Björn Wesströms ilska mot FHM: “Jävligt nonchalant hanterat”

Fredagens möte mellan SEF och Folkhälsomyndigheten gav inga nya besked.
Det får Björn Wesström att brinna till ordentligt.
– Jag tycker att man kan bemöta det på ett värdigare sätt från en myndighets sida än att skicka två jurister som inte har någon feedback, säger klubbdirektören i Studio AIK.

Många allsvenska supportrar, föreningar och spelare hade förhoppningar om att positivt besked om när Allsvenskan ska starta tidigare i dag. Men fredagens möte mellan representanter från svensk fotboll och Folkhälsomyndigheten gav inga nya besked. I stället flaggade Anders Tegnell på eftermiddagens presskonferens för att besked kommer i början av juni, och menade att fotbollen inte ska särbehandlas.

Inför mötet hade SEF förberett ett detaljerat protokoll med åtgärder som man är beredda att ta för att kunna starta Allsvenskan, och samtidigt minska riskerna för ökad smittspridning. Men de två jurister som representerade Folkhälsomyndigheten på mötet hade ingen respons på själva protokollet i sig, utan sköt ett besked om Allsvenskan på framtiden. Det gör AIK:s klubbdirektör Björn Wesström irriterad.
– Jag kan tycka på ett personligt plan att det är jävligt nonchalant hanterat. Fotbollen har lagt ner mycket tid, kraft och resurser för att redogöra hur man ska kunna genomföra sitt jobb utan att bidra till smittspridning. Då tycker jag att man kan bemöta det på ett värdigare sätt från en myndighets sida än att skicka två jurister som inte har någon feedback, säger Björn Wesström i Studio AIK.

Annons

Det är allra främst den bristande dialogen som är frustrerande för elitklubbar runt om i Sverige.
– Det är det definitivt. Jag tycker också att svar på frågor som ”vad behöver hända med smittspridningen i samhället för att den här typen av frågor ska kunna prioriteras från Folkhälsomyndigheten” ges det inte heller något svar på, vilket är ganska frustrerande. Jag tror att vi alla har den största förståelsen, bara vi får en förklaring.
– Vi har också bett Folkhälsomyndigheten att inte klumpa ihop fotbollen som ett, utan förstå att de som har det här som jobb, den professionella delen av fotbollen, kan säkerställa att det genomförs på ett sätt så att det inte bidrar till smittspridningen.
– Vi är belagda med yrkesförbud just nu, och det är ingen annan grupp som är det på liknande nivå. Då har vi ändå gjort ett rejält försök att beskriva hur vi skulle kunna genomföra jobbet. Det är en frustration? Ja. Det är irriterat? Ja. Men fram med svaren för helvete, så har vi något att jobba med.

Samtidigt betonar Björn Wesström att SEF-klubbarna fortfarande arbetar med helgen den 13-14 juni som startdatum för Allsvenskan. På fredagens klubbchefsmöte med representanter från alla 32 klubbar inom SEF kom man också fram till att höja tonläget i den offentliga debatten.
– Jag tror att tonläget kommer att höjas. Vi kommer att försöka bidra till opinionsbildningen och försöka få de svar vi behöver för att få nya beslut, och hjälpa till i den process som vi alla vill bidra till. Dels att hålla smittspridningen nere så gott det går, men också få utföra våra jobb som vi brinner mycket för.

Foto: Bildbyrån