Silly season-bloggen – AIK värvar landslagsman från Kenya?

På den här bloggen ger vi er uppdateringar kring AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys silly season.
Vi refererar vad andra skriver, bedömer trovärdigheten och publicerar egna nyheter.

Annons

23 november.

AIK har gjort klart med sitt första nyförvärv för 2020, enligt FotbollDirekt, som uppger att Vasalunds Erick Otieno, 23, snart skriver på ett femårskontrakt. Den kenyanske vänsterbacken ska presenteras i nästa vecka, enligt sajten. Vaslunds sportchef Chengis Rehman vill inte kommentera uppgifterna, men för en vecka sedan sa han så här om sin spelare.
– Jag tror det blir minst allsvenskan för honom nästa år. Med sin snabbhet och förmåga att komma till inspel är han en riktig poängspelare. I Afrikanska mästerskapen i somras var han en av Kenyas mest framträdande spelare tillsammans med Michael Olunga och Victor Wanyama i Tottenham.

21 november.

Per Kristian Bråtveit var Djurgårdens förstaval mellan stolparna i början av Allsvenskan, men sedan tog Tommi Vaiho över. Nu är norrmannen – som i somras var nära att flytta till USA – aktuell för Mjällby, skriver FotbollDirekt. Bosse Andersson bekräftar att Djurgården har varit i kontakt med den allsvenska nykomlingen.
– Det är klart att jag har pratat med några olika klubbar. Det är så det är och jag ska som sagt inte sticka under stol med att vi har kontakter med en klubb som Mjällby.
– Vi har en dialog med Per Kristian om hans framtid. Vi får se vilken lösning som kan finnas. Han trivs i Djurgården men samtidigt så kan annat bli aktuellt.

21 november.

Mittfältaren Joseph Ceesay var under säsongen utlånad från Djurgården till Dalkurd där han gjorde sex mål och sex assist i Superettan. 21-åringens kontrakt med DIF går snart ut och någon förlängning verkar ej vara aktuell. Istället har FotbollDirekt skrivit om intresse från Häcken, Norrköping och Helsingborg. Själv vill Ceesay inte kommentera uppgifterna.
– Jag har utgående kontrakt nu och sedan är det inget som är klart. Jag går på semester nu och sedan får vi se vad som händer, säger han till Fotbollskanalen.
– Jag fokuserar mest på att hamna på ett ställe som passar mig bra, där jag kan prestera och fortsätta utvecklas och förhoppningsvis är det på så hög nivå som möjligt, fortsätter Ceesay som lägger till att han gärna spelar i Allsvenskan nästa år.

20 november.

Hammarby skriver kontrakt med tre unga spelare från de egna leden. Det handlar om Mayckel Lahdo, Aimar Sher och Ludvig Svanberg som vann SM-guld med Hammarbys P17-lag i år. Innermittfältaren Sher har redan tagit plats i ett antal allsvenska matchtrupper, medan mittbacken Svanberg och mittfältaren/anfallaren Lahdo hittills inte har fått känna på den verkliga hetluften.

Sportchefen Jesper Jansson är nöjd med lösningen.
– Det här är tre spelare som utmärkt sig i akademin under året, och de utgör en del av en grupp lovande unga spelare med stor potential som vi har identifierat i våra egna led. Samtliga är U-landslagsmeriterade, och de kommer att träna delvis med A-laget under kommande säsong. I vilket av våra lag de får sin matchning avgör deras prestationer, men det är inte omöjligt att någon av dem kommer att flyttas upp permanent till A-truppen under loppet av 2020. Det här är ett kvitto på det fina arbete som bedrivs i akademin, och nu är det upp till oss som klubb och spelarna att förädla den potential som de besitter, säger Jansson i en kommentar.

19 november.

Muamer Tankovic spelade från start när Sverige slog Färöarna med 3-0 igår. Efter matchen kommenterade Mujo uppgifterna om flytten till Genoa.
– Det är ett väldigt stort intresse. De har hört av sig till Hammarby, och gett ett bud till Hammarby. Det känns som att det kan bli av, säger Tankovic till Expressen.
– Genoa ser en potential och en framtid i mig, det är en klubb som verkligen vill satsa stort på mig. Så det känns skönt. 

Hammarby får drygt sex miljoner kronor om flytten blir av, en summa som kan öka något med tiden. Att prislappen inte är högre beror på att Tankovics kontrakt går ut till sommaren – ett kontrakt som som Mujo inte har velat förlänga.

17 november. 

Nu börjar det hetta till! Muamer Tankovic ser ut att vara förlorad för Hammarby. Expressen skriver att en övergång till Serie A – klubb preciseras ej – är så gott som klar. Hammarbys poängkung kommer att åka till Italien och skriva på kontraktet i nästa vecka, om allt går som det ska.

Hur mycket pengar Hammarby får är än så länge oklart. Kontraktet med landslagsmannen går ut till sommaren.

Uppdatering: Italienska Sky Sports skriver att det är Genoa som det handlar om. Enligt uppgifter till sajten betalar Genoa totalt runt två miljoner euro för mittfältaren. Hammarby kommer dock att få mindre än hälften av detta. Våra källor uppger att Bajens tillskott till klubbkassan i slutändan blir någonstans mellan fem och tio miljoner kronor.

Om övergången blir av, vilket allt talar för, kan man också räkna med att Hammarby plockar in en rak ersättare till sin poängkung.

15 november.

En ny nyhet om Vasalund och AIK: Den kenyanske vänsterbacken Erick Otieno från Vasalund är nära att skriva på för grannklubben i Solna skriver Expressen. Den 23-årige Otieno är en eftertraktad spelare som jagas av flera klubbar, enligt Vaslunds sportchef Chengis Rehman:
”Flera klubbar är intresserade. Hör av dej till AIK om du hört detta (att de är intresserade). Spelaren i fråga håller hög allsvensk klass”, skriver Chengis Rehman i ett sms till Expressen.

Otieno är för närvarande på landslagsläger med Kenya som igår spelade 1-1 mot Egypten.

13 november.

Ibrahim Doumbia är en 23-årig vänsterfotad mittback från Elfenbenskusten som tillhör Vasalund. Doumbia spelade de flesta matcherna för division 1-klubben under året och gjorde en så pass bra säsong att större klubbar har visat intresse.

FotbollDirekt skriver nu att Doumbia kommer att träna med AIK under november. Vasalunds sportchef Chengis Rehman bekräftar uppgiften.
– När duktiga spelare får chansen är det alltid kul. Har man dessutom den karaktären som Doumbia har så blir man stolt när det dyker upp intresse från större klubbar. Intresse från flera klubbar har kommit och han blir knappast kvar i Vasalund 2020. Han tränade faktiskt med Slavia Prag förra veckan, säger Chengis Rehman till FotbollDirekt.

13 november.

AEK Aten är ute efter Muamer Tankovic, skriver Expressen idag. Den grekiska klubbens intresse ska vara känt av både spelare och klubb, men något bud har inte kommit in. Expressen skriver också att Tankovic inte kommer att ta ett beslut om sin framtid inom de närmaste veckorna.

12 november.

Många djurgårdare hoppades på att att Magnus Eriksson skulle skriva på inför säsongen som gick. 2017 års skytteligavinnare stannade dock i San José Earthquakes där han utvecklats till en betydelsefull spelare.

Erikssons agent Per Jonsson säger idag till FotbollDirekt att det finns kontakt mellan spelaren och klubben. 
– Det stämmer att vi har har en pågående dialog med Djurgården. Det finns samtal. Magnus tycker om Djurgården och Djurgården tycker om Magnus, säger Per Jonsson till sajten.

Agenten understryker dock att Eriksson trivs bra i San José och att det mest troliga är att Eriksson stannar i MLS en säsong till fram till att kontraktet går ut. Enligt FotbollDirekt ligger prislappen för ”Mange” just nu på fem-sex miljoner kronor.

11 november.

Dino Islamovic är på väg att lämna Östersund. Klubben har gett anfallaren tillåtelse att träffa andra lag. Ett av dem är Hammarby som enligt FotbollDirekt är intresserade.

FotbollDirekt skriver att Islamovic och tränaren Stefan Billborn träffades på ett hotell i södra Stockholm i slutet av förra veckan. Prislappen för den 25-årige anfallaren  uppges vara två till tre miljoner.

10 november.

Henok Goitom spelar vidare i AIK nästa säsong. Det mesta har tytt på att 35-åringen skulle förlänga kontraktet som löper ut vid årsskiftet och nu står det klart att det blir så, skriver Sportbladet som hänvisar till sina källor. 

Förlängningen väntas bli officiell inom kort.

 

10 november.

Felix Beijmo överraskade vissa då han i somras valde att bli utlånad till Malmö. Högerbacken, som har fått en hel del speltid i MFF, tror inte att han kommer att återvända till Werder Bremen.
–  Werder Bremen lånade in en högerback i samma veva som jag blev utlånad. Han är där för hela säsongen men sitter på bänken nu, det är tufft. Jag är helt inställd på att vara utlånad även vårsäsongen, säger Beijmo till Kvällsposten.
Den förre DIF-backen stannar gärna i Malmö.
– Jag trivs jättebra i Malmö, har blivit oerhört väl omhändertagen av både killarna i laget och av klubben. Jag har bara positivt att säga, säger Beijmo.

En annan spelare som har varit utlånad under hösten är Dzenis Kozica. 26-åringen bytte i somras Djurgården mot AFC men är nu tillbaka i blårandigt. Kozica, som har två år kvar på kontraktet, är fullt inställd på att fortsätta i Djurgården till nästa år.
– Jag vill visa på försäsongen att jag vill spela. Jag kan spela både släpande anfallare och på en kant. Det är upp till tränarna, säger Kozica till FotbollDirekt.

9 november.

Albin Ekdals kontrakt med Sampdoria går ut till sommaren 2021. Då är landslagsmannen 32 år gammal  och öppen för ett nytt äventyr. I en intervju med Sportbladet säger Ekdal att han gärna stannar utomlands, men att även Sverige är ett alternativ. Och då finns det bara två klubbar som är aktuella: BP och Djurgården.
– BP och Djurgården är de enda Stockholmsklubbarna jag skulle kunna tänka mig att spela för. Det valet handlar om vilken målsättning jag har. Djurgården vann SM-guld och BP åkte ner i division ett. Det är inte samma nivå. Mina känslor för BP är starka, det är den klubben som har format mig. Det var tungt att se dom åka ur superettan. Jag hoppas de är tillbaka snart igen, säger Ekdal.
– Väljer jag att flytta hem och Djurgården skulle vara intresserade så skulle jag absolut kunna sätta mig och snacka med dem.

8 november.

Jesper Nyholm kommer inte att spela mer i AIK. Försvaren, som drabbades av en otäck skada i början av säsongen 2018, har ett kontrakt som går ut vid årsskiftet. Någon förlängning med AIK kommer till att bli.
– Jespers historia är en av de tråkigaste som finns att berätta om en spelare i AIK och vi lider fortfarande oerhört mycket med honom. I detta fall löper hans avtal ut och då väljer vi att inte erbjuda något nytt. Vi har erbjudit honom tillgång till vår verksamhet med syfte att han ska få det bästa möjliga stödet och rehab i strävan att nå sin dröm om att åter kunna spela fotboll obehindrat. Vi tackar Jesper för det han gjort för AIK och önskar honom all lycka framöver, säger sportchefen Björn Wesström i en kommentar.

Trots det komplicerade benbrottet har Jesper Nyholm inte gett upp karriären. Frågan är nu var den fortsätter.
– Jag vill tacka för den här tiden som jag haft i AIK. Ett första år som allsvensk spelare med allt vad det innebar. Ett mindre lyckat år för mig 2018, men ett enormt stort år för klubben som SM-mästare samt ett tredje år för att reparera skadan som skedde på sjukhuset. De senaste åren har varit den mest lärorika perioden i mitt liv med både mot- och medgångar som jag aldrig kommer att glömma. Jag vill tacka alla lagkamrater som jag fått spela med, samtliga ledare och personal i klubben. Avslutningsvis vill jag tacka supportar från både AIK och från andra klubbar som helhjärtat stöttat under en för mig svår tid, säger Nyholm.

4 november.

Darijan Bojanics fina säsong drar blickarna till sig. Enligt FotbollDirekt visar Fiorentina intresse för den 24-årige mittfältaren. FotbollDirekt skriver att den italienska klubben har varit på plats vid ett antal matcher och att intresset är konkret, men ”däremot uppges ännu inte några förhandlingar finnas med Hammarby.”

1 november.

Mohamed Buya Turay går in i den sista omgången som delad skytteligaledare tillsammans med Muamer Tankovic. Efter säsongen går lånet från belgiska Sint-Truiden ut, och tanken från belgarnas sida är att anfallaren ska återvända för att sedan säljas.

Men Djurgården behöver inte vara ett avslutat kapitlet, skriver FotbollDirekt idag. Om Sint-Truiden inte lyckas sälja Buya Turay för en bra peng kan Djurgården bli aktuellt på nytt, vilket sportchefen Bosse Andersson bekräftar.
– En fortsättning är inte utesluten längre. Det är ju i alla fall större chans att han spelar i Djurgården än i Sint-Truiden igen. De vill tjäna så stora pengar som möjligt på en försäljning, men samtidigt så ska det vara ett tillräckligt stort bud och Buya själv ska vilja gå till den klubb som lägger bud. Om inte så är vår förhoppning att kunna övertyga Sint Truiden om att ett år till i Djurgården är ett starkt alternativ, säger Bosse Andersson.

Från AIK-håll noterar vi att Alexander Milosevic kör med klubben fram till att träningssäsongen tar slut. Milosevic bröt nyligen kontraktet med Nottingham Forrest och letar därmed efter en ny klubb.
– Alex är saknad och alltid välkommen till Karlberg, oavsett förutsättningar. I detta fall handlar det om några veckors träning, vad framtiden ger vill jag inte spekulera i, säger Björn Wesström till AIK:s hemsida.
Alexander Milosevic:
– Jag kommer träna på framöver så får vi se vad framtiden ger. Jag är tacksam för möjligheten att vara här.

28 oktober.

Henok Goitom har hittat storformen på slutet av säsongen. Anfallaren står totalt på tio mål och sju assist i serien med två omgångar kvar. Än så länge är det oklart om det blir någon förlängning med AIK, men Goitom vet att han inte vill avsluta spelarkarriären nu. 
– Jag hoppas inte det. När jag kommer in i den här åldern vet jag att saker och ting svänger snabbt. Det går från att “han gör inte mål” till att vi nu kanske står här två veckor senare och då är det bästa poängskörden jag haft under min karriär eller näst bästa. Jag vet att det går snabbt i fotboll och man oroar sig inte lika mycket som man kanske gjorde för tio, femton år sedan. För att svara på din fråga: Nej, jag skulle helst inte vilja släppa det här. Det känns bra och kroppen känns bra, men det är två parter som ska komma överens. Jag tror att vi får ett svar på det om tio dagar när säsongen är slut, säger Goitom till Fotbollskanalen.

26 oktober.

En till kontraktsförlängning att redovisa: Haris Radetinac har kritat på för ytterligare två år, det vill säga till och med säsongen 2021, med Djurgården. 33-åringen har kämpat sig tillbaka efter två korsbandsskador och har i år varit en nyttig allroundspelare.
– Jag är stolt och det är skönt att det är klart. Nu kan jag lägga fokus på matcherna som är kvar och jag ser fram emot två år till med Djurgården, säger Radetinac till Djurgårdens hemsida.
Sportchefen Bosse Andersson:
– Vi har fört diskussioner under hösten och Haris har nu skrivit på ett tvåårsavtal. Han har gjort en väldigt fin säsong både när han spelar från start och när han hoppat in. En fantastisk Djurgårdsambassadör som har varit här i 6,5 år och som alltid ger järnet varenda dag på träning och matcher. En otroligt professionell fotbollsspelare som har flera bra fotbollsår framför sig så vi är glada att han fortsätter hos oss.

25 oktober.

Davor Blazevic har tagit en något oväntat huvudroll i Hammarby på slutet. Nu har klubben beslutat att förlänga kontraktet för den 26-årige målvakten som därmed tillhör klubben till och med 2022.
– Davor har haft en mycket fin utveckling sedan han kom till oss, som har varit väldigt kul att följa, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till klubbens hemsida.
Blazevic är också nöjd med uppgörelsen.
– Det känns så klart väldigt skönt att förlänga kontraktet, och jag är väldigt nöjd och glad över att ha kommit i mål med det här eftersom det varit en vilja från båda parter under en längre tid, säger han.

23 oktober.

Lite smått och gott från gårdagen:

Djurgården vill förlänga med Haris Radetinac, vars avtal går ut efter säsongen. 
– Jag kan säga att vi diskuterar ett nytt kontrakt med Haris. Vi vill behålla honom. Det är ett namn som har varit viktig för våra framgångar i år, säger sportchefen till FotbollDirekt.se, säger Bosse Andersson till FotbollDirekt.

Hammarby är intresserade av Kristoffer Nordfeldt, enligt Expressen. Än så länge är inget beslut tagit i målvaktsfrågan men Nordfeldt är ett aktuellt namn, skriver reportern Daniel Kristoffersson.

AIK. Sportbladet publicerade igår ett reportage om Björn Wesström där Henok Goitoms spelarframtid i klubben kom upp. Så här svarade sportchefen på frågan om kontraktet med 35-åringen:
– Det är en fantastisk spelare. Han gör skillnad varje dag för AIK. Men vi ska göra en bedömning. Det är enkelt att se att han är en av de absolut bästa spelarna på planen i dag. Men det är inte matchens lirare vi ska ta ut efter säsongen. Det handlar om en spelare som ska vara avgörande och bra för oss i ett tänkt Europaspel nästa år. Det är den bedömningen vi ska göra.

14 oktober.

Dags att skaka liv i den här bloggen igen! AIK meddelar att man testar inte mindre än två målvakter under landslagsuppehållet. Det handlar dels om ungraren Ádám Bogdán, 32, som har ett 20-tal landskamper på meritlistan. Bogdán är klubblös men har tidigare tillhört Liverpool. Dessförinnan har han representerat Bolton under flera säsonger där han ett tag var förstemålvakt.
Bogdán hymlar inte med att han gärna vill skriva kontrakt med AIK.
– Självklart är det väldigt intressant. Det här är en enorm klubb. Jag har gjort min efterforskning och verkligen förstått hur stort det är. En klubb som håller toppklass och ett av de största lagen i Sverige. Folk över hela Europa känner till AIK och de har ju spelat en del i Europa de senaste åren. Så jag ska träna här i någon vecka. Sedan får vi se. Vad har jag för känsla och vad har AIK för känsla för mig, säger målvakten till Sportbladet.

AIK testar samtidigt den 18-årige målvakten Kevin McCarrick som har provtränat med Newcastle tidigare. McCarrick kommer från Irland men bor i Dubai där han bland annat spela med IJF Academy.
– Med den stora landslagsrepresentation som AIK Fotboll haft 2019 så har  landslagsveckorna öppnat upp för att spelare utanför A-truppen tränar mer på Karlberg än vanligt. Gällande målvakterna som gästar oss denna vecka så har vi valt att ta hit dem vid samma tillfälle, för att det passar den verksamhet som är planerad. Samtidigt ger det oss en god möjlighet att inventera spelarnas egenskaper och personligheter i vår vardag, säger sportchefen Björn Wesström till AIK:s hemsida.

17 september.

Hammarby har varit öppna ett tag med att de vill förlänga kontraktet med Muamer Tankovic – samt att man har goda förhoppningar om att så blir fallet. I Expressen-podden Disco & Noa säger reportern Daniel Kristoffersson att det dock inte ser så ljust ut för stunden.
– Det har svängt lite, Mujo såg att det inte kom så många bud i somras trots att han gjort en bra säsong. Då överväger han nog att lämna som bosman och tjäna mycket pengar och hitta en bättre klubb, säger Kristoffersson.
Kontraktet med ”Mujo” gäller till sommaren 2020.

15 september. 

Sillyuppgifterna kan komma från många håll. Idag skrev Joakim Broman, ledarskribent på LNB, på Twitter att norrmannen Ylldren Ibrahimaj var nära Hammarby. Ibrahimaj är en 23-årig offensiv mittfältare som har haft en fin säsong i Viking Stavanger.  

Vi kollade upp saken med Bajens chefsscout Mikael Hjelmberg som dementerar att något är på gång. 
– Det är ingenting som är aktuellt för oss just nu, säger Hjelmberg.
På grund av att transferfönstret inte är öppet?
– På grund av att vi inte är i det skedet där vi gör klart med spelare. Gustav Ludwigsson gjorde vi klart med i somras. Och sedan är det ett scoutingarbete som ständigt pågår.

Däremot har chefsscouten koll på den norske mittfältaren.
– En bra spelare. Han har inte gjort så vansinnigt mycket poäng i Viking i år. Jag har inte exakt stenkoll på hans statistik. Men jag skulle säga att det finns andra yttrar i Eliteserien som vi rankar högre än honom. Det kan jag säga.

12 september.

Willot Swedberg är en 15-årig Hammarby-talang som nyligen var och provtränade med Tottenham. Swedberg, som är son till Hasse Eskilsson och Malin Swedberg, gjorde ett gott intryck på den engelska storklubben, enligt Jocke Rydberg, akademichef i Bajen. Rydberg säger till Fotbollskanalen att Spurs är intresserade av att värva över Swedberg men att han inte är säker på om det blir av.
– Det är absolut intresserade. Däremot tror jag att det ska väldigt mycket till för att det ska skrivas ett avtal med en spelare från utlandet. Även om han är en av de bästa så är det en rätt stor process för att värva en kille från utlandet. Jag tror att det sällan att de här sakerna som blir av. Vi hade en kille som gick till Eintracht Frankfurt, Amar Dzevlan. Det är väl det enda som jag kommer på de senaste två åren som lett till en faktisk övergång säger Rydberg.

11 september.

Enoch Kofi Adu drar blickarna till sig, skriver Fotbollskanalen. Enligt sajtens uppgifter visar två kinesiska starkt intresse för den defensive AIK-mittfältaren som uppges vara sugen på en flytt. En eventuell affär kan dock genomföras först den 1 januari då det kinesiska fönstret öppnar.

Björn Wesström säger till Fotbollskanalen att han inte känner till något om intresset.
– De samtal vi har haft med honom så trivs han oerhört bra i AIK så att det är i sådana fall upp till en köpande klubb att övertyga oss om att det är en bra idé, säger AIK-sportchefen.
Adus kontrakt går ut efter säsongen 2020. Någon diskussion om en förlängning pågår inte just nu.
– Nej, vi ska sätta oss ner när säsongen är färdigspelad och titta på hur kontraktssituationen för hela truppen ser ut. Så det är ett arbete vi tar efter att vi har spelat klart, säger Björn Wesström.

6 september.

Mats Solheim har varit en positiv överraskning i Hammarby i år. Den 31-årige norrmannen har spelat på samtliga positioner i backlinjen och har gjort totalt 20 matcher. Det nuvarande kontraktet går ut vid årets slut men det finns en option om en förlängning över ytterligare en säsong. Sportchefen Jesper Jansson vill att Solheim fortsätter i Bajen.
– Det vill jag. Han ska vara i Hammarby. Jag är i alla fall inte ute efter någon skilsmässa och det hoppas jag inte Mats är heller, säger Jansson till FotbollDirekt.
– Vi har inte påbörjat någon diskussion ännu men jag räknar med det fram mot slutet av den här månaden.

29 augusti.

Det ser ut som att Mujo Tankovic stannar i Hammarby. Om två dagar stänger flera av de stora transferfönstren och inga bud har kommit in på den nygamle landslagsmannen. FotbollDirekt skriver idag att Hammarby är nära att få till en förlängning av kontraktet som går ut sommaren 2020. Sajten uppger också att Mujos prislapp ligger på minst 1,5 miljoner euro, runt 16 miljoner kronor.

26 augusti.

Djurgården slog Malmö i seriefinalen och efteråt var Jesper Karlström lyrisk. Förutom Vaiho-hyllningen hann Fotboll Sthlm ställa ett par frågor om Karis framtid i klubben. Och det var raka svar till en början:
Stannar du året ut?
– Ja.
Det här kan du inte missa?
– Nej.
Till sist lade Karlis dock till:
– Det ska vara något väldigt, väldigt bra (för att lämna). Jag trivs otroligt bra och njuter verkligen av att spela med grabbarna.

21 augusti.

Emir Kujovic har börjat träna med Djurgården – igår gjorde anfallaren sitt första pass på Kaknäs. FotbollDirekt har intervjuat Kujovic – och kommer med uppgifter om att DIF utmanades av Elfsborg om 31-åringens signatur. Kujovic säger att andra klubbar var intresserade men att Djurgården kändes rätt från början:
– Det mötet som jag hade i början av sommaren med tränarna och Bosse (Andersson) och Henke (Berggren) var väldigt positivt. Där väcktes intresset och det har växt under sommaren. Och sedan spelar det roll att Djurgården ligger där de ligger i tabellen.

20 augusti.

Besiktas har gjort en framstöt för att låna in Alexander Kacaniklic i en affär som sedan blir till en permanent övergång, enligt Expressen. Det är i podden Disco & Noa som uppgifterna kommer fram.
– Det handlade först om ett lån och sedan betala av en övergångssumma över tre år, säger reportern Daniel Kristoffersson som dock lägger till att det blev blankt nej från både klubb och spelare. 

Det turkiska transferfönstret stänger den 31 augusti.

17 augusti.

Djurgården vill inte sälja Jesper Karlström i sommar. Det slår sportchefen Bosse Andersson fast i en intervju med FotbollDirekt.
– Det viktiga är att Karlström trivs och presterar på planen. Vi vill ha honom kvar i resterande matcher den här säsongen för att vi ska kunna vara med och prestera för oss i toppstriden. Jag tror även att Jesper vill vara med och slåss om det in i slutet. Vi har aldrig diskuterat att han ska bryta med oss i förtid så att säga, säger sportchefen.
Karlström sägs vara aktuell för 2. Bundesliga-laget Darmstadt till nästa år. Men Bosse Andersson vill inte utesluta en förlängning med mittfältaren vars avtal löper ut efter säsongen.
– Vi har haft en bra dialog. Han vet vad vi vill och vi vet vad han vill. Så kan jag säga, säger Andersson. 

16 augusti.

AIK lånar ut Adam Ben Lamin under resten av säsongen. Den 18-årige mittbackstalangen ska spela i division 1 för Göteborgsklubben Utsiktens BK under hösten. 
–  Adam har en stor potential och goda möjligheter att bli en betydande AIK-spelare. Han är i en fas i sin utveckling där speltid är en av nyckelfaktorerna för att utvecklas. Vi är glada över att vi har hittat ett samarbete som vi tror kommer hjälpa Utsiktens BK under hösten och på lång sikt både Adam och AIK, säger sportchefen Björn Wesström till AIK:s hemsida.

Ben Lamin fick en del speltid under cupen i vintras, men har inte kunnat konkurrera i mittförsvaret i Allsvenskan.

15 augusti.

Djurgården värvade Emir Kujovic i sista stund innan transferfönstret stängde, men det fanns fler alternativ. Enligt Fobolltransfers.com var förhandlingar med den tunisiske anfallaren Imed Louati, 25, långt gångna innan Djurgården drog sig ur en möjlig affär.

Nu skriver norska VG att även landslagsmannen Björn Maars Johnsen, 27, var aktuell. Johnsen är en reslig targetspelare som tillhör holländska AZ. VG skriver att spelaren var ”mycket intresserad” men drog sig ur då det bara handlade om ett lån. Nu uppges istället att Kayserispor och Brescia är aktuella som nya klubbadresser.

Från och med nästa säsong spelar Örgrytes succéspelare Gustav Ludwigson i Hammarby. Enligt våra källor försökte även Djurgården att värva den 25-årige anfallaren som nyligen blev utsedd till månadens spelare i Superettan. Elfsborg kom också med ett seriöst förslag, men Ludwigson ville helst spela i Bajen. 

14 augusti.

Då har fönstret slagit igen för sommaren. I alla fall vad det gäller spelare som går till svenska klubbar – i de större ligorna håller fönstret öppet ett tag till. 

Gårdagens story var såklart Emir Kujovic som efter biljakter och många om och men blev klar för Djurgården.

Lite i skymundan blev det klart att Hammarby lånar ut Oscar Krusnell till Umeå-laget Team TG i division 1 under resten av säsongen.
– Han har fått lite för lite speltid i Frej och det har gått lite för lång tid där. Det är viktigt för honom att få speltid, säger sportchefen Jesper Jansson till Fotbollskanalen.

Vänsterbacken Krusnell, 20, anslöt till Bajen från Sunderland sommaren 2017 men har hittills inte varit nära att ta en ordinarie plats. Kontraktet går ut om ett år, men Jesper Jansson vill inte spekulera huruvida Krusnell lämnar klubben då.
– Vi får följa hur det går här nu. Men framför allt är det viktigt att han får matchtid. Det är mest för hans skull som det är viktigt att få speltid i den åldern han är, säger sportchefen.

13 augusti.

Jiloan Hamad var aldrig aktuell för en Hammarby-återkomst under det här fönstret, vilket vi skrev om tidigare idag.

Nu har 28-åringen skrivit på för en ny klubb, enligt Nerikes Allehanda. Tidningen skriver att Hamad kommer att gå till den kroatiska ligafyran HNK Gorica.

13 augusti.

Emir Kujovic går till Djurgården – om papperna blir klara i tid. Här läser du mer om nyheten.

En annan DIF-nyhet för dagen kommer från Expressen. Enligt reportern Daniel Kristoffersson har Jesper Karlström varit i Tyskland för att besöka andravisionslaget Darmstadt. En övergång är trolig att bli av – men först efter säsongen då Karlström isåfall lämnar Djurgården som bosman. Vi följer utvecklingen…

AIK?
Intet nytt. Vi har undersökt saken och det kommer som väntat inte att bli några värvningar innan fönstret slår igen.

13 augusti. 

Werder Bremens sportchef Frank Baumann har nu bekräftat för Werder Bremen-sajten DeichStube att man lånar ut Felix Beijmo till Malmö. Än så länge har MFF inte gått ut med informationen, men vi räknar lånet säsongen ut som klart.

Uppdatering: Lånet är klart och gäller säsongen ut. Det är fortfarande oklart om det finns någon köpoption. Här skriver MFF om nyheten.

Vi har också gjort en snabb lägeskoll med Bosse Andersson – som inte vill säga så mycket i nuläget. Däremot berättade han att intresset uppenbarligen är stort…

13 augusti.

Lugnt och stilla i Bajen som sagt. Det gäller även runt Jiloan Hamad som inte kommer att spela i Hammarby i höst. FotbollDirekt uppger att ”Jille” är fullt inställd på att fortsätta i utlandet och att allsvenska klubbar därmed är avskrivna. Jesper Jansson bekräftar att det inte blir någon återkomst för Hamad i grönvitt.
– Jag har haft en dialog med hans rådgivare och Micke (Hjelmberg, chefsscout) har varit i kontakt med “Jille”. Men ibland är tajmingen inte den bästa. Vi har också tagit en en del nya spelare och det är en grym konkurrens i laget. Sen har vi hela tiden koll på Jille, säger sportchefen till FotbollDirekt. 

13 augusti. 

Det är stilla i Hammarby på deadline day. Vi på Fotboll Sthlm har ringt runt, nystat och lagt pussel men inte kommit över några sensationella uppgifter. Det kommer inte att bli något målvaktsköp eftersom Johan Wiland är tillbaka i spel. Gustav Ludwigson vill stanna i Örgryte året ut vilket han också kommer att göra innan han ansluter till Hammarby 2020.

Det finns heller inget bud på Leo Bengtsson från Norrköping, vilket det har ryktats om. Enligt våra uppgifter är Hammarbys redo att släppa talangen som är missnöjd med sin speltid, men det har inte kommit något förslag från Peking. 21-åringen stannar i Hammarby/Frej alltså.

13 augusti.

Idag stänger det svenska transferfönstret. Om klubbarna ska förstärka måste de alltså ha klart affärerna innan 23.59. Expressen kollade sent igår läget med Bosse Andersson som fortsatt säger att Djurgården försöker värva en anfallare. Men det är långt ifrån säkert att det blir något.
– Vi har jobbat på och sedan får vi se om det kommer in ytterligare en spelare, men det kan jag inte säga i dagsläget. Vi får se när transferfönstret stänger, säger sportchefen.
– Jag tror att supportrarna förväntat sig ett nytt namn hela fönstret men problemet är att det är en ganska svår bransch och vi måste jobba långsiktigt. Jag förstår att det finns förväntningar, men vi måste gör det som känns bra på kort- och lång sikt. Vi får se om det blir något.

10 augusti.

För ett par dagar sedan skrev Expressen att Norrköping vill köpa Leo Bengtsson, som är missnöjd med sin speltid i Hammarby. Nu uppger FotbollDirekt att Norrköping vill göra en bytesaffär där Alexander Jakobsen går till Bajen. FotbollDirekt hänvisar till sina källor och lägger till följande:

“Hammarbys inställning till denna bytesaffär är oklar – och det är heller inte säkert att Norrköping hunnit föreslå detta för den grönvita Stockholmsklubben.”

Alexander Jakobsen är en 25-årig mittfältare som är född i Danmark, men som har valt att representera Egypten i landslagssammanhang. Han kom till Norrköping från Viborg för två år sedan.

Uppdatering: Här går det undan. Hammarby är inte aktuellt med tanke på att Jakobsen har nu lånats ut till Kalmar under resten av säsongen.
–  Det är en offensiv spelare vi har fått hit som kan spela både offensiv mittfältare och forward. Han har en väldigt stor potential och kommer överraska många här i Kalmar. Han har väldigt bra spelsinne och är bra i sitt kombinationsspel. Han är även duktig på att sätta sig själv och sina medspelare i bra lägen för avslut, säger sportchefen Jesper Norberg till Kalmars hemsida.

10 augusti.

Hosam Aiesh hamnar inte i någon av Stockholmsklubbarna. Expressen skriver idag att en övergång till IFK Göteborg är klar. Aiesh har skrivit på för 3,5 år med Blåvitt som betalar runt sex miljoner i övergångssumma. Övergången väntas att bli officiell inom kort.

9 augusti.

Jesper Karlströms vara eller icke vara i Djurgården har varit en följetong under sommaren. Nu rapporterar FotbollDirekt att klubbar i Ryssland, Championship och 2. Bundesliga visar starkt intresse för mittfältaren. Några bud ska däremot inte finnas på bordet.
– Jag vill inte kommentera det här just nu, men klart som fasen att Karlström gjort det jävligt bra. Det är inget snack om det och inte heller konstigt att intresset för honom är stort. Men nej, jag kan inte kommentera detta i nuläget, säger Karlströms agent Per Jonsson.

9 augusti.

I fjol kom Jake Larsson till Hammarby, men sejouren blev bara ettårig. Inför den här säsongen flyttade 20-åringen till Örebro SK där det blivit succé under den första delen av serien. Larsson har gjort sex mål i Allsvenskan och blivit uttagen till U21-landslaget.
Nu har inga mindre än Inter lagt ett bud på 18 miljoner för talangen, skriver Sportbladet. Om affären går igenom blir det ÖSK:s största försäljning genom tiderna.
– ÖSK har ju inte den historien att sälja dyra spelare så jag kan säga att om vi väljer att sälja honom så kommer han bli den dyraste försäljningen i vår historia. Det kommer överstiga tio miljoner kronor. Vi vet vilken potential Jake har. Men jag vill inte kommentera övergångssummor, säger Örebros klubbchef Simon Åström.

8 augusti.

Nu är det officiellt. Som vi har rapporterat om tidigare har Gustav Ludwigson skrivit på för Hammarby – och nu har klubben kommunicerat att övergången är i hamn. Kontraktet träder i kraft den 1 januari 2020 och löper över tre år.
– Både vår och Örgrytes utgångspunkt har hela tiden varit att utvecklingskurvan ska fortsätta i ÖIS under hösten och det känns oerhört bra att vi i Hammarby kommit till den position att vi kan vara så här pass tidigt ute med att planera vår framtid, säger Jesper Jansson till Hammarbys hemsida.
Sportchefen är mycket nöjd med nyförvärvet.
– Gustav är en spelare vi följt på nära håll under en lång tid genom vårat scoutingteam. Han kom relativt sent i in Elitfotbollen och har haft en anmärkningsvärd utveckling de senaste två åren i Superettan – inte minst under den här våren. Han är en rörlig och hårt arbetande spelare som kan spela på alla de fyra offensiva positionerna och kommer passa utmärkt in i framtidens Hammarby, säger sportchef Jesper Jansson.

Den 25-årige Ludwigson blev nyligen utnämnd till månadens spelare i Superettan. Han kom till Örgryte inför säsongen 2018 från division 2-klubben Sävedalen.

7 augusti.

Andre Österholm har skrivit på för Sirius. Den 23-årige mittfältaren som tränade med Djurgården under andra delen av juli (dessförinnan hade han även bekantat sig med AIK) har skrivit på ett kontrakt med Uppsalaklubben över 2021.
– Det var ett ganska enkelt val för mig, jag ser på fotboll precis som tränarna gör. Jag kom hit och hade ett bra möte med tränarna och Ola (Andersson, sportchef), och fick en väldigt bra känsla av Sirius. Det är ett bra lag som spelar i Alsvenskan och spelar fin fotboll, men de är också på väg någonstans. Den resan vill jag vara med på, säger André Österholm till Sirius hemsida.

7 augusti.

Gott om nyheter kring Hosam Aiesh idag! Nu skriver FotbollDirekt att Djurgården har dragit sig ur kampen om Östersunds yttermittfältare. Anledningen ska vara en prislapp på runt fem miljoner kronor och en ”lön i 100 000 kronors-klassen”. Djurgården ska därför ha tackat nej till att gå vidare i förhandlingarna.

7 augusti.

IK Frej värvar Albin Mörfelt, 19, från Hammarby. Mörfelt är en vänsterfotad mittfältare som har en del erfarenhet från svenska ungdomslandslag. 
– Vi har sett Albin få träningar här i Frej men har desto mer koll på honom från hans tid i Hammarbys U19. Albin är en bolltrygg spelare med en fin vänsterfot. Han kan styra tempot i spelet och orienterar sig bra samt kan passera motståndare med sin fina teknik. Nu är det upp till oss att ge honom förutsättningar och en miljö där han kan fortsätta utvecklas, säger Frejs nye tränare Pablo Pinones-Arce till klubbens hemsida.

7 augusti.

Västerås SK har värvat försvaren Claus Royo från AIK. Det skriver VSK på sin hemsida där man benämner 19-åringen som en ”supertalang”. Roya säger att han valde Västerås för att klubben är känd för att satsa på ungdomar. I välkomstintervjun på hemsidan beskriver Royo sig så här som spelare:
– Jag är lite unik som fotbollsspelare eftersom jag är en vänsterfotad försvarare som är storväxt och med ett offensivt tänk. Jag har bra spelförståelse, gillar att ha bollen vid fötterna och hitta offensiva lösningar. VSK är ett lag som gillar att rulla boll till försvarare vilket passar mig perfekt, säger 19-åringen.

7 augusti.

AIK och Djurgården har gett sig in i kampen om Hosam Aiesh, rapporterar Östersunds-Posten, som skriver att spelaren ska besöka 08-klubbarna samt IFK Göteborg och Malmö inom den närmaste tiden.

Men nu dementerar ÖFK att några besök är planerade.
– Aiesh är nere i Halmstad hos sin sjukgymnast. Är inte och förhandlar med några klubbar, säger ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström till Östersunds-Posten och fortsätter:
– Kände sig sliten efter matchen mot AFC i lördags. Åker ner någon gång i månaden till sin sjukgymnast i Halmstad för att återhämta sig. Förväntas vara tillbaka på fredag igen.
Östersunds-Posten: Spelar han på lördag?
– Det tar jag för givet att han gör. Han är fortfarande kontrakterad hos oss och så vitt jag vet spelar han på lördag om han inte blir köpt innan dess.

7 augusti.

Minns ni Jörgen Skjelvik? Den 27-årige norske vänsterbacken/mittfältaren spelade i Kalmar 2012-13 innan han gick till Rosenborg och tog en ordinarie plats. Numera tillhör han Los Angeles Galaxy där han enligt podcasten Corner of the Galaxy har truppens fjärde högsta lön. I ett blogginlägg skriver Corner of the Galaxy att det förs förhandlingar med Hammarby om en övergång – och att det ur Galaxys synvinkel främst ska bero på ekonomiska skäl.

Uppdatering: Skjelvik är inte aktuell, säger Jesper Jansson i en intervju med Fotboll Sthlm.

7 augusti.

Tarik Elyounoussis kontraktsförhandlingar drar ut på tiden. Diskussionerna har varit igång en längre tid mellan AIK och skyttekungen vars kontrakt går ut efter säsongen. I juni berättade Björn Wesström för Fotboll Sthlm att klubben avvaktade ett besked från spelaren i första hand, och att han räknade med att Elyounoussi skulle få feta kontraktsförslag från utlandet.

Nu säger Tarik till norska Adresseavisa att han fortsatt ser över sina alternaiv.
– Det är inget annat fokus nu, men det är ingen brådska med en förlängning eller ett nytt kontrakt. Jag vill vara skadefri och fokusera på AIK och de kommande matcherna. Så får vi se vad som händer, säger han.

5 augusti.

Jesper Jansson kommenterar nu Leo Bengtsson-uppgifterna för FotbollDirekt. Hammarbys sportchef säger att han helst inte vill släppa iväg talangen.
– Vi har inga bud på bordet. Men det jag kan säga är att vi vill behålla honom. Det är svår konkurrens men samtidigt vill vi inget hellre än att stora egenfostrade talanger ska stanna, säger Jansson.
– Men sedan är det klart att vi måste lyssna på spelaren. Det är tuff konkurrens men oavsett hans situation så vill vi inte sälja. Däremot så måste vi så klart lyssna på vad spelaren vill. Det handlar om en jättebra spelare men som är i en speciell konkurrenssituation som vi hoppas han har tålamod med.

5 augusti.

Leo Bengtsson har fått dåligt speltid med Hammarby under båda 2018 och 2019. I år har det bara blivit fyra inhopp vilket har gjort 21-årigen missnöjd, uppger Expressen. Nu vill Norrköping köpa loss Bengtsson skriver tidningen – som hänvisar till sina källor.

5 augusti.

Jiloan Hamad är i Sverige igen. 28-åringen som nyligen bröt sitt kontrakt i Sydkorea tränar med Örebro för att hålla formen uppe.
– Jag är väldigt tacksam att jag har sån fin relation med ÖSK att jag kan komma hit och träna. Jag sa det i januari också, det är en jättefin grupp, alla spelare och framförallt ledarna. Med Simon (Åström) i spetsen och Axel (Kjäll), dom är underbara. Det betyder mycket att jag får komma hit och träna, säger han till NA.
Hamad och tränaren Axel Kjäll understryker att det bara handlar om träning, och att det inte på går några förhandlingar.
För tio dagar sa Hamad så här till Fotbollskanalen angående Bajen:
– Det är klart att Hammarby alltid är ett alternativ för mig. Sen får man ju titta på hur deras trupp och situation ser ut också.

2 augusti.

Nu är det klart att Jean Carlos de Brito lånas ut till IK Frej, vilket vi skrev om igår här på bloggen. Lånet gäller säsongen ut och handlar främst om att säkra speltid för den brasilianske ytterbacken.
– Under hösten prioriterar vi hans matchtid. Han har fått lite för lite speltid under våren och vi har en oerhört stor tro på honom som fotbollsspelare och här får han en möjlighet till regelbunden matchning så att han sedan kan kliva in stärkt till 2020 med Hammarby igen, säger sportchefen Jesper Jansson i en kommentar.

1 augusti.

Nu är det klart med Nicolas Stefanellis utlåning till den chilenska ligatrean Union la Calera. AIK bekräftar på sin hemsida att anfallaren lånas ut till den 10 december 2019. Det finns också med en köpoption i avtalet. 

Stefanelli har hittills gjort 17 mål på 44 matcher för AIK, och det är alltså troligt att det inte blir fler framträdanden i svartgult än så.

1 augusti.

Hammarby är på gång att låna ut vänsterbacken Jean Carlos de Brito till IK Frej. Uppgifterna kom först från Mittmedia-sportjournalisten Åke Holmberg, vilka Fotboll Sthlm nu har fått bekräftade. Lånet gäller säsongen ut.

I övrigt är det relativt lugnt i Hammarby för stunden. Runt Muamer Tankovic är det fortsatt stilla, enligt våra uppgifter, vad gäller bud från utlandet. Kontraktsförhandlingar med Hammarby pågår och det finns goda chanser till en förlängning, men det kommer isåfall sannolikt att ske först när det internationella transferfönstret har slagit igen.

Gustav Ludwigson har fortsatt inte presenterats av Hammarby, men uppgifterna om han är klar är korrekta enligt våra källor. Hammarby betalar runt en halv miljon för anfallaren som sannolikt ansluter till nästa säsong. Om Bajen vill ta in Ludwigson redan nu kostar det lite mer – men i nuläget ser det inte ut att bli så då spelaren gärna stannar i Örgryte säsongen ut. Hammarby ser också Ludwigson som en långsiktig investering som kan ersätta om ett par andra offensiva spelare har lämnat till nästa år.

Runt Johan Wiland är läget som vi skrev om igår. Om Hammarby får besked att axeln håller för spel kommer Bajen inte att ta in någon målvakt innan fönstret stänger den 11 augusti. Men om det kommer ett tydligt bakslag lär sportchefen Jesper Jansson sikta på att värva in en etablerad målvakt av hög kvalitet.

31 juli.

Nyligen besökte Djurgårdens ytterback Johan Andersson norska Fredrikstad, och nu lånas 23-åringen ut. Men inte till Norge utan till Karlstad BK i division 1.
– Johan behöver speltid och vi har fört diskussioner med ett antal klubbar. Valet föll till slut på Karlstad BK där han kommer att spela under hösten. Han kommer till en hårt satsande klubb som ligger bra till för att ta sig upp i Superettan och det blir en bra miljö där han förhoppningsvis kommer att få mycket speltid, säger sportchefen Bosse Andersson till Djurgårdens hemsida.
Lånet gäller säsongen ut.

AIK har nyligen värvat Felix Michel som gjorde debut i helgen i 2-0-segern mot Sirius. Nu uppger Expressen att prislappen för den 25-årige mittbacken/mittfältaren var mellan 1,5-2 miljoner kronor. AFC:s ordförande Alex Ryssholm har tidigare sagt till Eskilstuna-Kuriren att han är nöjd med övergångssumman.
– Av respekt för AIK vill jag inte säga hur mycket det handlar om. Men jag kan säga att vi fick väldigt bra betalt för honom, sa Ryssholm.

Glada besked från Hammarby är att Johan Wiland närmar sig spel. När Hammarby möter Kalmar på söndag hoppas tränarteamet att den 38-årige målvakten är med i truppen.
– Ja, det hoppas vi. Nu är det Johan själv som får känna efter hur det känns. Det är bara han som vet hur det känns i axlarna. Han är en rutinerad herre, så han kommer fatta rätt beslut. Det är vi övertygade om, säger den assisterande tränaren Joachim Björklund till Fotbollskanalen.

Slutsats av detta? Att det är mindre sannolikt att Hammarby riktar in sig på att värva en ny målvakt i sommar – sportchefen Jesper Jansson har tidigare berättat att strategin hänger på om Wiland ger klartecken innan transferfönstret stänger om knappt två veckor.

29 juli.

Nicolas Stefanelli lånas ut på nytt från AIK – denna gång till den chilenska klubben Union la Calera. Klubben presenterar själva anfallaren på Instagram. Det framgår av inlägget att det handlar om ett lån, men inte hur långt det är. Från AIK kommer heller inga svar.
“Så länge det spekuleras om våra spelare i andra klubbar utan att AIK Fotboll kommunicerar det så hänvisar jag till dom som kommunicerat ryktet” skriver Björn Wesström i sms till Fotbollskanalen.

Uppdatering: Den chilenska klubben har nu plockat bort sitt inlägg. Samma sak på Twitter där de också presenterat spelaren under kvällen. Intrigen tätnar!

29 juli.

Glada nyheter från AIK! Anton Saletros stannar i Gnaget säsongen ut. Lånet som var på väg att löpa ut är nu förlängt till den 31 december.
– Anton har med all önskvärd tydlighet visat att han vill spela i AIK under resten av året och vi är oerhört glada över att vi nått en överenskommelse med Anton och FC Rostov gällande ett fortsatt lån över 2019, säger Björn Wesström i en kommentar. 

29 juli.

Det kommer inte bli någon Emir Kujovic i Djurgården, skriver FotbollDirekt. Det var igår som Fotbollskanalen berättade att Kujovic träffat sportchefen Bosse Andersson och tränarduon Bergstrand/Lagerlöf, men nu uppger FotbollDirekt att det inte är aktuellt med en affär. Det beror enligt sajten på en kombination av höga sign on-anspråk och att Djurgården tittar på andra alternativ.

28 juli.

Curtis Edwards är nu klar för Djurgården, skriver Expressen. Enligt tidningen är ett 3,5-årskontrakt i hamn med den brittiske mångsidige mittfältaren som ansluter som bosmanspelare då kontraktet med Östersund har gått ut.

 

27 juli.

I turkiska medier skrivs det om intresse för Karols Mets från storklubben Besiktas. Men någon affär är inte på gång, enligt Björn Wesström.
– Jag skulle bli ytterst förvånad om det händer, säger sportchefen till Fotbollskanalen.
Karol Mets lägger heller inte så stor vikt vid uppgifterna.
– Det är bara ett rykte. Fotbollen fungerar ju så att spelare kommer och går, men om jag ska lämna AIK så måste det vara för något väldigt mycket bättre. Det är inte lätt (för någon annan klubb) att slå AIK. Jag är lycklig här, säger Mets.

26 juli.

Intressanta nyheter från AIK-håll: klubben tror sig kunna behålla Anton Saletros. Det nuvarande lånet går ut den 31 juli men Björn Wesström har gott hopp om en förlängning.
– Vi hoppas att han blir kvar, året ut åtminstone. Sedan får vi se. Men det finns positiva tongångar om det, säger sportchefen till Fotbollskanalen.

26 juli.

Det kom massor av nyheter, små och stora, under onsdagen.

Vi sammanfattar!

AIK har presenterat både Nabil Bahoui och Felix Michel. Nabbes kontrakt sträcker sig till och med 2022, vilket vi skrev om för ett par dagar sedan. Felix Michels avtal gäller till sommaren 2022. Här läser du mer om nyheterna.

Efter mycket om och men har AIK också bekräftat att Stefan Silva lånas ut till Fatih Karagümrük. Avtalet gäller ett år med köpoption.

I turkisk media skrivs det om att Besiktas är intresserade av Karol Mets. FotbollDirekt har varit i kontakt med Björn Wesström som inte vill kommentera om uppgifterna är korrekta.
– Det här är en spekulation jag inte vill säga någonting om, skriver sportchefen i ett sms.

Djurgården har tagit in Andre Österholm, 23, på provspel. Österholm är en mångsidig offensiv spelare som närmast kommer från Segunda Division B-klubben Coruxo FC. Här läser du mer om provspelet.

Högerbacken Johan Andersson har knappt fått någon speltid i år. Nu har han fått tillåtelse att besöka norska division 1-klubben Fredrikstad där Per-Mathias Högmo numera är sportsligt ansvarig.

Igår ryktades det friskt på sociala medier om att Felix Beijmo skulle lånas in av Djurgården, vilket fick spekulationerna att dra igång. Fotboll Sthlm har kollat upp ryktet med Bosse Andersson som bestämt nekar till att det är aktuellt.

Expressen skriver att Jesper Karlström har nobbat förslag från Randers och Lech Poznan. Enligt tidningen har Djurgården lagt fram ett kontraktsförslag till Karlis vars nuvarande avtal går ut efter säsongen.

Hammarby är som bekant nära att värva Gustav Ludwigson från Örgryte. Expressen skriver att Bajen isåfall gör ett kap då det finns en utköpsklausul på runt en halv miljon kronor.

Jiloan Hamad har brutit sitt kontrakt i Sydkorea och håller dörren öppen för en Bajen-comeback.
– Det är klart att Hammarby alltid är ett alternativ för mig. Sen får man ju titta på hur deras trupp och situation ser ut också, säger han till Fotbollskanalen.
Jesper Jansson säger till sajten att Hammarby har hållit kontakten med “Jille” sedan han lämnade och att han inte är överraskad över citatet. Sportchefen vill dock inte kommentera om Bajen är intresserade av att ta in Hamad på nytt.

24 juli.

Djurgården var intresserade av Örgrytes Gustav Ludwigson i vintras. Det berättar Kim Bergstrand när han gästar Allsvenska podden
– Det var en av spelarna som Bosse Andersson tittade på i vintras, säger Djurgårdens tränare.
– Det är en jävligt intressant typ som vi (Bergstrand och Thomas Lagerlöf) följde i Sirius också. Han är av de mest fysiska spelarna som finns och verkar ha ett jävla bra idrottspsyke. Och det är ingen oäven fotbollsspelare heller.

Enligt Fotboll Sthlms källor har Djurgårdens intresse kvarstått, men allt talar för att det blir en övergång till Hammarby då spelaren själv helst vill gå dit. Norrköping och Häcken finns också med i fajten om 25-åringen.

23 juli.

Curtis Edwards har bestämt sig för Djurgården, skriver FotbollDirekt, som hänvisar till sina källor. Sajten skriver att förhandlingarna är igång efter en tids tystnad, men att det än så länge återstår en del innan det kan bli en affär.

22 juli.

Det är på Instagram som det händer! Idag hälsar Hammarbys lovande målvakt Oliver Dovin via sitt Insta-konto välkommen till Enskede IK:s Vilmer Rönnberg. Dovin och Rönnberg är båda 17 och har spelat i P18-landslaget tillsammans. 

Fotboll Sthlm har varit i kontakt med Bajens chefsscout Mikael Hjelmberg som bekräftar att Rönnberg går över till Hammarbys akademi.

21 juli.

Djurgårdens tredjemålvakt Jacob Widell Zetterström har haft problem med hjärnskakningar under säsongen och tar en paus från fotbollen. För att ersätta honom har Djurgården nu plockat in Benjamin Machini som har tränat med klubben på sistone. Machini är en 22-årig svensk-amerikansk målvakt som i pojkåldern tillhörde Djurgården. Han har även spelat i Danmark och i lägre divisioner i Spanien.
– För mig är det här som en dröm. Jag är född Djurgårdare och alla mina vänner och min mamma är också Djurgårdare så att få komma tillbaka till Sverige och få den här chansen med Djurgården är underbart. Det är en riktigt bra grupp här ute på Kaknäs och hög kvalitet på spelarna, säger Benjamin Machini till klubbens hemsida. 

18 juli.

FotbollDirekt skriver idag att Curtis Edwards inte är så nära Djurgården som det tidigare har uppgetts. Enligt sajtens källor har klubben och Edwards ”inte har pratat allvar med varandra på ett par månader”. Anledningen är, uppger FotbollDirekt, att Djurgården måste sälja en mittfältare om engelsmannen ska bli aktuell. Alltså måste någon i trion Kevin Walker/Fredrik Ulvestad/Jesper Karlström bort först, där den sistnämnde är mest trolig att försvinna.

16 juli.

Lite smått och gott i AIK-relaterade nyheter från dagen:

– Talangerna Daniel Mushitu och Samuel Brolin återvänder från sina utlåningar med Vasalund. Anfallaren Mushitu har spelat tolv matcher för grannklubben i division 1 medan målvakten Brolin har stått i samtliga 16 matcher.

– Christos Gravius fortsätter däremot sin utlåningsperiod. Den 21-årige mittfältaren har tillhört Degerfors under vårsäsongen och har tagit en ordinarie plats i Superettan-laget. Nu står det klart att han spelar i Värmlandsklubben säsongen ut.

Nyheterna ovan har AIK kommunicerat via sin hemsida. Lika klart är det inte med Stefan Silva som redan för en vecka sedan syntes på sociala medier där han skrev på ett låneavtal med Fatih Karagümrük i den turkiska andraligan. Men förhandlingarna är enligt AIK fortfarande inte klara.

”Stefan har vår tillåtelse att åka till Turkiet, vi är inte i mål med detaljerna i avtalet och således är inget undertecknat”, skriver sportchefen Björn Wesström i ett sms till FotbollDirekt.

16 juli.

Curtis Edwards är nära att skriva på för Djurgården. Det säger Björn Johnson i podden 3-5-2 där det snackas silly season.
– Som jag förstår det är det väldig nära med Djurgården. Hammarby (som också visat visst intresse) är inte aktuellt längre, säger Johnson.

Redan den 27 maj skrev vi på Fotboll Sthlm att det lutar åt Djurgården och nu verkar så alltså bli fallet. Edwards har varit ordinarie i Östersund under våren, liksom han var i fjol. Kontraktet för mittfältaren går ut den 31 juli och därefter är det alltså fritt fram att byta klubb.

14 juli.

Hammarby har inte gett upp Vidar Örn Kjartansson – långt ifrån. Samtalen är intensiva med Rostov om att förlänga lånet till säsongsslutet.
– Jag ger inte upp. Vi pratar med Rostov hela tiden och försöker hitta en lösning som de kan godta. Vi är inte där ännu men vi pratar och det är inte omöjligt att vi kan hitta ett sätt att komma överens om, säger Jesper Jansson till FotbollDirekt.
Att köpa loss Kjartansson är utesluter säger Jansson. Däremot har Hammarby råd att förlänga lånet – och enligt FotbollDirekt har lånebudet från Bajen höjts på slutet. Jansson säger dock att ekonomin inte kommer att vara den avgörande faktorn.
– Det handlar om vad man känner är bäst för spelaren och Rostov som klubb. Man ska komma ihåg att det här är en klubb som spelar i en helt annan ekonomisk division än allsvenskan. Så det är inte ett bättre bud som är avgörande här. Däremot så vet vi att Vidar trivs här och det är så klart bra för oss. Jag kan i alla fall säga att vi har bra samtal med Rostov och vi fortsätter in i det sista för att hitta en lösning.

13 juli.

Aftonbladet skriver idag att Columbus Crew är ute efter Muamer Tankovic. Enligt tidningen har ett bud på en miljon dollar (9,3 miljoner kronor) lagts och klubbarna ligger nu i förhandlingar om övergångssumman. Tankovic uppges dock ha nobbat det första personliga förslaget från MLS-klubben som begränsas av ligans lönetak. 

Om Bajen ska sälja måste budet vara en bit över tio miljoner – i alla fall om man går efter vad vd:n Henrik Kindlund sa till oss i slutet av maj. Här läser du intervjun där Kindlund pratade om en eventuell försäljning av Tankovic.

11 juli.

Nu är det klart att Dzenis Kozica lånas ut till AFC under resten av säsongen. Redan idag gör mittfältaren sin första träning i Eskilstuna, skriver Djurgården på sin hemsida.

10 juli.

Djurgården är på väg att låna ut Dzenis Kozica resten av säsongen. Det ser antingen ut att bli Kalmar eller AFC Eskilstuna för 26-åringen som har fått knappt om speltid i år. Det är FotbollDirekt som avslöjar nyheten.
– Inget är klart, men det blir nog lån resten av säsongen. Det är flera klubbar som är intresserade, säger Kozica till sajten.
AFC:s ordförande Alex Ryssholm hoppas att de kommer knyta till sig den offensive mittfältaren.
– Det är nära men inte klart. Jag hoppas att det kommer lösa sig. Spelaren behöver spela och vi behöver anfallare. Jag tror att vi kommer överens, säger Ryssholm.

10 juli.

Ett par AIK-nyheter från dagen:

För tre veckor sedan berättade vi att provspelaren Anoff Blankson, 18, inte skulle spela vidare i Gnaget. Nu skriver FotbollDirekt att AIK erbjöd ett kontrakt men att den unga ghananen nobbade budet. Istället är den offensive mittfältaren på väg till Ligue 2-klubben Clermont som har bjudit runt fem miljoner plus vidareförsäljningsklasul till den ivorianska akademin JMG som Blankson tillhör.

Stefan Silva är på plats i Turkiet för att skriva för Fatih Karagümuk, vilket klubben visar upp på sociala medier. Enligt Expressen handlar det om ett ettårigt lån med köpoption.

9 juli.

Stefan Silva har inte fått mycket förtroende i AIK under våren. Nu är han enligt Bein Sport klar för Fatih Karagümrük som är nykomlingar i den turkiska andraligan. Det är Fotbollskanalen som har snappat upp storyn – som om den stämmer innebär att Silva blir lagkompis med Erkan Zengin.

9 juli.

Den förre Bajenbacken Joseph Aidoos karriär går strålande. Mittbacken är nära att lämna Genk för Celta Vigo för runt 80 miljoner kronor. Enligt Expressens reporter Daniel Kristoffersson betyder det att Bajen får runt fyra miljoner i vidareförsäljningsklausul. Kristoffersson säger även i podden Disco & Noa att Hammarby fick drygt två miljoner när Sander Svendsen såldes till Odense.

9 juli.

Gianluca Curci lämnar Hammarby. Det blev ett halvår i Bajen för den italienske målvakten som kallades in för att ersätta Johan Wiland.

Här säger Curci själv farväl till klubben och supportrarna:

8 juli.

Händelserik dag idag, iallafall i Hammarby. 
För tre dagar sedan avslöjade vi att Aron Johannsson var på väg till Bajen och igår hintade den 28-årige anfallaren om att dealen var i hamn då han la ut en bild på Instagram där han följde Hammarbys match via tv:n. Nu är det klart, enligt Expressen – som också skriver att Richard Magyar är överens med klubben. Två presentationer är att vänta de närmaste dagarna alltså.

Djurgården scoutar en mittback i Landskrona Bois, enligt FotbollDirekt. Det handlar om den 20-årige Patrick Nwadike som har gjort bra ifrån sig under våren i division 1. Nwadike kommer från de egna leden i Landskrona och har kontrakt till 2022. Agenten Nima Modyr tycker att det är dags att testa vingarna i ett större sammananhang.
– Det finns ett stort intresse för Patrick. Jag tycker att han varit outstanding i de matcher han spelat och det finns intresse för honom både i superettan och allsvenskan. Vi är i en fas där vi försöker identifiera vilken tränare och vilken förening som kommer passa honom bäst i nästa skede. Men vi vill inte ta ett beslut för snabbt utan det är viktigt att träffa rätt. Men han är helt klart tillräckligt bra för att spela på en högre nivå, säger agenten.

AIK-nyheter? Inga stora händelser att rapportera om. En lösning med Sotris Papagiannopoulos ter sig allt mer avlägsen. Enligt våra källor ligger prislappen på minst tio miljoner kronor och en övergång är mindre trolig nu än tidigare då FCK nyligen sålde mittbacken Denis Vavro till Lazio för över hundra miljoner kronor.

8 juli.

I går kväll skrev vi om de norska uppgifterna om att Sander Svendsen säljs till Odense. Redan nu är affären klar. 
– Vår utgångspunkt har hela tiden varit Sander skulle komma tillbaka till oss efter utlåningen och köra vidare här, men så kom det här budet från Odense, och efter att ha vägt in vad Sander själv vill och den konkurrenssituation vi har i laget så tog vi beslut om att genomföra transfern. Vi vill tacka Sander så mycket för hans tid i Hammarby, och vi tror att han har alla möjligheter att utvecklas i Odense och få ut sin fulla potential, vilket kan komma att gagna även Hammarby i framtiden, säger Jesper Jansson till klubbens hemsida.

Svendsen vill också tacka Hammarby och supportrarna i sin kommentar.
– Min tid i Hammarby har varit som en bergochdalbana, men oavsett om jag har haft höga toppar eller djupa dalar så har det alltid varit samma kärlek och samma passion och stöd från alla, och det tycker jag symboliserar Hammarby bäst, säger han.

5 juli.

Dagens transfernyhet är att Marcus Danielson har förlängt sitt kontrakt från slutet av 2020 till slutet av 2022. Djurgården hade hintat om att en stor nyhet skulle komma och när beskedet om lagkaptenen väl kom kraschade hemsidan. Så här såg DIF.se ut kvart i ett idag:

Aron Johannsson?
Kontraktet är inte påskrivet, men enligt våra uppgifter talar allt för att det löser sig med Hammarby inom kort. Det stämmer att MLS-klubbar har visat intresse, vilket fotbolti.net skrev om igår, men det bör bli en signatur med Hammarby inom de närmaste dagarna.

Att Hammarby lyckas behålla Vidar Örn Kjartansson är inte särskilt troligt, men Jesper Jansson säger till Sportbladet att de kommer att göra ett försök att knyta upp strikern även i fortsättningen.
– Vi jobbar på att hitta en lösning just nu. Det handlar om att han vill stanna och vi vill behålla honom. Vi är villiga att hitta en lösning inom rimlighetens ram, säger Jansson.

4 juli.

Vi har en hel del smått och gott att sammanfatta från dagen.

Marcus Danielson har förlängt sitt kontrakt skriver Expressen. DIF-kaptenens förra avtal gick ut efter säsongen 2020 men nu har Danielson alltså kritat på för ytterligare en tid framöver. Hur långt kontraktet är framgår inte, men nyheten väntas bli officiell inom kort.

Från Djurgårdshåll noterar vi också att talangen Matteo Catenacci lägger av med fotbollen. 18-åringen som har varit utlånad till Sollentuna under våren har bestämt sig att bryta kontraktet med Djurgården vilket klubben skriver om på sin hemsida. Nu ska Catenacci börja studera istället.

Hammarby: Isländska fotbolti.net rapporterar att det finns MLS-intresse för Aron Johansson. Vi på Fotboll Sthlm står dock fast vid att Johannsson är detaljer från att bli klar för Bajen på ett treårsavtal.

Och till sist en AIK-relaterad nyhet: Nebiyou Perry, en 19-årig talang fostrad i Gnaget är klar för Östersund. Perry har tillhört Köln men har varit utlånad till Trelleborg under våren. Nu fortsätter alltså karriären i ÖFK.
– Han har en stor potential att bli en storspelare i ÖFK, säger sportchefen David Webb till klubbens hemsida.

3 juli.

Idag har vi brejkat dagens stora sillynyhet: Hammarby är på väg att värva Aron Johannsson som närmast kommer från Werder Bremen. Räkna med att anfallaren blir klar till helgen.

Aron Johannsson kommer sannolikt att, åtminstone på sikt, ersätta Vidar Örn Kjartansson. Snart återvänder Kjartansson till Rostov vars prislapp, som ligger över tio miljoner enligt våra uppgifter, är för hög för Bajen. I nuläget är det heller inte aktuellt att förlänga lånet, men det kan eventuellt uppstå en möjlighet innan fönstret stänger – såvida Rostov inte har andra lämpliga alternativ.

Richard Magyar är ett annat aktuellt namn för Bajen. Enligt våra källor är det sannolikt att den övergången går i lås i nästa vecka – men än återstår förhandlingar.

Mujo Tankovic är ett namn som lär bli en följetong i sommar. Jesper Jansson säger till FotbollDirekt att Hammarby har goda förhoppningar om att förlänga kontraktet som går ut om ett år.
– Det finns inget bud på honom och vi vill förlänga och Muamer är intresserad. Vi har samtal, dialogen är pågående och jag har förhoppningar om att lösa det här. Det är en spelare som är en av allsvenskans bästa och han ska tillhöra Hammarby. Jag tror på det och vi har bra samtal. Nej, vi har långt i från givit upp, säger Jansson.

Mattias Andersson, Juventus-talangen‚ kommer däremot inte att spela i Hammarby. Den 21-årige mittbacken från Malmö har blivit utlånad till FC Sion

2 juli.

Hammarby är nära att knyta till sig Richard Magyar, uppger Expressen. Den nu 28-årige mittbacken lämnade Bajen 2017 för tyska Greuther Fürth där han fått gott om speltid. Men nu går kontraktet ut – och det verkar inte förlängas. Enligt Expressen är det troligt att det blir en övergång tillbaka till Hammarby som är i behov av en mittback.

En annan mittback som det varit Bajen-rykten om är Joseph Colley, 20, vilket FotbollDirekt har skrivit om. Nu står det klart att Colley lämnar Chelsea där han under säsongen spelat U23-fotboll. Här skriver Chelsea på sin hemsida att svensken inte får nytt kontrakt.

AIK: Det ser tufft ut för Björn Wesström att lösa Sotiris Papagiannopoulos från FCK. Enligt våra källor är AIK inte beredda att betala i närheten av FCK:s prislapp. ”Sotte” tror även själv att han blir för dyr – vilket han snackar om i en intervju med FotbollDirekt.
– Som det det ser ut nu så verkar det bli ganska svårt. Jag tror att FCK vill ha mig kvar. Men jag har inte haft något samtal med Ståle (Solbakken, manager) ännu. Samtidigt sköter jag inte affärer mellan klubbar, det gör mina rådgivare. Nu är jag här och har fortfarande ett långt kontrakt. Det är så läget är, säger Sotte.

29 juni.

Lite mer från Jesper Janssons intervju i Studio Allsvenskan: Hammarby har inte gett upp Vidar Örn Kjartansson, trots att Kjartansson själv tror att en förlängning av lånet är omöjligt.
– Där försöker vi allt som vi kan för att behålla honom året ut men det måste vara inom rimlighetens gränser. Rostov la stora pengar på Vidar och han har en extremt hög lön. Om man tittar på det paketet är vi inte i närheten, säger sportchefen som tycker att han fick till en bra deal under våren med den isländske anfallaren.
– Det har varit rätt så rimligt under första halvåret. 
Jansson berättar också i podden att om Kjartansson lämnar kommer Hammarby att ta in en rak ersättare. 

28 juni.

Jesper Jansson har gästat podden Studio Allsvenskan i ett långt avsnitt. Där berättar sportchefen bland annat att de var intresserade av Björn Paulsen när Ingolstadt åkte ur den tyska andradivisionen i maj. Men en övergång blev aldrig aktuell av ekonomiska skäl.
– Vi trodde att vi skulle hitta en lösning, men de var väldigt angelägna att ha kvar Björn och studsa upp igen, säger Jansson.
Sportchefen berättar också att en värvning av Johannes Hopf, som är skadad och kontraktslös, inte är aktuell. Däremot bekräftar Jansson intresse för Juventus Mattias Andersson och Chelseas Joseph Colley.
– Det är två spelare som vi har koll på och följer. Vi försöker ha koll på spelarna som flyttat ut tidigt i Europa. Hur går deras utveckling? Har det blivit bättre än om de gått den svenska skolan? Det försöker vi värdera.

28 juni.

Djurgården har haft två provspelare från Zambia på plats i veckan: Martin Njobvu, 17, och Saith Sakala, 22. Igår publicerade vi en intervju med landsmannen Edward Chilfya som gärna ser att Njobvu och Sakala blir DIF-spelare i framtiden.

Så här säger Bosse Andersson till oss om provspelarna:
– Martin Njobvu kommer inte kunna spela i Djurgården under 2019 för han har inte åldern inne. Han har gjort bra prestationer i de zambiska landslagen som vi har följt. Framtiden får utvisa vad som händer med honom. Saith Sakala är mer en färdig spelare som vi hade en kontakt med innan han åkte till arabvärlden (Sakala tillhör Al-Fateh i Saudiarabien) där vi också har följt honom. Men det är inga förväntaringar eller förhoppningar så utan han är här och tränar fram till nästa vecka.

På gårdagens träning på Kaknäs hälsade Erton Fejzullahu på sin förra klubb. Men någon återkomst till Djurgården är inte aktuell för 31-åringen som tillhör Zalgiris Vilnius i den litauiska ligan – besöket handlade om att få medicinsk hjälp.
– Erton är skadad Men han har en historik här och vårt rehabgäng har varit behjälpliga och tittat på honom, säger Bosse Andersson.

24 juni.

Tidigare idag publicerade vi en intervju med Björn Wesström om planerna för sommaren. Vi tog dock inte med snacket om Anoff Blankson – den 18-årige ghananske mittfältaren som provspelade under maj månad. En övergång är i alla fall inte aktuell i nuläget för talangen som tillhör den ivorianska akademin JMG.
– I nuläget är det inte aktuellt (att skriva kontrakt). Det handlar om en helhetsbedömning med tajming, ekonomi och andra saker, säger Björn Wesström.

24 juni. 

Djurgården testar en ny provspelare från Zambia. Det är den 22-årige mittfältaren Saith Sakala som ska visa upp sig. I eftermiddag är han med i truppen till U21-laget som ska möta AFC. Sakala kommer närmast från saudiska Al-Fateh och har gjort två landskamper för Zambia. 
– Vi har haft en dialog under ett drygt år och vi är glada över att han får tillåtelse av Al-Fateh att komma hit. Saith kommer att vara här under en vecka och sedan tar vi det därifrån, säger sportchefen Bosse Andersson till Djurgårdens hemsida.
– Saith är väldig lik Tino Kadewere i sitt sätt att spela fotboll. Vi har haft en stor kunskap och en stark tro på honom och det finns som sagt många likheter med Tino i hans sätt att spela fotboll. Han är spelskicklig och ganska allround med fina offensiva kvaliteter. 

19 juni.

Peter Gerhardsson leder för stunden damslandslaget i VM i Frankrike. På dagens presskonferens inför matchen mot USA droppade den gamle Bajenliraren Gerhardsson en oväntad (gammal!) nyhet: att han var nära att ta över som Hammarbytränare tillsammans med Tony Gustavsson 2008 – men att han stoppades av Jesper Jansson.
– Jag var väldigt nära att få jobba ihop med honom. När jag var i Helsingborg 2005, 2006 och 2007, så hade jag inför året 2008 ett påskrivet kontrakt klart med att jobba ihop med Tony Gustavsson i Hammarby. Men Jesper Jansson (då sportchef i Helsingborg), som nu är sportchef i Hammarby, vägrade att släppa mig från Helsingborg. Så nära var vi och då kanske jag inte hade suttit här, men det är en annan historia, sa Gerhardsson enligt Fotbollskanalen.

…och visst var väl det värt att klämma in i vår sillyblogg?

18 juni.

Hammarby är nu på läger i småländska Kosta där de ska möta Kalmar imorgon. Med på lägret är två IK Frej-spelare: Hjalmar Ekdal, 20, och Pedro Ribeiro, 29.
Ekdal är Albins yngre bror som har gjort 12 matcher (två mål) från sin mittbacksposition under våren. Hans kontrakt går ut efter säsongen.
– Vi har ett samarbete och följer Frej noga. Hjalmar har gjort det bra och vi tycker att de killarna som är med här haft en bra utveckling, så det är inget konstigt med det, säger Jesper Jansson till Fotbollskanalen.
– Jag tycker att han har haft en väldigt bra utveckling, framför allt ända från cupen och fram till serien. Han håller en stabil, hög superettan-nivå. 

17 juni.

AIK är nära att landa Sotirois Papagiannopoulos, enligt FotbollDirekt. Sajten skriver att samtalen med FCK är långt gångna och att en lösning är nära. FotbollDirekt skriver också att förhandlingar med Nabil Bahoui, som är kontraktslös efter en tid i De Graafschap, är påbörjade. Mycket talar alltså för att AIK landar två riktigt tunga ”hemvändare” i sommar.

Fotboll Sthlm har varit i kontakt med Nabil Bahoui som säger att ”AIK alltid är ett alternativ.”

15 juni.

Den 20-årige svenske mittbacken Joseph Colleys kontrakt med Chelsea går i sommar – och det är oklart om det blir någon förlängning. Colley, som fostrats i BP, har väckt Hammarbys intresse, skriver FotbollDirekt. Sedan tidigare är det känt att Bajen söker efter en mittback som ska fylla luckan i truppen efter Kossounou Odilon. 
”Vad FD erfar så finns ännu inget bud men enligt våra källor så är Colley själv intresserad av Hammarby och beredd att skriva på för Stockholmsklubben och kontakter finns mellan Hammarby och hans agent.” skriver FotbollDirekt.
Colley har inte debuterat i Chelseas a-lag, men har gott om erfarenhet från U23-sammanhang.

14 juni.

Besad Sabovic, 21, är utlånad till Dalkurd där han har fått gott om speltid. Men framtiden i Djurgården är oviss för mittfältaren. Kontraktet går ut efter säsongen och än så länge finns inga förhandlingar.
–  Vi har inte haft någon dialog om nytt kontrakt. Jag har ju snackat lite med Bosse Andersson men inget seriöst. Jag har faktiskt inte försökt tänka så mycket på det utan jag vill bara utvecklas så mycket som möjligt, sedan får vi se, säger säger Sabovic till FotbollDirekt.
FotbollDirekt: Vad vill du själv?
– Jag vet om att jag klarar nivån i Djurgården och jag vet om att jag klarar nivån i allsvenskan. Jag önskar att ta upp Dalkurd i allsvenskan och visa vad jag kan.

En annan Djurgårdsnyhet rör Jesper Karlström. Enligt Expressens Daniel Kristoffersson i podden ”Disco och Noa” har Djurgården satt en prislapp för Karlis, vars kontrakt går ut efter säsongen, på runt fem miljoner kronor. Det ska alltså till ett skapligt bud för att Bosse Andersson ska släppa 24-åringen i sommar.

13 juni.

Christos Gravius är på utlåning till Degerfors till den 15 juli. 21-åringen har tagit en ordinarie plats på Degerfors mittfält och är överlag med säsongen. Men han vet inte vad som händer i sommar när låneavtalet har löpt ut.
– Vi har inte haft någon kontakt så. Jag har bara fokuserat på mitt och de (AIK) har fokuserat på sitt. Vi har inte pratat på det sättet. Jag har bara fokuserat på att göra det bra i Degerfors och sedan får man ta det då. Jag försöker att inte tänka för långt fram, bara fokusera på nuet, säger Gravius till Fotbollskanalen.
FK: Hur skulle du vilja att det blir i sommar?
– Det är väldigt svårt att säga. AIK är ett väldigt bra lag och sådär, så det skulle vara kul att komma tillbaka och ta en plats, men det är svårt att säga nu.

11 juni.

Alexander Isak är så gott som klar för Real Sociedad, enligt Mundo Deportivo. Tidningen skriver att endast läkarundersökningen återstår innan kontraktet skrivs. Övergångssumman tros landa på runt 100 miljoner kronor enligt flera medier – det vill säga i samma storleksordning som AIK sålde supertalangen för till Dortmund 2017. Enligt Fotboll Sthlms källor blir det dock inget nytt pengaregn över AIK – det finns ingen vidareförsäljningsklausul som kickar in.

Isak har inte velat kommentera den stundande övergången, men sa igår kväll efter VM-kvalmatchen mot Spanien att han gärna spelar i La liga.
– Det skulle vara en dröm att få spela här, sa Isak till Sportbladet.

11 juni.

Det blev mycket sillysnack när Bosse Andersson gästade Studio Allsvenskan som vi tidigare refererade till. I podden pratar sportchefen även om Mohamed Buya Turay. Bosse säger att det är helt omöjligt att köpa loss anfallaren på grund av prislappen men att han räknar med Buya stannar hela säsongen.
– Jag känner mig väldigt trygg i att han kommer, vilket vi var överens om med Sint-Truidens och med Buya, vara här 2019. Samtidigt finns det transferfönster och gör man det bra så kan det dyka upp andra möjligheter. Men det finns inget som tyder på det.

Andersson avslöjar också Djurgården varit intresserade av Aliou Badjis 17-årige lillebror som spelar i Casa Sports i Senegal. Men eftersom intresset från större klubbar är stort kommer Djurgården inte att lyckas.
– Han är en spelare som är attraktiv för de stora, stora klubbarna så hade vi gärna haft det projektet, säger sportchefen.

10 juni.

Lite mer om Jesper Karlström? Bosse Andersson har gästat podden Studio Allsvenskan där han pratar om mittfältarens status. Vad Bosse menar? Tja, det är något av en tolkningsfråga.

Så här lät det iallafall i podden:

– Jesper gör sin femte säsong i Djurgården och han har gjort över hundra matcher. Jag vet att han trivs extremt bra i Djurgården och att han har vuxit som spelare. Och även som ledare på planen och i omklädningsrummet. Han trivs i det sättet som vi spelar fotboll. Han har ett halvår kvar på sitt kontrakt. Han är 24 år och det finns tre scenarier för honom. Vill Jesper vara kvar i Djurgården, självklart som fotbollsspelare vill man titta om det finns andra alternativ och det är ett viktigt beslut för honom, och han kan spela ut sitt kontrakt men då är han kvar hela säsongen. Vi behöver inte sälja Jesper Karlström utan han är en viktig del sportsligt. Jag hoppas att vi någon gång här under sommaren vet vad Jesper Karlström ska göra 2020. Men vi har extremt goda förutsättningar. Det är en fantastisk person och vi har tillsammans gjort mycket. Självklart har jag en förhoppning om att han är här långsiktigt.

…och så här lät det också:

– Vi har ju trott på Jesper hela tiden. Samtidigt så vet vi också att han är extremt professionell. Man blir bättre med åren och han var otroligt väl förberedd när han kom in i den här säsongen. Han stod nästan i en klass för sig själv. I det spelsättet med olika kombinationer – gör man det bra så får man självförtroende. Man blir en ledare och han mår extremt bra just nu.

8 juni.

Jesper Karlströms kontrakt går ut efter säsongen. Vi har tidigare tagit upp ett visst utlandsintresse för 23-åringen, men Djurgården vill förlänga med ”Karlis”.
– Jag vill ha honom kvar även 2020, absolut, säger sportchefen Bosse Andersson till FotbollDirekt.
– Vi har en god dialog och han trivs väldigt bra i Djurgården. Vi har diskuterat Jespers framtid och den kan se ut på olika sätt, men som sagt, han trivs väldigt bra hos oss och vi har haft bra diskussioner. Jag är väl uppdaterad om hans situation, sedan får vi se när vi kan hitta en lösning.

6 juni.

Hammarby scoutar i Syrianska. Enligt Expressens podcast Disco och Noa har Bajen spanat in Beneyam Belye Demte – en 20-årig mittfältare från Etiopien. Belye Demte kom till Syrianska från albanska Skënderbeu inför säsongen. Även FotbollDirekt har skrivit om allsvenskt intresse för mittfältaren som har kontrakt till 2020.
– Det är väl alltid så att presterar man i superettan så blir det intresse i allsvenskan. Det är inte så konstigt. Sen om det kommer bli något i sommar eller inte är för tidigt att säga. Det är en offensiv spelare som kan användas på båda kanterna eller centralt bakom anfallarna, säger Syrianskas sportchef Can Melkemichel.

6 juni.

Daniel Sundgren är överens med grekiska Aris. Men han kan ändå spela i Champions League-kvalet för AIK, skriver FotbollDirekt. I alla fall i den första omgången. Övergången träder i kraft den 19 juli, enligt sajten, vilket betyder att han kan spela i den första rundan av CL-kvalet där den första matchen är 9/10 juli och den andra 16/17:e. Kontraktet med Aris gäller sedan över tre år.

5 juni.

Jesper Karlström, som har övertygat stort i år, har ett kontrakt som går ut efter säsongen. I april sa Karlström till Fotbollskanalen att inga samtal förs om en förlängning. Så är läget fortsatt enligt FotbollDirekt. Sajten skriver det finns intresse för 23-åringen från två klubbar i Tyskland, en i Belgien och en Polen.  Enligt FotbollDirekt kan en affär bli av i sommar.

3 juni.

Sotirios Papagiannopoulos var på plats när AIK slog Hammarby på Friends arena. AIK har visat intresse för mittbacken som är missnöjd med sin knappa speltid i FCK. Den danska storklubben köpte ”Sotte” för beskedliga tre miljoner från Östersund, men betalade enligt FotbollDirekt åtta miljoner i sign on-bonus. Det gör att danskarnas prislapp är föhållandevis hög, skriver sajten, vilket kanske skrämmer bort AIK.
– Han är ju född och uppvuxen med AIK så det klart att han känner någonting för AIK. Jag menar att det är inte så konstigt att han ser våra matcher, säger Björn Wesström till FotbollDirekt
Sportchefen vill inte säga något om en eventuell övergång.
– Jag kommenterar ingenting och kan bara konstatera att han är FCK:s spelare.

31 maj.

Hammarby har en lucka i truppen på mittbackssidan sedan Kossounou Odilon har sålts. Lösningen kan bli att låna in Mattias Andersson, 21, från Juventus, enligt Expressen. Den MFF-fostrade mittbacken har tillhört Juve i tre år och fick i somras förlängt kontakt. Men nu vill den italienska storklubben låna ut Andersson som under fredagen var på besök på Årsta IP, skriver Expressen.

31 maj.

Nabil Bahoui kan vara på väg till AIK igen. ”Nabbe” är kontraktslös sedan hans De Graafschap åkte ur den holländska högstaligan. Nu bekräftar 28-åringen att AIK är aktuellt igen.
– När vi ramlade ur bröts mitt kontrakt automatiskt. Jag har kontakt med AIK och AIK är alltid aktuellt. Vi får se vad som händer och vad som dyker upp, säger Nabil till Expressen.
Sportchefen Björn Wesström:
– Vi har kontakt med ”Nabbe” och har alltid haft en bra relation med honom. Ibland passar det bra när man ska värva tillbaka en spelare, ibland passar det inte. Vi vet om hans situation nu och sedan får vi se. 
– De närmaste veckorna får väl utvisa vad som händer, vad han vill och vad vi vill, säger  han. 

29 maj.

Hammarby kommer att försöka värva hem Björn Paulsen i sommar, enligt Expressens reporter Daniel Kristoffersson. Paulsen lämnade Bajen för Inglostadt i den tyska andraligan i vintras, men efter att klubben överraskande åkt ur vill den danske 27-åringen röra på sig. 
– Jag vet att Hammarby kommer att stämma av läget och göra ett försök, säger Kristoffersson i podden Disco och Noa och fortsätter:
– Kontraktet går ut 2021 och känslan är att det hänger på prislappen. Men Hammarby har mycket pengar och alla vet vad Paulsen betydde för dem.

27 maj.

Östersunds brittiske mittfältare Curtis Edwards kontrakt går ut i sommar. För en vecka sedan skrev Expressen att både Djurgården och Hammarby är intresserade av 25-åringen. Till FotbollDirekt säger Edwards att han är intresserad av en flytt:
– När jag kom till Sverige såg jag de stora lagen och det vore ett stort steg. Det skulle vara kul.
Han nekar dock till att han har haft någon kontakt med någon av klubbarna.
– Jag har inte hört något. Jag har pratat med min agent som säger att det finns intresse men vi har inte diskuterat något ännu. Jag tränar på varje dag och förbereder mig själv för varje match, sedan får vi se under uppehållet.
Är det någon skillnad på Djurgården och Hammarby?
– Jag vet inte om jag ska vara ärlig, men det är två stora klubbar.

Enligt våra uppgifter är det mer troligt att det blir Djurgården än Hammarby. Det är inte uteslutet att det blir Hammarby, men klubben är nöjda med Darijan Bojanics framsteg som innermittfältare och räknar med att den långtidsskadade Junior är tillbaka i spel om inte alltför länge. Det har gjort att intresset för Edwards har svalnat något.

23 maj.

Mikaels Lustig är ett seglivat silly season-namn den här vintern/våren. Expressen skrev häromdagen att det finns alternativ i flera länder men att Malmö FF redan har lagt ett bud. AIK har emellertid inte gett upp den 32-årige landslagsbacken, vars kontrakt med Celtic är på väg att löpa ut. Att AIK:s intresse kvarstår säger sportchefen Björn Wesström rakt ut till FotbollDirekt.
– Våra samtal med Mikael Lustig har inte tagit slut. Vi har haft dialog tidigare och har det fortfarande. Vi har ingen annan ambition än att fortsätta det vi har påbörjat, säger Wesström till sajten.

20 maj.

Ska vi slänga in två AIK-nyheter till när vi är igång? Kvällens tvåmålskytt mot Falkenberg, Tarik Elyounoussi, berättar att förhandlingar om att förlänga hans kontrakt, som går ut efter säsongen, är igång.
– Vi har precis börjat prata (om ett nytt kontrakt). Vi får se vad vi kommer fram till. Det handlar mycket om vilka ambitioner klubben har. Jag vill spela fotboll med AIK i Europa. Jag vill inte bara spela i allsvenskan. Vi har ju vunnit allsvenskan och min ambition är att spela med AIK i Europa. Allra helst i Champions League, även om jag vet att det är jättesvårt och att Europa League är mer realistiskt. Men jag hoppas att vi klarar det, säger Tarik till Sportbladet.
– Mina agenter har kontakt med Björn Wesström och de pratar. Så det är igång.

Vi har också noterat att den 20-årige anfallaren Aziz Essaisi syntes på Friends arena ikväll med sin agent Martin Klette – vilket uppmärksammades av supportern Johan Westin här.
Aziz Essaisi började sin karriär i AIK innan han flyttade till Djursholm där han öste in mål i pojkallsvenskan. Därefter blev det en flytt till FC Midtjylland i Danmark men karriären har aldrig tagit fart och nu vill anfallstalangen tillbaka till Sverige igen. 

20 maj.

Nicolas Stefanelli återvänder till AIK. Anfallaren har varit utlånad till cypriotiska Anorthosis Famagusta under våren – utan att göra succé – och nu ska han tillbaka till Solna.
– Han börjar träna med laget igen på onsdag. Han är ju vår spelare eftersom deras säsong är slut. Vi tar hem honom och ansvarar för Nicolas i vår träningsverksamhet. Men om han kommer få spela, säljs eller lånas ut… får framtiden utvisa. Planen är att han kör med oss åtminstone till fönstret öppnas, säger sportchefen Björn Wesström till Aftonbladet.

20 maj.

Östersunds mittfältare Curtis Edwards, 25, har ett kontrakt som går ut i sommar. I förra veckan rapporterade Östersunds-Posten att tre allsvenska klubbar, däribland Djurgården, var intresserade av den brittiske mittfältaren. Expressen skriver nu att Djurgården har lagt fram ett kontraktsförslag, men att även Hammarby finns med i bilden. 
– Jag vill inte säga något. Jag vill inte kommentera andras spelare, säger sportchefen Jesper Jansson till Expressen.

17 maj.

Den förre AIK:aren Sotiris Papagiannopoulos får mindre speltid än han hade önskat i FC Köpenhamn – som köpte honom för 3,5 miljoner kronor från Östersund sommaren 2018. Nu är ”Sotte” beredd att flytta hem till Sverige. FotbollDirekt uppger att AIK har visat intresse. 28-åringen har spelat flera säsonger (fram till 2012) i AIK:s samarbetsklubbar Akropolis och Väsby, men det var först efter flytten till Östersund som genombrottet kom. 

8 maj.

AIK har testat en provspelare från Ghana i veckan. Det handlar om den 18-årige Anoff Blankson som tillhör JMG Academy Ivory Coast som har varit på besök. Blankson åker nu hem och AIK ska utvärdera spelaren.
– Vi ska nu summera våra intryck från besöket samt titta på de testresultat som vi samlat på oss för att värdera om och hur AIK eventuellt vill gå vidare i processen, säger chefsscouten Tobias Ackerman till klubbens hemsida.

6 maj.

Nu är Odilon-dealen i hamn, uppger Expressen. Det handlar enligt tidningen om en summa över 30 miljoner – som kan stiga till över 40 miljoner om diverse klausuler trillar in – och det är Club Brügge som har dragit det längsta strået. Enligt Expressen har Odilon åkt till Belgien under måndagen och affären väntas bli officiell i dagarna. 

6 maj. 

Simon Sandberg kritade i förrgår på ett nytt kontrakt till och med 2022. Nu kommer med FotbollDirekt med uppgifter om den nya lönen. Enligt sajten är kontraktet värt över 150 000 kronor i månaden. FotbollDirekts källa verkar dock slå ihop all framtida betalning till en månadslön.
”Om en signing bonus är en del av uppgörelsen, eller inte, framgår däremot inte av uppgifterna. Men hans nya uppgörelse ska hur som, helst vara värd 150 000 i månaden kontraktslängden ut” skriver sajten.

Vi på Fotboll Sthlm har också grävt lite i den potentiella Kossounou Odilon-affären. Allt talar för att Hammarby kommer överens med en av de intresserade klubbarna inom kort. Vi har bara säkra källor på att Genk är intresserade, men Club Brügge och en italiensk klubb har nämnts på andra håll. Däremot har vi trovärdiga uppgifter på att det handlar om en övergångssumma över 30 miljoner och att buden låg runt 30-miljonersstrecket redan när serien startade. Hammarby kunde alltså ha säkrat Allsvenskans största försäljning av en försvarsspelare utan att spelaren ifråga ens spelat i ligan.

4 maj.

Mycket talar för att Simon Sandberg skriver på ett nytt kontrakt inom kort. Sportchefen Jesper Jansson har tidigare sagt att de vill skriva ett nytt långt avtal med högerbacken – och att de hoppas att det blir klart innan sommaruppehållet.
Nu ser det ut att vara på gång. Sandberg, som har för vana att twittra ut #gameday på matchdagarna, har idag lämnat en liten hint på Twitter genom hashtaggen #signday.

2 maj.

Den 20 maj är fotbollssäsongen slut på Cypern. Det betyder att Nicolas Stefanelli återvänder till AIK från Anorthosis dit han varit utlånad under våren. Den argentinske anfallaren vet dock inte själv vad som väntar när han kommer tillbaka.
– Jag har inte pratat med någon i AIK om framtiden och jag vet inte vad som händer i sommar. Jag vill bara spela fotboll och vara lycklig, säger Stefanelli i en intervju med FotbollDirekt.
Stefenelli berättar att han har saknat AIK:s supportrar.
– AIK-fansen är helt otroliga. Hela min tid här har de skickat meddelande med så mycket kärlek med frågor om när jag kommer tillbaka. Och jag saknar dem verkligen jättemycket. Att spela inför 30 000 åskådare på Friends arenas läktare är något som inte händer varje dag i en fotbollskarriär och jag tror att jag kommer att få njuta av det snart igen.

30 april.

Kossounou Odilon är på väg bort på Hammarby, trots att han nyss kom till klubben. Igår skrev Oskar Månsson ett matigt blogginlägg om den förmodade försäljningen och en hel del annat om Bajens silly season – du läser det här!

Idag skriver belgiska Nieuwsblad att Club Brügge har gett sig in i kampen mot Genk och en italiensk storklubb om Odilons signatur. Enligt våra källor är alltså en affär på över 30 miljoner på gång, förutsatt att 18-åringen själv vill flytta.

21 april.

Daniel Sundgrens övergång till Aris är nu klar, skriver Aftonbladet. Kontraktet är påskrivet enligt tidningens källor. Det framgår inte om det övergången kommer träda i kraft före eller efter AIK:s första CL-kvalrunda. Sundgren var som bekant mycket nära att gå till Aris i januari, men affären gick i stöpet i sista stund.

20 april.

AIK närmar sig en värvning av Mikael Lustig, skriver FotbollDirekt. Sajten uppger att Aris är beredda att köpa loss Daniel Sundgren för runt 3,5 miljoner och att AIK isåfall är helt inställda på att ta in Lustig som ersättare. Enligt FotbollDirekt är en affär högst trolig i nuläget.

18 april.

Daniel Sundgren är mycket nära en övergång till Aris. Det skriver grekiska Gazetta och FotbollDirekt. Även vi på Fotboll Sthlm har nåtts av samma uppgifter. Gazetta uppger att AIK är överens med Aris och att övergången kommer att träda i kraft efter AIK:s Champions League-kval.

16 april.

Jiloan Hamad är i full gång med säsongen i Sydkorea. Incheon United har inlett ligaspelet dåligt, men Hamad har tagit en ordinarie plats. I en intervju med Sportbladet berättar ”Jille” att han trivs i klubben som han ser som ett mellansteg till ett större sammanhang. Men 28-åringen är också säker på att han en dag återvänder  till Allsvenskan – helst till Hammarby.
– Den kärlek jag fick i Bajen i två år var magisk. Det skulle vara fantastiskt att komma hem till Hammarby igen, säger Hamad i intervjun.

16 april.

Det var snuddande nära att Daniel Sundgren gick till grekiska Aris i sista stund innan transferfönstret slog igen. Så blev som bekant inte fallet, men Aris intresse består enligt den grekiska sajten SDNA som både FotbollDirekt och Fotbolltransfers.com refererar till. Enligt sajten, vars trovärdighet vi inte kan bedöma, ska Aris träffa Sundgrens agent Martin Dahlin inom kort för att diskutera en eventuell övergång till sommaren. 

15 april.

Nu är det här en silly season-blogg där vi mest skriver om aktuella affärer, men ibland kan väl ha lite perspektiv? Expressen har nämligen träffat Aliou Badji i Rapid Wien. Hittills har 21-åringen spelat sex matcher och gjort ett mål i sin nya klubb. I intervjun berättar Badji att han saknar Sverige, och att det har varit tufft att byta land på nytt. Han lovordar också Djurgården och säger att han gärna vill runda av karriären där.
– En dag hoppas jag att få återvända till Djurgården. Jag trivdes verkligen där, och det vore fantastiskt att få avsluta karriären där och i Sverige.
– Men först ska jag bli stor i Europa. 

14 april.

För fem dagar sedan skrev FotbollDirekt att AIK varit i kontakt med Magnus Eriksson för att undersöka möjligheterna för en värvning. Nu kommenterar  Björn Wesström uppgifterna i Studio AIK – klubbens egna tv-program. 
– Man kan ju tolka saker och ting på en mängd olika sätt. Vi har ju haft lite kontakt med Viktor Gyökeres vilket nått media. I samband med de samtalen ställde jag en fråga varför Djurgården inte tar Mange Eriksson, till Viktors management, för de två har samma, säger sportchefen enligt Fotbollskanalen.
Wesström fortsätter:
– Det kan man ju tolka som att vi vill ha Mange Eriksson. Men jag ville ju ha lite information om varför Djurgården inte agerar på en spelare som de uppenbarligen har satt en Djurgårdsstämpel på. Det var det som hände. Så kan det bli när man ställer frågor som man egentligen har ett jävla skit med att göra. 
På frågan om hur långt ifrån en värvning som det var svarar Wesström:
– Det är extremt långt ifrån att han får göra det igen.

12 april.

AIK var mycket nära att värva David Batanero i vintras, enligt Expressens Daniel Kristoffersson. I podden Disco & Noa säger Kristoffersson att AIK och Sundsvall var så gott som överens om en deal för fyra miljoner plus Stefan Silva.
Giffarnas sportchef Urban Hagblom säger dock att uppgifterna är falska.
– Det var inte nära. Det var aldrig ens en förhandling eller en prislapp, säger Hagblom till Sundsvall tidning.
– Självklart har Silva fina kvaliteter, men det är inte de kvaliteterna vi är i behov av för tillfället.

12 april.

Simon Sandberg har inlett året starkt. Kontraktet för den 25-årige högerbacken går ut efter säsongen, men Hammarby vill gärna skriva ett nytt, långt avtal. Förhandlingarna är igång. 
– Det är som med Jeppe Andersen. Viktigt för oss att så snabbt som möjligt få nya kontrakt på plats. Vi har startat samtal med Simon och hoppas bli klara inom kort, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson för FotbollDirekt.

10 april.

Hammarby tappar en av sina talanger till Tyskland. Det är den 16-årige målvakten Amar Dzevlan som har skrivit på för Eintracht Frankfurt – som ligger fyra i Bundesliga. Kontraktet är på tre år.
– Jag är redo för nästa steg och det känns bara som rätt steg för mig, säger Dzevlan till Fotbollskanalen.
Amar Dzevlan ska till en början träna och spela med klubbens U17- och U19-lag.

En annan målvaktsrelaterad Bajennyhet handlar om Johan Wiland. Den 38-årige veteranen hoppas vara redo till sommaren efter sin axelskada. Han säger till Expressen att han ska göra allt han kan för att komma tillbaka, men han har också förberett sig mentalt på att det kanske inte fungerar.
– Jo, det måste jag ha i baktankarna. Annars kommer det bli en chock för huvudet om det inte skulle funka. Jag får ha det som en B-plan. Självklart tänker jag i de banorna, med tanke på att jag inte vet vart jag står, säger Wiland.

9 april.

Transferfönstret har stängt igen, vilket märks på uppdateringarna på den här bloggen. Nu kan endast kontraktslösa spelare ansluta till trupperna. Djurgården gick som bekant bet på att värva Magnus Eriksson som till sist stannade i San José Earthquakes. Idag skriver FotbollDirekt att AIK tog kontakt med  ”Mange” för undersöka möjligheterna för en värvning. Något bud har dock inte lagts, enligt sajten.

5 april.

Både Jack Lahne och Kolbeinn Sightorsson hamnade i AIK. Enligt sportchefen Björn Wesström var det en hård kamp i Stockholm om den 17-årige talangen och den meriterade islänningen.
– Vi vet att vi har haft skarp konkurrens om båda spelarna både i Stockholm och på andra platser, säger sportchefen till AIK Play.
– Det är med stor stolthet som man kan konstatera att det vi gör och har byggt intresserar spelare av deras kaliber.
Wesström berättar att AIK försökte värva Lahne efter säsongen i fjol, men att det aldrig blev aktuellt på grund av den höga prislappen. 

5 april.

Så var Jack Lahne klar för AIK på ett lån. Avtalet mellan BP och Gnaget sträcker sig till den 31 juli.
– De senaste tio årens resultat för klubben, tillsammans med en hemmaarena med naturgräs och inte minst den spelarutveckling som vi visat upp, har gett oss ett försprång när spelare vill välja en seniormiljö i Stockholm. AIK Fotboll bygger med lånet av Jack Lahne en långsiktig relation med en av de bästa unga spelarna från Stockholm och samtidigt får laget tillgång till bästa möjliga egenskaper under vårens tävlingsspel, säger sportchefen Björn Wesström till klubbens hemsida.
När lånet har gått ut skriver Lahne på permanent för franska Amiens.
– Det är en exceptionell affär, den största i föreningens historia, säger BP-tränaren till klubbens hemsida.

4 april.

AIK kan vara på väg att slå till en oväntad värvning under den sista transferdagen. Enligt Daniel Kristoffersson i Expressens podcast Disco & Noa vill AIK låna in anfallstalangen Jack Lahne till sommaren.
– AIK jobbar stenhårt på att ta in honom på lån innan fönstret stänger. De går såklart en kamp mot klockan, säger Kristoffersson.
Expressens reporter säger att det har öppnats en möjlighet på grund av pappersstrul mellan BP och Amiens, dit Lahne nu är utlånad. Alternativen är att Amiens köper loss Lahne och lånar ut honom till AIK eller att AIK lånar Lahne direkt från BP – och att Amiens sedan köper 17-åringen till sommaren.

4 april.

Deadline day! Idag är det sista chansen för klubbarna att värva in spelare. Igår kväll pratade vi en kortis med Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Är truppen spikad eller jobbar du på något?

– Vi är ganska lugna. Jag vet att det har funnits synpunkter utifrån om att vi ska värva, men vi kommer inte ta in någon bara för att ta in någon. Vi har varit på några spelare men det är tveksamt om vi tar in någon mer. Fönstret stänger ju om ett antal timmar.
Ni har tittat på anfallare?
– Ja, det har vi absolut gjort. Men vi är ganska nöjda med de som vi har i truppen. Vi har ett jävligt bra go i laget.
Det har ryktats om att ni var intresserade av Lasse Vibe?
– Nej, det har vi inte varit.
Det är falska uppgifter?
– Ja, det är falskt.
Hur ser du på truppen nu?
– En bra trupp med många bra fotbollsspelare, vilket vi har visat under våren. Det handlar om att ge förtroende till dem. Vi gjorde en bra prestation mot Sundsvall, det var en match mellan två bra lag, men vi lyckades tyvärr inte vinna.

3 april.

Dagen före deadline day kommer det uppgifter om att Hammarby fortsatt är på mittfältsjakt. Enligt Twitter-kontot MLS Transfers är Bajen intresserade av Bournemouths amerikan Emerson Hyndman, 22. ”Vår källa säger att han är desperat efter speltid” uppger kontot som har 25 000 följare.
Enligt Jesper Jansson ligger det dock inget i uppgifterna.
– Det stämmer inte, säger han till Fotbollskanalen.

2 april.

Djurgården har lånat ut ytterbacken Matteo Catenacci till Sollentuna. Lånet gäller för hela 2019 för 20-åringen.
– Det ska bli kul att komma till Sollentuna där jag kommer att få spela seniorfotboll och utvecklas. Jag har en bra relation med tränaren och kommer att lära mig mycket under den här säsongen. Sedan är förhoppningen självklart att komma tillbaka till Djurgården och få göra något för laget framöver, sägre Catenacci till klubbens hemsida..

2 april.

AIK gjorde nyligen ett försök att låna in Viktor Gyökeres från Brighton, skriver FotbollDirekt. Den brittiska klubben ska dock ha tackat nej direkt. Björn Wesström vill inte kommentera uppgifterna specifikt, men säger att han gillar den 20-årige anfallaren.
– Jag kan som sagt bara säga att AIK och Viktor med all säkerhet vore en stark kombination. Allt som är bra för AIK är aktuellt, säger Wesström.

31 mars.

Nu är det officiellt: Kolbeinn Sigthorsson har skrivit på för AIK till och med säsongen 2021.
– Jag är väldigt glad över att ha skrivit på för AIK. Jag kommer från en tuffare period i min karriär, men min motivation är på allra högsta nivå för att komma tillbaka i absolut toppform. AIK har presenterat en både kort- och långsiktig plan som verkligen motiverar mig och jag ser fram emot att komma igång med träningen för att vara redo för de sportsliga utmaningar som ligger framför mig och laget under året, säger Kolbeinn Sigthorsson till AIK:s hemsida.

31 mars.

Kolbeinn Sigthorsson är nu helt klar för AIK, skriver Expressen. Den meriterade islänningen ska presenteras i samband med premiärmatchen mot Östersund på Friends arena. Enligt tidningen enades parterna på fredagen.  

29 mars.

Hammarby har rott en tung kontraktsförlängning i hamn. Jeppe Andersen som har följt upp sitt fina fjolår med stark spel i cupen har kritat på fram till sommaren 2023.
– Jeppe är en av Allsvenskans allra främsta mittfältare, och hans nya avtal är en viktig del i Hammarbys långsiktiga satsning, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till klubbens hemsida.
Jeppe Andersen kommenterar nyheten – utförligt! – så här:
– Det känns väldigt bra att förlänga kontraktet. Jag är väldigt glad över att spela i Hammarby och jag trivs väldigt bra, inte bara i klubben utan även med mitt liv här i Stockholm. Jag håller med Jesper att jag har haft en bra utveckling det senaste året. Det är flera faktorer som spelar in, men framförallt handlar det om självförtroendet, och det är väldigt starkt just nu. Jag känner också mig trygg med den plats jag har i laget, och den roll jag har nu innebär att jag spelar fotboll på precis det sätt jag vill göra. Vi har också ett väldigt bra och spännande lag, och jag är väldigt spänd på det här året och min kommande tid i Hammarby, säger han

29 mars.

Djurgården, som har gott om alternativ på mittfältet, lånar ut Besad Sabovic till Dalkurd. 21-åringen har länge betraktats som en stor talang men har än så länge inte slagit sig in i Djurgårdens startelva.
– Besard kommer att spela för Dalkurd men vi har dubbla papper så att vi har möjlighet att ta tillbaka honom om vi behöver det. Han behöver få speltid och vi har en tuff konkurrenssituation just nu så då blir det här ett bra upplägg. Vi tänker långsiktigt där Besard en viktig spelare för oss och vi vill se honom fortsätta utvecklas i Djurgården, säger sportchefen Bosse Andersson till Djurgårdens hemsida.

28 mars.

AIK ser ut att sno åt sig Kolbeinn Sigthorsson framför ögonen på Djurgården. Det skriver Expressen på torsdagseftermiddagen. Sigthorsson har enligt tidningen varit och besökt Friends arena och att AIK ligger närmast till hands för den 29-årige islänningen – det ska bara återstå några detaljer i kontraktet.

28 mars.

Sander Svendsen blev nyligen utlånad till norska Odd Grenland fram till sommaren. Enligt Expressens reporter Daniel Kristoffersson visade Djurgården också intresse för den 21-årige norrmannen, men Hammarby avfärdade förfrågan. Kristoffersson säger i podden Disco & Noa att han fått uppgifterna bekräftade från en person i Hammarbys sportsliga ledning:
– Djurgården hörde sig för och ställde frågan, men den affären var omöjlig.

28 mars.

Kolbeinn Sigthorsson har varit i Stockholm för att bekanta sig med Djurgården skriver FotbollDirekt. Islänningen har bland annat besökt Tele2 arena, men än så länge är inget avtal i hamn, skriver sajten. FotbollDirekt har varit i kontakt med Bosse Andersson som inte vill kommentera uppgifterna.

28 mars.

Djurgården gick bet på Vidar Örn Kjartansson. Men nu kan en annan meriterad isländsk anfallare hamna i klubben, uppger Fotboldi.net. Enligt sajten har Djurgården träffat Kolbeinn Sigthorsson, 29, som nyligen bröt sitt avtal med Nantes. Sigthorsson har bland annat representerat Ajax och Galatasaray och har gjort 23 mål på 48 landskamper, men det senaste året har han knappt spelat på grund av skador. Fotbollskanalen har pratat med Bosse Andersson som inte vill ge några ledtrådar.
– Det är nya uppgifter för mig. Jag kan inte bekräfta att jag träffat honom, säger sportchefen.

 

26 mars.

FotbollDirekt skriver idag att AIK hört sig för om David Bataneros situation. Enligt sajten är Giffarna redo att sälja på grund av den ekonomiska situationen i klubben och att prislappen ligger på runt fyra miljoner kronor. För Fotbollskanalen berättar den 30-årige spanjoren att han hört om AIK:s intresse.
“För ett par dagar sedan ringde min agent och berättade för mig att AIK är intresserat. Jag känner inte till det exakt, jag tränar fortfarande med mitt lag, men jag vet att klubbarna talades vid” skriver Batanero i ett sms.
AIK:s sportchef Björn Wesström är dock tydlig med att det inte kommer bli någon affär.
– Vi kommer inte att värva honom. Han är på alla sätt en fantastisk fotbollsspelare, men de egenskaperna har vi redan i truppen, säger AIK-sportchefen till Fotbollskanalen.

26 mars.

IFK Göteborgs grekiske målvakt Giannis Anestis träffade Djurgården i höstas. Enligt sportchefen Bosse Andersson backade Djurgården ur förhandlingarna efter “en helhetsbedömning”. GT uppgav kort senare att affären fallit på en läkarundersökning. Nu säger Anestis i Blåvittpodden att det var han som drog sig ur och att det berodde på att han inte fick rätt intryck av klubben.
– Vi pratade med Djurgården men vi hade inte samma tänkande, samma filosofi. Därför slutade jag att prata med dem.
Blåvittpodden: Fick du ett kontrakt att skriva på?
– Ja, först.

26 mars.

Bekräftat: Sander Svendsen har presenterats av Odd Grenland. Den norska klubben, som kom nia i Eliteserien i fjol, lånar in anfallaren till och med den 15 juli.
– Sander har varit en av våra bästa spelare under försäsongen, men vi väljer att låna ut honom delvis för han själv gärna ville ha den här lösningen, och för att vi känner att vi har täckning på de positioner Sander konkurrerar om. Jag som sportchef har ett ansvar att även se till det som gynnar klubben på lång sikt, och det bedömer jag att den här lösningen kommer att göra.  Sander kommer få kontinuerligt med speltid, och det kommer att främja hans utveckling och stärka hans självförtroende, säger sportchefen Jesper Jansson till Hammarbys hemsida.

25 mars.

Nikola Djurdjic har omgetts av flyttrykten på slutet, inte minst sedan Vidar Örn Kjartansson blev klar för ett lån till sommaren. Bland annat har det rapporterats om intresse från LA Galaxy. Men Jesper Jansson har inga planer på att göra sig av med Djurdjic.
– Nej, han ska inte säljas. Vi har två anfallare nu av väldigt hög klass och har i övrigt flera spännande offensiva alternativ också, säger sportchefen till FotbollDirekt.
Jansson medger också att Kjartansson kostar en del.
– Det är en rejäl investering. Men det är inte en affär som på något vis gör så att vi tar risker med vår ekonomi.

23 mars.

Mikael Lustig till AIK är ett av de mest seglivade ryktena på denna blogg. Nu har det hettat till igen. Efter Sveriges landskamp mot Rumänien bekräftar Lustig att han har varit i kontakt med AIK.
– Absolut. De känner väl till min situation, säger han till Expressen.
Expressen: Har de erbjudit kontrakt?
– Nej. Men sen vet jag inte riktigt hur reglerna är. Men vi har inte pratat något kontrakt.

23 mars.

Sander Svendsen är på väg att bli utlånad till Odds BK, enligt Expressen. Lånet ska gälla fram till sommaren skriver tidningen. 21-åringen kom med stora förväntningar sommaren 2017 och gjorde en fin första höst, men fjolåret blev misslyckat. Odd kom nia i Eliteserien i fjol.

22 mars.

Ryktena är ihärdiga om Emir Kujovic på Djurgårdsforum och sociala medier. Snacket blev inte mindre av att Kujovic idag la ut en post på Instagram som visade att han var på Arlanda. Vi på Fotboll Sthlm har också fått tips om 30-åringen ska vara på väg till Djurgården, men vi har ännu inte fått fram något som säger att uppgifterna är korrekta. Vi har också pratat med Bosse Andersson som var ovanligt kryptisk.
– Kujovic, vad ska jag säga om det? Det är ett säkert vårtecken när det ryktas om honom. Men annars har jag inga kommentarer, säger sportchefen.
Kujovic öste in mål för Norrköping mellan 2013 och 2016 innan han skrev på för belgiska Gent. Nu tillhör han Fortuna Dusseldorf på ett kontrakt till 2020, men svensken är långt ner på tränaren Friedhelm Funkels prioritetslista.

20 mars.

Martin Mutumba lämnar sitt scoutinguppdrag för AIK. Det var bara ett halvår sedan Mutumba togs in för att jobba med scouting för sin gamla klubb, men nu har uppdraget avslutats. Sportchefen Björn Wesström bekräftar nyheten för Expressen och säger att klubben nu försöker hitta en annan roll för Mutumba i organisationen.
– Just nu är han inte hos oss, det skulle jag ljuga om jag sa att han var. Men det är ingen stor sak, vi förhandlar, säger Björn Wesström till tidningen.
Expressen: Vad är det som har gjort att han inte är kvar?
– Vi tittar på att hitta former för honom i AIK som är mer än att scouta.

18 mars.

Ska Johannes Hopf återvända till Hammarby? FotbollDirekt skriver idag att den 31-årige målvakten besöker klubben på Årsta IP. Hopf har spelat i Turkiet sedan 2015 och har varit med i landslagstruppen vid ett antal tillfällen. I somras bytte han klubb från Genclerbirligi till Ankaragücü men kontraktet bröts nyligen. Hopf blev utmämnd till årets spelare i Hammarby 2010 och 2012.

18 mars.

Vidar Örn Kjartansson skriver på inom kort för Hammarby, uppger FotbollDirekt. Idag gör islänningen en läkarundersökning, skriver sajten. Vi räknar därmed att ett lån till sommaren presenteras snart. 

15 mars.

Stefan Silva stannar i AIK trots allt. Anfallaren har på sistone tränat med Vasalund efter en intern konflikt. Vad som ligger bakom det hela har partnerna inte kommunicerat, men nu är i alla fall situationen löst. Det innebär att Silva är med i AIK:s verksamhet fullt ut igen.
– Jag önskar inget annat än att vara tillbaka på Karlberg. Jag är uppriktigt ledsen över mitt sätt att hantera vad jag upplevde som en motgång, men med motgångar så lär man sig också nya saker om sig själv och jag kommer göra mer än någonsin för att bidra till AIK:s fortsatta framgång, säger Stefan Silva till klubbens hemsida.
Björn Wesströms kommentar:
– Det är viktigt att vi har normer för vad som är rätt och fel beteenden i vår vardagliga verksamhet. Stefan har påvisat bra insikter i sin reflektion över hans uppstart för 2019. Det gör att vi nu fattat beslutet att vi tillsammans åter ska verka tillsammans för AIK:s bästa.

14 mars.

Blir Karol Mets Robin Janssons ersättare i AIK? Det vet vi ännu inte, men idag skriver GöteborgsPosten om hur Mets har nobbat IFK Göteborg. Enligt tidningen erbjöd Blåvitt en månadslön på 150 000 kronor och en utköpsklausul på knappt 8 miljoner. Förslaget förkastades dock trots att det även innehöll en placeringsbonus. Karol Mets har tydligt markerat att han vill lämna sin klubb NAC Breda. Den holländska klubben betalade runt en miljon kronor för Mets i övergångssumma – ett belopp som de nu vill ha tillbaka. Det skriver holländska BM DeStem som GT refererar till. BM DeStem nämner även AIK:s intresse.

Karol Mets är mångfaldigt landslagsmeriterad mittback från Estland. Han är 25 år, vänsterfotad och har tidigare spelat i norska Viking Stavanger.

Uppdatering: Ibland går det snabbt! Karol Mets är klar för AIK. Läs mer här!

13 mars.

Ska Bajen snuva Djurgården på Vidar Örn Kjartansson? Expressen skriver ikväll att det lutar åt att Hammarby får in islänningen på ett lån fram till sommaren eftersom de bjudit över Djurgården. Samtidigt uppger Expressen att det finns intresse från utlandet för Nikola Djurdjic och att Kjartansson därför är extra eftertraktad. 

12 mars.

AIK har anställt Magni Fannberg som ny utvecklingschef i pojkakademien från och med 1 juli. Magni är en 39-årig islänning som lämnar norska Brann för de svenska mästarna. Magni har en bakgrund i BP där han jobbade 2009-15, främst som ungdomstränare, men sista året som tränare för a-laget i Superettan. 
– Vi är väldigt glada över att ha landat en rekrytering av Magni till pojkakademin. Vi satte tidigt upp en kompetensprofil och tittade samtidigt över såväl arbetsbeskrivningen för funktionen och tog oss an de delar som tillfället erbjöd att skruva lite på. Redan i den initiala rekryteringen framstod Magni som rätt, något som vi blivit än mer övertygade av under den process som varit. Nu ser vi fram emot en period där han får lära känna AIK Fotboll bättre och sätta sig in i de pågående utvecklingsprocesserna i klubben, säger AIK:s akademichef Johannes Wiklund till klubbens hemsida.
Magni Fannbergs kommentar:
– Det känns fantastiskt kul och stimulerande att få vara med och driva utvecklingsarbetet i Sveriges bästa och största fotbollsklubb. Jag känner mig väldigt stolt och kommer att göra mitt bästa för att bidra till utveckling i en redan fantastiskt spännande miljö. 

11 mars.

Djurgården är ute efter Vidar Örn Kjartanson, uppger Expressen. Den 28-årige islänningen gjorde stor succé i Malmö med 14 mål på 20 matcher 2016 innan han flyttade till Maccabi Tel Aviv för runt 30 miljoner kronor. Numera tillhör anfallaren Rostov där han inte får någon speltid. Expressen skriver att Djurgården har tagit en första kontakt och att Kjartanson kan flytta under det nuvarande övergångsfönstret.

9 mars.

Hammarby har sålt Dusan Jajic till Brommapojkarna. Den 20-årige mittfältaren har varit “på glid” ett tag – han besökte nyligen norska Tromsö – och nu blir det alltså en flytt inom Stockholm.
– Dusan är en väldigt ambitiös spelare och har jobbat oerhört hårt här i Hammarby. Han har haft en god utveckling och tog ett stort steg under förra året när han var utlånad till IK Frej. Samtidigt spelar han på en position som vi har en stor konkurrens på här i Hammarby, och för Dusan är det dags att pröva sina vingar på allvar, vilket vi inte vill stå i vägen för. Vi önskar Dusan stort lycka till i hans fortsatta karriär och tackar honom för hans tid i Hammarby, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till klubbens hemsida.
Dusan Jajic, som debuterade i Bajen redan som 17-åring, kommenterar avskedet så här:
– Det känns så klart tråkigt att lämna Bajen. Jag har varit länge i klubben och haft det fantastiskt bra. Men det känns som att det är nödvändigt för min karriär att gå vidare nu, och i BP kommer jag göra allt för att hjälpa klubben komma tillbaka till Allsvenskan, säger Dusan.

8 mars.

Om Robin Jansson försvinner kan Karol Mets bli hans ersättare. Mets är en 25-årig estländsk (51 landskamper) vänsterfotad försvarare som tillhör NAC Breda. Han har tidigare spelet i norska Viking Stavanger som han lämnade 2017. Det är Expressen som kommer med uppgifterna om att AIK är intresserade. Mets har varit ordinarie i Breda ett tag, men på slutet har han hamnat i frysboxen.

8 mars.

Robin Jansson är på klubbesök, skriver AIK på sin hemsida. Han kommer därför inte vara tillgänglig i cupkvarten mot Öster imorgon.
– Vi har mottagit en formell fråga och efter samtal med Robin har vi gett honom tillåtelse att besöka klubben som ställt frågan. Inga papper är undertecknade utan detta är ett av många led i att ta reda på eventuella förutsättningar, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.
Sportbladet har tidigare uppgett att det är MLS-klubben Orlando City som är ute efter försvararen. Hur mycket pengar som det handlar om för AIK:s del om övergången blir av? Än så länge högst oklart.

7 mars.

Sirius har försökt låna i Johan Andersson från Djurgården, uppger UNT. Enligt tidningen ville Uppsalaklubben ta tillbaka sin förre spelare under året utan att betala något av hans lön. Djurgården ska dock ha nobbat upplägget och ytterbackar stannar därmed på Kaknäs. UNT har varit i kontakt med Sirius sportchef Ola Andersson som inte vill kommentera uppgifterna.

1 mars.

Robin Jansson är på väg till MLS, vilket vi skriver om här, men det är inte den enda transfernyheten om AIK idag. FotbollDirekt skriver om att Enoch Kofi Adu uppvaktades av en kinesisk klubb just före deras transferfönster stängde vid månadsskiftet. Även från MLS ska det ha funnits intresse, men AIK har inte varit beredda att sälja.

Expressen skriver idag om att Hammarby är ute efter anfallaren Kubilay Yilmaz, 22. Spelaren tillhör slovakiska Spartak Trnava och kostar enligt Expressens uppgifter runt tre miljoner kronor. Yilmaz har gjort sex mål på sju matcher i den slovakiska ligan och beskrivs som en forward som kan spela både som en ensam spets och med en anfallspartner.

28 februari.

Stefan Silva lämnar med all sannolikhet AIK, men än så länge tillhör han klubben. Däremot är han inte med i träning. Fotbollskanalen har pratat med sportchefen Björn Wesström som är kryptisk om vad som händer nu.
– Vi är överens om det (att Silva inte tränar med laget). Det är helt enligt vår uppgörelse. Det finns ingen konflikt i det. Men mer än så har vi bestämt oss för att inte kommunicera i nuläget, säger Wesström.
– Han kommer inte vara uttagningsbar till helgen (mot Örgryte), det är väl egentligen det vi kan konstatera. Sen får vi se.
FK: För ni en dialog med andra klubbar om honom?
– Det vill jag inte kommentera. Vi får se var vi landar.

27 februari.

AIK lånar ut målvakten Samuel Brolin till Vasalund. Den 18-årige målvakten, som är en spelare som AIK har höga förväntningar på, kommer alltså i grannklubben fram till sommaren, meddelar AIK på sin hemsida.

27 februari.

Många har hoppats på en återkomst för Pa Dibba i Bajentröjan och Hammarby har vid ett antal tillfällen uttryckt sina förhoppningar om att det skulle gå att få till en lösning. Men nu står det klart var 31-åringen spelar sin fotboll nästa år, och det är Kina som gäller även i fortsättningen. Dibba har blivit utlånad till Shanghai Shenxin i andradivisionen under hela 2019, vilket Hammarbys sportchef Jesper Jansson bekräftar i sms till Fotboll Sthlm. Shenxin blir Dibba lagkamrat med bland andra den allsvenska bekantingen John Owoeri.

Mer Bajen: Jansson bekräftar också att Dusan Jajic befinner sig i norra Norge för att bekanta sig med Elitserielaget Bodö/Glimt. Jajic, 20, var utlånad till IK Frej i fjol, men den här gången är det en övergång som är aktuell.

Uppdatering: Här går det fort! FotbollDirekt har pratat med Bodö/Glimts sportchef Aasmund Björkan som berättar att det inte kommer att bli någon övergång.
– Han tränade med laget måndag och tisdag, och gjorde ett väldigt positivt intryck. En bra kille och en duktig spelare. Men vi är kanske ute efter en mer defensivt orienterad mittfältare i nuläget, säger Björkan.

27 februari.

Denni Avdic kommer att gå till AFC Eskilstuna, enligt Sportbladet. Avdic har varit kontraktslös sedan årsskiftet men har hållit igång med AIK på slutet. Nu ska 30-åringen vara överens med den allsvenska nykomlingen AFC om ett tvåårskontrakt.

26 februari.

AIK:s 15-årige pojklandslagsman Linus Mattsson är aktuell för Heerenveen. Mattsson har nyligen provspelat med den holländska klubben som vill ha ner svensken på nytt. Var karriären fortsätter för talangen är dock fortsatt ovisst. Mattsson räknar med besked inom några veckor.
– Det jag vill 2019 är att spela seniorfotboll, men om Heerenveen erbjuder mig en plats där nere så skulle jag vara intresserad av det också. Det vore en stor erfarenhet och det är internationell fotboll, säger 15-åringen till Fotbolltransfers.com.

Två andra spelare med kopplingar till 08-fotbollen att rapportera om:
– Isac Lidberg, den förre Hammarby-talangen, ska spela i Brommapojkarna nästa säsong. Lidberg tillhör norska Start där han inte varit aktuell för a-lagspel. Det är alltså ett lån som det handlar om för den 20-årige anfallaren.
– Elfsborg har köpt loss Simon Strand från Dalkurd. Den 25-årige ytterbacken, som spelade i Djurgården som junior, fanns med på Bosse Anderssons radar i höstas/vintras, men nu blir det alltså gulsvart framöver.

22 februari.

Hammarby brasilianska nyförvärv Jean Carlos ser ut att bli klar för spel i cupmatchen mot Eskilsminne på söndag. FotbollDirekt har pratat Riksidrottsförbundet som bekräftar att byråkratin snart är i sin ordning.
– Vi skickade det här vidare till Migrationsverket för två timmar sedan. Så arbetstillståndet bör vara klart, säger Joakim Dahl, regristrator på Riksidrottsförbundet, till sajten.
Vänsterbacken Jean Carlos, som startade i träningsmatchen mot Shonan Bellmare på Hammarbys läger i Turkiet, är en möjlig startspelare även på söndag.
– Han har tränat på bra här hela tiden. Så absolut. Vi får vänta och se, säger sportchefen Jesper Jansson.

21 februari.

Kinesiska Dalian Yifang har gjort klart med två utländska värvningar: Marek Hamsik från Napoli och Emmanuel Boateng från LA Galaxy. Det innebär troligen att argentinaren Nicolas Gaitan eller att den förre Djurgårdsfavoriten Nyasha Mushekwki, 31, kommer att flytta på sig, enligt sajten Soca 263. Det är Fotbollskanalen som uppmärksammar nyheten. Sportchef Bosse Andersson tror dock inte på något DIF-återkomst.
– Jag har haft kontakt med Nyasha och jag är ganska uppdaterad i situationen. Jag ser det som en omöjlighet nu att han skulle spela i Djurgården. Han är otroligt populär och han har skrivit ett nytt kontrakt som han har två år kvar på, säger han till Fotbollskanalen.
Mushekwki spelade i Djurgården 2015 och gjorde stor succé med 12 mål på 21 matcher.

20 februari.

Inga stora transfernyheter idag, men det finns ändå en del att sammanfatta. Mycket talar för att Stefan Silva kommer att lämna AIK. 28-åringen, som fick snålt med speltid i fjol, var inte med när AIK tog sitt lagfoto för 2019.
– Han har helt enkelt fått ledigt i några dagar. Det är så som Björn (Wesström, sportchef) uttrycker sig. Sedan ber vi att få återkomma mer i sammanhanget, säger Rikard Norling till Fotbollskanalen.
I övrigt vill Norling inte ge några upplysningar.
Även Joel Ekstrand, som knäskadades i Dubai, saknades på lagfotot.
– Vad gäller Joel så är det inget nytt från problemet med underkroppsskadan. Vi vet inte hur det är. Sedan att han brände en lagbild är väl egentligen inte så mycket kopplat till underkroppsskadan utan det är mer att slumpen blev så att han inte var med. Det är inga beslut fattade heller, säger Norling till Fotbollskanalen.

Från Hammarbyhåll noterar vi att Imad Khalili har förlängt sitt kontrakt som nu gäller över 2020.
– Imad har sedan tränarskiftet tagit en oerhört viktig roll i truppen både på planen och inte minst i omklädningsrummet. Han har blivit en ledare, och är med sin taktiska smartness en spelare som är mycket användbar i Stefan Billborns spelsätt. Han har också visat stark karaktär trots sin tuffa start i Hammarby, säger han, säger sportchefen Jesper Jansson i en kommentar till Bajens hemsida.

FotbollDirekt skriver idag om att det finns fransk intresse för Kossounou Odilon. Mittbackstalangen har precis kommit till Hammarby så en övergång är inte aktuell just nu, men ett antal Ligue 1-klubbar ska ha hört sig för om 18-åringens situation.
– Ja, det stämmer att det finns klubbar som hört av sig angående Odilon efter matchen, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg utan att precisera närmare.

19 februari.

Denni Avdic är klubblös sedan kontraktet med AIK löpte ut vid årsskiftet. Nu ska Avdic träna med AIK igen, berättar klubben på sin hemsida. Enligt klubben handlar det bara om en veckas träning än så länge.
– Denni kontaktade oss och vi har accepterat hans förfrågan gällande möjligheten att träna med laget den här veckan. Generellt sätt så gäller principen att spelare som haft avtal med AIK Fotboll är välkomna att delta i verksamheten om de inte har någon klubbtillhörighet, sedan väljer vi alltid att värdera fall till fall och just denna vecka så passar det bra, säger sportchefen Björn Wesström i en kommentar.

18 februari.

Officiellt: Nabil Bahoui är klar för De Graafschap som ligger näst sist i holländska ligan. Nabbe har skrivit på ett ettårskontrakt och det finns även en klausul om att han kan lämna klubben i sommar utan ersättning. 28-åringen spelade i AIK i våras och gjorde tre mål på elva ligamatcher, men någon ny sejour i AIK blir det alltså inte – i alla fall inte den här gången.

18 februari.

Malmö FF är intresserade av Magnus Eriksson, enligt FotbollDirekt. Sajten har tidigare uppgett att Eriksson och Djurgården står långt ifrån varandra. FotbollDirekt skriver att MFF har hört sig för om Manges situation men att det mesta nu talar för att han stannar i San José Earthquakes. 28-åringen gjorde i natt mål när Earthquakes slog Los Angeles FC med 3-0 i en träningsmatch.

15 februari.

Blir det Malmö, och inte AIK, för Micke Lustig? FotbollDirekt skriver idag att MFF har gett sig in i kampen om den 32-årige landslagsmannen. Enligt FD är Malmös erbjudande till Lustig, vars kontrakt med Celtic går ut till sommaren, klart högre än AIK:s. MFF:s sportchef Daniel Andersson är dock inte så sugen på att kommentera uppgifterna.
–  Jag brukar inte kommentera spelare som inte tillhör Malmö FF. Och jag gör det inte den här gången heller, säger Daniel Andersson.

15 februari.

Det blir ingen Nabil Bahoui i AIK, kan vi nog slå fast. I dag avslöjar Sportbladet att “Nabbe” är i Holland för att diskutera kontrakt med en klubb i Eredivisie. Bahoui har varit spekulationernas man sedan han bröt kontraktet med Grasshoppers för en tid sedan, men någon återkomst i Gnaget lär det alltså inte bli.

14 februari.

De flesta säljfönstren är stängda vid det här laget, men det finns fortsatt utrymme att ta in spelare för våra svenska klubbar. Därför har vi – efter vissa påtryckningar! – valt att hålla liv i den här bloggen ett tag till.

Idag har AIK värvat Magnar Ödegaard som ersättare till skadade Joel Ekstrand.

FotbollDirekt publicerar idag uppgifter om att Magnus Eriksson och Djurgården står en bra bit från varandra. Mange kommer med all sannolikhet att lämna San Jose Earthquakes och har tidigare berättat om att han gärna återvänder till Djurgården. FotbollDirekt uppger dock att partnerna står så långt ifrån varandra att Eriksson har börjat titta på andra alternativ.