Hedstigen guidar: Allt om Djurgårdens väg till Conference League

Efter cupdramat i Malmö vet vi att Djurgården får nöja sig med en plats i Conference League-kvalet.

De har ett bra läge att gå hela vägen till ett gruppspel.

Lennart Hedstigen ger alla förutsättningar inför sommarens äventyr.

Annons

Djurgården var en straffläggning från att få Sveriges plats i Europa League-kvalet. Men efter förlusten i cupfinalen mot Malmö FF får de istället pröva lyckan i kvalet till Conference League. Den får de tack vare fjärdeplaceringen i förra årets allsvenska.

Hänger på lottningen

Precis som i fjol har Djurgården utmärkta möjligheter att ta sig hela vägen till Conference Leagues ligafas (den ersätter gruppspelet nu när turneringarna görs om). Men precis som i fjol hänger mycket på lottningen.

Då tog kvalet slut direkt när man ställdes mot schweiziska FC Luzern. Ingen omöjlig motståndare, men för svåra för Djurgården förra sommaren. Slipper man bara de värsta lotterna och kan hitta tillbaka till Europaspelet 2022 ska det gå vägen i år.

Här är Djurgårdens väg för att gå till Conference League för andra gången.

Andra kvalomgången

Djurgården börjar, liksom det andra svenska laget Häcken, i Conference Leagues andra kvalomgång. Det kommer att finnas 42 oseedade klubbar som DIF kan lottas mot den 19 juni (alla spel- och lottdatum finns i faktarutan längst ner). De flesta är sådana som Djurgården ska besegra utan större problem, ett par är nitlotter och andra sådana man måste kunna ta sig förbi om man ska gå hela vägen, men gärna kan vänta någon omgång till.

Som ställningen ser ut nu i Europas ligor (och om lag med högre ranking slår ut dem med lägre i tidigare kvalomgångar) är grekiska Panathinaikos, polska Slask Wroclaw och ungerska Paks de man ska ha störst respekt för. Även de norska klubbarna Brann och Tromsö kan vara bra att undvika liksom Winterthur från Schweiz, om de skulle bli oseedade. Kvar finns cirka 35 andra lag som Djurgården ska kunna besegra utan större problem, så oddsen är goda för att DIF tar sig vidare.

Vilka lag som just nu ser ut att finnas med i Conference Leagues andra kvalomgång hittar du på uefaranken.se där seedningstabellerna uppdateras ett par gånger i veckan.

Lite svårare i Q3

I tredje kvalomgången är det 25 oseedade klubbar Djurgården kan ställas emot. Svårighetsgraden skruvas upp lite, men inte allt för mycket.

Här ser kroatiska Hajduk Split och danska FC Nordsjälland ut att bli nitlotterna. Samtidigt finns där flera lag som DIF inte ska ha några som helst problem mot: armeniska Ararat-Armenia, färöiska B36, Sutjeska från Montenegro och Breidablik från Island är de några av de enklaste lotterna just nu.

Seedningsläget som Europas ligor står just nu. Tabellerna utgår från att lag med högre ranking slår ut dem med lägre i tidigare kvalomgångar.

Däremellan finns en hel grupp lag där det krävs en gedigen insats för att Djurgården ska gå vidare, men ska man ta sig till Conference League är det den nivån man måste kunna hålla. Där pratar vi om Fehervar från Ungern, Pyunik från Armenien (de som slog ut Kalmar i fjol) och cypriotiska AEK Larnaca.

Även i ECL-Q3 finns det goda chanser för Djurgården att gå vidare.

Playoff blir testet

Djurgården ser ut att bli seedade även i playoff, men det är inte helt klart än. Om fem klubbar går förbi, antingen genom förändringar i ligatabellerna innan kvalet börjar eller genom att klubbarna som slås ut ur Europa League-kvalets tidiga omgångar och åker ner till Conference League-kvalet har högre ranking än Djurgården.

Det kommer att finnas många bra klubbar bland de oseedade i playoff. För att öka möjligheterna att gå till huvudturneringen är det bästa att få möta någon klubb från en sämre liga än Allsvenskan och undvika de från högre rankade länder. Slipper man Besiktas (Turkiet),  Guimaraes (Portugal), Servette (Schweiz) och en handfull till kan det bli en hyfsat bra väg.

En finsk, lettisk eller bosnisk klubb skulle vara drömmen i playoff. Då spelar Djurgården i Conference League i höst.

Ligafasen

Om Djurgården går till Conference League är det ett nytt format som gäller. Dubbelmötena i gruppspelet ersätts med matcher mot sex olika lag i vad som kallas ligafasen. Resultaten räknas i en enda tabell som omfattar alla 36 klubbarna.

De åtta första går direkt till åttondelsfinal och de tolv sista (plats 25-36) blir utslagna. De där emellan, på platserna 9-24, möts i ett slutspelsplayoff för att få fram de åtta som möter topplagen i åttondelsfinal.

När ligafasen lottas den 30 augusti delas de 36 lagen in i sex lottningsgrupper, baserat på klubbarnas ranking. Sedan lottas man mot ett lag från varje lottningsgrupp, inklusive den man själv är i. Man får tre hemma- och tre bortamatcher och kan bara i undantagsfall möta lag från samma nation. De undantagen kommer inte att inträffa för svenska klubbar. Man kan inte lottas mot mer än två klubbar från samma land.

Fakta: Kvaldatum ECL

Q2 lottning: 19 juni
Q2 matcher: 25 juli, 1 augusti

Q3 lottning: 22 juli
Q3 matcher: 8 och 15 augusti

Playoff lottning: 5 augusti
Playoff matcher: 22 och 29 augusti

Ligafas lottning: 30 augusti
Ligafas matcher: 3 oktober – 19 december