Silly season-bloggen: Ett sillysvep med det senaste

På den här bloggen ger vi er uppdateringar kring AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys silly season.

Vi refererar vad andra skriver, bedömer trovärdigheten och publicerar egna nyheter.

Annons

12 juli.

✓ Samuel Dahl är en ryktenas man den här sommaren. Nu skriver Sportbladet att den italienska storklubben AS Roma är “längst fram i kön” för att värva Djurgårdens vänsterback. Prislapp ska vara 40 miljoner.

–  Vi har ingen ambition att förhandla om en övergång med Dahl, det har vi sagt tidigare. Inte i dagsläget, säger sportchefen Bosse Andersson till Expressen.

✓ I veckan kom uppgifter från Sportbladet om att det två tyska tränarna Michael Wimmer och Timo Schultz var aktuella för AIK. Enligt Kicker är Wimmer dock inte en kandidat längre vilket backas upp av Fotboll Sthlms uppgifter. Enligt våra källor talar allt för att Henok Goitom får fortsatt förtroende, vilket vi pratar om i veckans podd.

Samma tidning skriver även att Bilal Hussein, som lämnade AIK för Hertha BSC sommaren 2023, kan vara aktuell för att lånas ut till Allsvenskan. Enligt Kicker finns såväl svenska, belgiska som tyska klubbar bland intressenterna.

✓ Oliver Dovin närmar sig Coventry, skriver Expressen. Prislappen? 20 miljoner kronor.

10 juli.


Oliver Dovin närmar sig en flytt till Coventry. Det rapporterar Sportbladet, som uppger att Hammarby vill ha 30 miljoner för målvakten.


9 juli.

✓ Tidigare i juni rapporterade Expressen att Bayer Leverkusens Jardell Kanga, 18, var aktuell för Hammarby. Nu skriver tidningen att talangen bara “är detaljer från” att skriva på för Bajen.

✓ Samuel Leach Holm kom till Djurgården i vintras, men redan nu finns det intresse från utlandet för mittfältaren. Det rapporterar Sportbladet, som skriver att Legia Warszawa har velat låna spelaren, men att Djurgården har tackat nej.

✓ Tidigare har Thomas Berntsen uppgett att AIK ska ta beslut i frågan om ny huvudtränare den här veckan. En av kandidaterna till jobbet var på plats för att titta på matchen mot Kalmar FF, rapporterar Sportbladet. Tidningen skriver inte kandidatens namn, men uppger att denne inte är från Norden och träffade Thomas Berntsen för ett möte på söndagen.

8 juli.

Röda Stjärnan har lagt bud på Viktor Djukanovic. Det skriver Expressen, och hänvisar till “serbiska uppgifter”. Budet ligger på 35-40 miljoner kronor.

Enligt Fotboll Sthlms källor stämmer Expressens uppgifter, men Hammarby har tackat nej till budet. En affär med Röda Stjärnan är inte utesluten, men Bajens prislapp är högre än vad den serbiska klubben erbjudit hittills. Dessutom finns fortfarande intresse från mitten- och bottenklubbar i Serie A. Fortsättning följer.

Röda Stjärnan vann serbiska ligan i våras med 77 poäng på 30 matcher och är därmed klara för Champions League till hösten.

2 juli.

✓ Det blir ingen HJK-flytt för Collins Sichenje, vilket Sportbladet rapporterade i maj. Istället väntas han gå på lån till serbiska Vojvodina, enligt nya uppgifter till samma tidning.

✓ Magnus Eriksson har ryktats till IFK Värnamo, men det blir ingen flytt den här gången, något som Värnamo Nyheter var först med att berätta. Enligt Sportbladet är skälet Erikssons familjesituation.

✓ Racing Santander har velat låna Bersant Celina, enligt Sportbladet. Någon affär är i dagsläget inte aktuell.

✓ Hammarby värvade Victor Eriksson gratis, skriver Sportbladet. Minnesota United får däremot 250 000 kronor om mittbacken gör 30 matcher i Bajen samt “10–15 procent” på nästa försäljning.

✓ Den ghananske mittbacken Raymond Dwomoh, född 2006, är klar för Hammarby. Det rapporterar Sportbladet, som skriver att ghananen valt bort norska Fredrikstad.

✓ Como är intresserade av Viktor Djukanovic, enligt italienske transferjournalisten Gianluca Di Marzio. Prislappen ska vara fem miljoner euro.

✓ Enligt Sportbladet vill Hammarby förlänga med Adrian Lahdo, men talangen har andra alternativ. Juventus och Feyenoord ska också vara intresserade.

✓ Förra veckan avslöjade Expressen att Ivan Prelec, tränare i danska Vejle, är intressant för AIK. Men en eventuell affär skulle bli dyr, rapporterar Tipsbladet, som har uppgifter på att Vejle vill ha “miljoner” för att släppa honom.

27 juni.

✓ AIK är intresserade av Hugo Andersson, 25-årig mittback i danska Randers, rapporterar Sportbladet. Enligt tidningen har den förre MFF-spelaren, tackat nej till Viking Stavanger ”för att avvakta vad som sker med AIK”.

26 juni.


✓ Jardell Kanga, 18, är aktuell för Hammarby, rapporterar Expressen. Kanga, offensiv mittfältare/anfallare fostrad i BP, spelar sedan 2021 i tyska Leverkusen och var förra året utlånad till De Graafschap i holländska andraligan.


24 juni.

✓ Jens Gustafsson och Olof Mellberg lär inte bli aktuella för tränarposten i AIK. Gustafsson, som har kontrakt i Pogon Szczecin, vill fortsätta i utlandet och Olof Mellberg är inställd på slutföra året med BP, innan han går söker sig utomlands. Det skriver Expressen, som också har uppgifter på att AIK ville plocka in Sebastian Larsson som assisterande, dock utan att det blev konkret.

✓ AIK har också nobbat Jagiellonia Bialystoks på Rui Modesto, enligt Expressen. Gnaget kräver 20 – 30 miljoner för yttern, vilket den polska klubben inte ser ut att ha råd med i dagsläget.

✓ Magnus Eriksson har tackat nej till IFK Värnamo, rapporterar Sportbladet. Istället kan DIF-kaptenen gå till indiska Kerala Blasters, där Mikael Stahre är huvudtränare.

✓ Förra veckan sålde Hammarby Edvin Kurtulus till bulgariska Ludogorets. Hammarbys vidareförsäljningsklausul uppgår till 20 procent, rapporterar Expressen.

✓ En tänkbar ersättare är Victor Eriksson. Mittbacken gick till Minnesota United i vintras men har fått dåligt med speltid och nu pågår slutförhandlingar mellan Hammarby och MLS-klubben, enligt Sportbladet. Andra tänkbara spår ska vara Sheriff Sinyan (klubblös) och Henrik Heggheim (Bröndby).

22 juni.


Rui Modesto kan lämna AIK för polska Jagiellonia Bialystok, som kommer lägga sitt första bud på yttern inom några dagar. Det rapporterar Expressen, som också skriver att det finns intresse från klubbar i Saudiarabien.


17 juni.

AIK är nära att värva Thomas Isherwood, enligt Fotbollskanalen. Mittbackens kontrakt med tyska Darmstadt går ut om mindre än två veckor och då är Isherwood fri att skriva på vilken klubb som helst. Tidigare har Fotboll Sthlm rapporterat om att Bundesliga-svensken var på tyska Schalke 04:s radar, men nu verkar Isherwood ha bestämt sig för Gnaget.


15 juni.

Djurgården säljer Musa Gurbanli till Qarabag – klubben som han anslöt ifrån förra sommaren.

22-åringen lämnar därmed DIF efter en misslyckad sejour, men han passar på att tacka klubben och supportrarna för stödet.

– Det har varit en ny och fin erfarenhet för mig. Jag har lärt mig mycket av den här tiden på många sätt. Inte minst har tiden i Djurgården gett mig många vänner och jag har lärt känna fler fantastiska personer, säger Gurbanli i ett pressmeddelande.

14 juni.

✓ FC Lorient köper Nathaniel Adjei. Det rapporterar Expressen, som slår fast att övergången blir Hammarbys största genom tiderna: 65 miljoner kronor som kan bli 82 miljoner om bonusar slår in.

✓ AIK:s Collins Sichenje har varit utan speltid i år. Nu lånas mittbacken ut till finska storklubben HJK, enligt Sportbladet.

✓ Djurgården vill förlänga med Jacob Une Larsson och Besard Sabovic. Det bekräftar Bosse Andersson för Fotboll Sthlm. Sportchefen tror att det är “sannolikt” att båda spelarna är kvar i DIF i nästa år. Dessutom vill klubben förlänga med talangen Alieu Atlee Manneh, 17.


11 juni.

✓ Både AIK och Djurgården är intresserade av Pyry Hannola, 22, uppger Expressen. Mittfältaren spelar i finska SJK och har gjort åtta U21-landskamper för Finland.

✓ Hammarby kommer inte värva Darijan Bojanic eller Gustav Ludwigson till sommaren, lär sälja flera av sina utlånade spelare och är inte intresserade av Andreas Pyndt. Det var Mikael Hjelmbergs besked till Sportbladet.

8 juni.

✓ AIK vill stärka defensiven och mittbacken Thomas Isherwood ska vara klubbens förstaval, rapporterar Expressen. Svenskens kontrakt med tyska Darmstadt går ut i sommar. Enligt Expressen har en första kontakt tagits mellan parterna.

Fotboll Sthlms källor säger att Isherwood har intresse på sig från storklubben Schalke 04 i andraligan, vilket ska vara hans förstaval, men AIK är också ett alternativ. Som vi förstår det ska det dock inte vara konkret i nuläget med AIK.

✓ AIK för en dialog med Daniel Sundgren, skriver Sportbladet. Högerbacken har ett år kvar på kontrakt med Maccabi Haifa, men AIK hoppas få till värvningen enligt tidningen.

✓ Langelihle Phili, 17, ska provspela Djurgården. Yttern spelar i sydafrikanska Stellenbosch och ska träna med DIF:s P19 nästa vecka, skriver Fotbollskanalen.


6 juni.

✓ Collins Sichenje ser ut att lämna AIK. Enligt Expressen har klubben tagit emot två lånebud med option från serbiska Vojvodina och en klubb i Finland. Till Fotboll Sthlm har Thomas Berntsen tidigare uppgett att kenyanens brist på speltid kan göra det svårt att få en större slant för honom.

– Nej, det måste vara rätt klubb då och att man skriver en option eller vidareförsäljning, har AIK:s sportchef tidigare sagt.

✓ Hammarby kopplas fortsatt ihop med Blåvittspelaren Andreas Pyndt. Under våren var det GP som rapporterade om Bajens intresse och nu är det Fotboll Direkt som har uppgifter om att Hammarby vill värva mittfältaren.

✓ Bosse Andersson dementerar Fotboll Direkts uppgifter om att Djurgården har bestämt sig för att släppa Magnus Eriksson gratis.

– Det stämmer överhuvudtaget inte. Vi har inte diskuterat det och vi har inte avbrutit kontraktet med ”Mange”, säger Andersson till Fotbollskanalen.

3 juni.

✓ AIK har ställt säljkrav på Thomas Berntsen på 25-30 miljoner i sommar. Taha Ayari och Collins Sichenje ligger bra till för att byta klubb, liksom Ioannis Pittas, skriver Sportbladet.

✓ Djurgården har nobbat Dinamo Zagrebs bud på Samuel Dahl. Det skriver Sportbladet, som också rapporterar att DIF har ställt in sig på att behålla Dahl över sommaren.

– Samuel ska vara kvar i Djurgården, säger Bosse Andersson till tidningen.

✓ I lördags presenterades Douglas Jakobsen som hjälptränare i Hammarby. Nu berättar Sportbladet att Hammarby fick tränaren gratis. Gif Sundsvall, som är hårt pressade ekonomiskt, har nöjt sig med att kunna släppa löneposten.

✓ Nathaniel Adjeis övergång till FC Lorient blir inte av, men intresset är fortsatt stort för den utlånade Bajenbacken. Expressen rapporterar att Feyenoord fortsatt är intresserade liksom ett par franska klubbar.

✓ Tidningen skriver också att Hammarby har bestämt sig för att sälja Edvin Kurtulus. Enligt Expressens uppgifter finns det intresse från italienska klubbar.

✓ Detsamma gäller för Viktor Djukanovic. Hammarby har nobbat bud från Club Brügge, men lär sälja yttern i sommar, skriver Expressen. Också där finns intresse från Italien.

✓ Slutligen har Expressen tre spelare som placeras i Bajen: yttern Daniel Håkans (Vålerenga), mittbacken Victor Eriksson (Minnesota United) och mångsidige offensivspelaren Jardell Kanga (Bayer Leverkusen). Fortsättning följer.

23 maj.

Ahmad Faqa, mittback i AIK, kan säljas för 30 miljoner kronor. Det rapporterade Fotboll Direkt under tisdagen, dock utan att avslöja namnen på de klubbar som ska vara intresserade av 21-åringen. I Fotboll Sthlm gav Thomas Berntsen sin syn på uppgifterna.

– Nej, det är inget konkret intresse som ligger på vårt bord. Det är det inte, sa då AIK:s sportchef.

✓ Djurgården säljer Jesper Löfgren till Luzern, vilket Fotboll Sthlm rapporterade tidigare i maj. Det bekräftar klubben själv på sin hemsida. Dessutom återvänder Hampus Finndell från sitt lån i Eintracht Braunschweig.

✓ Ligue 1-lagen Reims och Strasbourg ger sig in i jakten på Nathaniel Adjei, rapporterar Fotbollskanalen, som hänvisar till engelska The Sun.

✓ Nikola Vasic flörtar med Hammarby. BP:s 32-åring har gjort nio poäng på tio matcher och uppger till Fotbollskanalen att det finns en dialog mellan spelarens agent och Mikael Hjelmberg.

– Hammarby är min klubb. Jag spelade i akademin i många år. Jag har många vänner som spelar i Hammarby. Jag är uppväxt på Södermalm, säger han till Fotbollskanalen.

7 maj.

✓ AIK måste sälja spelare för att bättra på kassan. Högintressanta för utländska klubbar är enligt Sportbladets uppgifter Taha Ayari, Rui Modesto och Ioannis Pittas. Tidningen skriver att AIK räknar med att sälja Ayari och Modesto, samt att man vill ha 25 – 30 miljoner för att släppa Pittas.

23 april.

✓ Piotr Johansson öppnar upp för flytt. Djurgårdens högerback närmar sig 30 år och medger att tiden för att gå utomlands närmar sig, detta meddelar FotbollDirekt, som förra veckan rapporterade om intresse från Tyskland och Polen.

– Jag närmar mig 30 så ska jag dra någon gång är det väl ganska snart, men det ska finnas intresse också. Det är ett rätt stort steg från snack till konkret. Kommer något konkret får vi ta det då och se om det passar både mig och Djurgården, säger högerbacken till FotbollDirekt.

✓ Musa Gurbanli, som har kontrakt till och med 2026, kan komma att kan lämna Djurgården i sommar. Det rapporterar Expressen om i podcasten Då åker vi. Nu öppnar sportchefen Bosse Andersson för att Gurbanli, som varit utanför truppen i de två senaste matcherna lämna i sommar.

– Det är en fråga vi kommer diskutera i sommar. Jag utesluter ingenting, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till Expressen.

FotbollDirekt har under veckan rapporterat om att Gnagets anfallare Omar Faraj följs av två nederländska klubbar. Detta i form av Twente och Sparta Rotterdam som det ryktas om kommer resa till Sverige för att scouta spelaren. AIK uppges vilja ha omkring 15-20 miljoner kronor för 22-åringen under vintern.


15 april.

✓ RSC Anderlecht följer Samuel Dahl. Det skriver Expressen på måndagsmorgonen, som också uppger att Djurgårdens prislapp för vänsterbacken är 30–40 miljoner.

Affären hänger dock på att Anderlecht bantar sin vänsterbacksuppsättning, där bland annat Ludwig Augustinsson spelar, och än är ingen kontakt mellan klubbarna tagen, enligt Expressen.