Silly season-bloggen: Rockad i DIF – Tokmac in, Va ut?

På den här bloggen ger vi er uppdateringar kring AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys silly season.

Vi refererar vad andra skriver, bedömer trovärdigheten och publicerar egna nyheter.

Annons

25 mars.


✓ Felix Va kan lämna på lån till norska Lilleström. Det skriver Sportbladet som hänvisar till lokaltidningen Romerikes blad.

✓…vilket öppnar dörren för Tokmac Nguen, 30. Den norska yttern ska bara vara detaljer ifrån Djurgården och ansluta till klubben i dagarna, enligt Sportbladet.

✓ Hammarby vill värva Kristiansunds Sebastian Jarl. Det skriver norska Nettavisen, som uppger att den norska klubben vill ha mer än fem miljoner kronor för försvarsspelaren. Prislappen sätter käppar i hjulen för affären och spelaren är frustrerad.

– Hammarby är en klubb som alltid kommer att vara aktuell med det intresset och den kulturen som finns där. Det är ett svårt val nu när det är så nära seriestart, men Hammarby är självklart högaktuellt, säger Jarl till Nettavisen. 


19 mars.

✓ Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson ryktas till IFK Värnamo. FotbollDirekt var först med att rapportera kring Värnamos intresse för DIF-veteranen. Till Fotboll Sthlm uppger Eriksson att han ser sig själv som Djurgårdsspelare, men att bristen på speltid inte är optimalt.

– Just nu är jag Djurgårdsspelare och det är jag väldigt glad för. Jag är dedikerad till det här. Sen har jag sagt det sedan dag ett, jag vill spela varenda sekund och varenda minut. Jag försöker vara den lagkamraten, och framförallt den kapten, som jag vet att grabbarna vill ha. Jag älskar att vara deras kapten, jag försöker att gå i bräschen för det mesta och göra det bästa av situationen men det är klart att jag vill spela fotboll, säger Eriksson.

Har du hört något om något intresse från Värnamo?

– Jag tänker inte kommentera något specifikt men jag vet att jag är en bra fotbollsspelare. Och som sagt, det här har man hållit på med sedan jag var en liten grabb. Jag älskar att hålla på med detta och det är klart att man vill vara där det brinner.

✓ Djurgården har lagt bud på Tokmac Nguen. Den norska yttermittfältaren, som även kan spela centralt i anfallet, är av intresse för Djurgården. Till vardags spelar Nguen i ungerska Ferencvaros där han har gjort 47 mål och 33 assist på 193 matcher. Efter söndagens derbyseger mot AIK har Blåränderna säkrat Europaspel och vill nu förstärka truppen. Podcasten Tuttosvenskan var först med att rapportera kring DIF:s intresse. Nu uppger Expressen att Djurgården har lagt ett första bud med ett kontraktsförslag. Enligt tidningen kan det dock bli svårt att lösa norrmannen då det kan bli dyrt och att det inte står klart om Ferencvaros är beredda att sälja.

✓ Tommi Vaiho är klar för IFK Norrköping. Den 35-årige målvakten med förflutet i Djurgården har nu hittat en ny klubb. Under det kommande halvåret kommer Vaiho att representera Norrköping. Detta meddelar klubben på sin hemsida. Enligt Norrköpings sportchef, Tony Martinson, kommer Vaiho att vara ett tydligt tredjealternativ på målvaktsposten.

– Tommi kommer att vara här ett par dagar i veckan och träna, samt vara tillgänglig för match om det skulle behövas. Det känns glädjande att få in en så rutinerad backup som kommer att förstärka oss på målvaktssidan nu i vår, säger han till klubben.

✓ Djurgårdens Frank Odhiambo lånas ut till AFC Eskilstuna. Detta meddelar Djurgården på sin hemsida. Den 21-årige mittbacken går alltså från ett lån i Vasalund till ett annat i AFC Eskilstuna. Lånet sträcker sig över hela säsongen 2024 och han själv menar att det är en bra lösning.

– Det är en bra möjlighet för mig att komma till AFC för att utvecklas och få speltid. Det kommer att hjälpa mig att komma mer in i den svenska fotbollen och på lång sikt kan det få mig att komma tillbaka och prestera ännu bättre i Djurgården, säger Odhiambo till klubben.

✓ Henry Atola Meja lånas även han ut till AFC Eskilstuna. AIK:s 22-åriga anfallare har efter en lång tids provspel i AFC nu skrivit på ett lånekontrakt som sträcker sig över säsongen. Sportchef Thomas Berntsen menar att det är viktigt för kenyanen att få speltid.

– Meja är i behov av speltid för att fortsätta utvecklas och vi är säkra på att han kommer få det i AFC Eskilstuna. Vi önskar honom stort lycka till, säger Berntsen till klubben.

AFC Eskilstuna degraderades från Superettan i fjol och kommer att spela i Ettan Norra säsongen 2024.

✓ Alper Demirol lånas ut till Superettanlaget Degerfors. Detta meddelar Hammarby på sin hemsida. Hammarbys 21-årige mittfältare kommer att spela för Degerfors under våren. Låneperioden sträcker sig till fram till den 30:e juni i sommar. Sportchef Mikael Hjelmberg menar att Demirol får större möjlighet till speltid i Värmland än i Bajen.

– Det är en bra lösning för Alper som nu får möjlighet till mer kontinuerlig speltid i ett bra Superettanlag. Vi utvärderar tillsammans i sommar och ser hur vi tar det vidare, säger Hjelmberg till klubben.

13 mars. 

✓ AIK är på väg att värva Eskil Edh från Lilleström, rapporterar Expressen. Edh är en 21-årig kantspelare som har ett år kvar på kontraktet.

✓ Bodö/Glimt fortsätter att buda på August Mikkelsen. Enligt iTromsö var det senaste budet 22 miljoner kronor vilket nobbades av Hammarby. FotbollDirekt rapporterar att Bajens prislapp ligger på 34 miljoner kronor.

12 mars 

✓ Djurgården är detaljer från att värva Patric Åslund. Västerås SK:s 21-åriga mittfältare har varit ett hett ämne på transfermarknaden. Nu berättar Sportbladet att Djurgården ser ut att vinna kampen om Åslund. Enligt uppgifter kommer värvningen att kosta DIF drygt tio miljoner kronor men det står ännu inte klart när spelaren kommer att ansluta till klubben. Enligt Sportbladets uppgifter kommer värvningen antingen att ske under sommarfönstret eller efter säsongen 2024.

✓ Turkiskt intresse för Markus Karlsson. Eller? Enligt Fanatik ska den turkiska jätten Galatasaray vara intresserade av Bajens 20-åriga högerback. I en artikel på Fotbollskanalen dementerar sportchef Mikael Hjelmberg uppgifterna då han inte har hört någonting.

– Jag har inte hört någon överhuvudtaget. Jag har varken varit i kontakt med Markus agent eller någon representant för Galatasaray, säger sportchefen till Fotbollskanalen.

Då det turkiska transferfönstret håller stängt till och med sommaren är en övergång aktuell först då.

✓ AIK närmar sig Aaron Stoch Rydell. Enligt FotbollDirekt sägs AIK slutförhandla med Nordsjällands 17-åriga anfallstalang. Stoch Rydell gick från BP 2022 och har tillhört Nordsjällands P19-lag sedan han anslöt till klubben. Enligt FotbollDirekts uppgifter återstår bara “formaliteter” innan 17-åringen kritar på för gnaget inom de närmsta dagarna.

✓ Hammarbys Hampus Skoglund sägs vara aktuell för AIK, även detta enligt FotbollDirekt. Enligt sajtens uppgifter sägs Skoglund föredra att ingå i AIK:s allsvenska trupp kontra fortsatt spel i HTFF. Den 19-årige högerbacken har ett år kvar på kontrakten och AIK sägs nu ha lagt ett första bud. Samtidigt uppges Bajens sportchef Mikael Hjelmberg ha presenterat en kontraktsförlängning för Skoglund.

✓ Den tidigare Hammarbyspelaren Rômulo är klar för Division-ett klubben Karlstad Fotboll. Under gårdagen publicerade Karlstad Fotboll nyheten att den tidigare Bajenspelaren Rômulo Cabral Pereira Pinto, även känd som Rômulo, är klar för värmlänningarna. 32-åringen gjorde två säsonger i Hammarby, 2016-17, och kommer senast från spel i Thailändska Khon Kaen United. Rômulo kommer att tillhöra Karlstad under säsongen 2024.

✓ Ny vänsterback på AIK:s radar. AIK är som bekant på jakt efter en ny ytterback. Nu rapporterar Sportbladet, i sin podcast “Allsvenska Podden”, att AIK är intresserade av en 23-årig portugisisk vänsterback. Joao Mendes, eller Joao Miguel Teixeira Mendes, spelar den mesta av sin fotboll i Portos B-lag. Portugisens kontrakt går ut i sommar och vänsterbacken har gjort ett mål och fyra assist den här säsongen,