger Bosse Andersson att Djurgården planerar för att anfallaren ska bli kvar hösten ut.

14 augusti.

Ett svep med de senaste rubrikerna:

Robin Tihi närmar sig en övergång till Al Ahli från Qatar. Enligt Sportbladet är mittbacken i Doha för att förhandla om de personliga avtalet. 23 miljoner plus sägs AIK få i övergånssumma.

Collins Sichenje har imponerat i KuPs dit han varit utlånad under säsong. AIK-mittbacken drar nu intresse från Spanien från sig, rapporterar Sportbladet. Tidningen skriver att Villareal kommit med ett bud som AIK avslagit direkt.

AIK vill sälja/låna ut Benjamin Mbunga Kimpioka och eventuellt släppa Lamine Dabo och Viktor Andersson på lån. I det första fallet ska det finnas konkret intresse, uppger Expressen.

Magnus Eriksson har något oväntat ofta ställts åt sidan av Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf under året. Nu kan kaptenen eventuellt lämna Djurgården, uppger Sportbladet, som skriver att utländska klubbar, däribland en från Cypern, har visat intresse utan att konkreta bud kommit in.

Jusef Erabi är nära att förlänga sitt kontrakt med Hammarby. Förhandlingar i god anda pågår, uppger Sportbladet.

12 augusti.

Silly season är i full gång och ska man tro den senaste veckans rapporter kan flera spelare komma att lämna Stockholmsklubbarna.

Intresset kring Edvin Kurtulus, 23, är stort men ännu är mittbacken kvar i Hammarby. De senaste rapporterna kommer från Sportbladet som uppger att franska Lorient lagt två bud på Kurtulus, det högsta på cirka 22 miljoner kronor, men Bajen ska ha nobbat båda. Klubbens tillförordnade sportchef Mikael Hjelmberg menar att buden som kommit in är långt ifrån deras värdering av spelaren.

– Vi har inte fått några bud som vi är nära att acceptera, säger han till tidningen.

Hammarby är påväg att tappa sin talangfulle mittfältare Moustapha Amadou Sabo, 18, till belgiska Royal Antwerp enligt Sportbladet. 18-åringen har ännu inte debuterat i a-laget, utan spelar till vardags i HTFF i division 1. Enligt uppgifterna vill belgarna låna in Sabo med möjlighet att köpa loss honom vid lånetidens slut.

Saidou Alioum, 20, är ännu en spelare som spenderat större delen av sin tid i Hammarby med HTFF i division 1, men som kan vara förlorad. Enligt Expressen ska nämligen Al Wasl från Förenade Arabemiraten, som tränas av tidigare Bajentränaren Milos Milojevic, vara intresserade av att knyta till sig 20-åringen.

Robin Tihi, 21, ser ut att vara förlorad för AIK. Sportbladet kom tidigare i veckan med uppgifter om att klubben förhandlade med Al Ahli från Doha, något AIK senare bekräftade. Några dagar senare skrev samma tidning att en överenskommelse hade nåtts. Övergångssumman ska ligga på cirka 23 miljoner kronor.

Lucas Bergvall, 17, kom till Djurgården från Brommapojkarna i vintras och har noterats för 17 allsvenska matcher. Debutsäsongen har skapat intresse från utlandet och under året ska flertalet klubbar ha scoutat mittfältstalangen på plats i Sverige. Nu rapporterar den italienska journalisten Gianluca Di Marzio att både Udinese och Atalanta är ute efter svensken och vill värva honom redan i sommar.